Τα νεαρά καλογυμνασμένα αγόρια ντυμένα με jeans που φέρουν τις υπογραφές διεθνούς φήμης αμερικανικών και ιταλικών οίκων και συνοδεύονται από μπουφάν και t-shirts σε εκτυφλωτικά χρώματα περνούν γρήγορα την εντυπωσιακή, υπερσύγχρονη πεζογέφυρα της λεωφόρου Κηφισίας.

Οι συμμαθητές τους, από το Κολλέγιο Αθηνών έχουν ήδη καταλάβει τα πεζοδρόμια μπροστά από τον ιστορικό κινηματογράφο «Αβάνα» και τα πολυσύχναστα χαμπουργκεράδικα και cafe. Μερικοί από αυτούς κρατούν στα χέρια τους χυμούς, τα αγαπημένα τους frozen yoghurts και τεράστια χάμπουργκερ με μπέικον και μανιτάρια. Κάποιοι άλλοι προτιμούν να φλερτάρουν με καλλίγραμμα κορίτσια. Οι νεαρές φορούν μίνι φούστες, χαμηλές μπότες ή κολλάν σε έντονα χρώματα.

Σκέφτομαι ότι η νέα ελληνική γενιά έχει ομορφύνει πολύ. Τα κορίτσια ειδικά είναι πραγματικές κούκλες. Ψηλές, με εξαιρετικές αναλογίες, καλογυμνασμένα οπίσθια και πλούσια μαλλιά.

Μια παρέα αγοριών συζητάει για την διεθνή μουσική σκηνή και τις διάσημες εκπροσώπους της. Ένας από αυτούς λέει ότι η Μπιγιονσέ του αρέσει έτσι όπως παρουσιάζεται προκλητική μέσα από το τελευταίο της βίντεο κλιπ το οποίο χαλάει κόσμο στο διαδίκτυο. Προβάλλεται στα πλαίσια promotion του φιλμ «50 αποχρώσεις του γκρι». Κάποιος από την συντροφιά επισημαίνει ότι η αλλαγή προφίλ της γλυκιάς, τρυφερής σταρ η οποία πρόβαλλε προς τα έξω το προφίλ του καλού κοριτσιού θα έχει αντίκτυπο στην καριέρα της. Οι περισσότεροι φωνάζουν ότι τους αρέσουν τα bad girls όπως η ημίγυμνη Ριάννα και η πάντα…τσίτσιδη Μάιλι Σάιρους.

Daddy cool

Ο μπαμπάς μιας όμορφης νεαρής η οποία φοράει σούπερ μίνι φορεματάκι Stella McCartney σταματάει μπροστά της. Είναι ανεβασμένος πάνω σε μία Harley Davidson. Χαμογελάω πονηρά. Ο συγκεκριμένος άνδρας παραμένει γοητευτικός έστω και αν έχουν περάσει χρόνια από την εποχή που ήταν ο ωραίος του Κολλεγίου Αθηνών. Ένα αγόρι με πάρα πολλές κατακτήσεις. Είναι φυσικό η 15 χρονών κόρη του να μοιάζει με μοντέλο.

Επιφανής επιχειρηματίας σήμερα, φροντίζει να συναντάει συχνά τους παλιούς συμμαθητές του. Οι περισσότεροι από αυτούς άλλωστε διαπρέπουν στο χώρο της πολιτικής, του shipping, των business, των media.

Λίγες βραδιές πριν στο σπίτι ισχυρού επιχειρηματία από τον χώρο των κατασκευών συζητούσαν για τις παλιές καλές εποχές του Κολλεγίου, Τότε λέει τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Όλοι ήταν μια μεγάλη παρέα. Συνέχισαν μάλιστα να συναντιούνται χρόνια μετά. Τώρα οι καταστάσεις άλλαξαν. Τα νέα παιδιά είναι εντελώς διαφορετικά.

Κάποιος από τους συνδαιτυμόνες στο τραπέζι του επιχειρηματία, με φόντο μέσα από τις τζαμαρίες τον υπέροχο, καταπράσινο κήπο με «διάσπαρτα» πανάκριβα γλυπτά διάσημων καλλιτεχνών είχε διαφορετική άποψη.

«Υπάρχουν συμμαθητές μας οι οποίοι αποφεύγουν να κάνουν παρέα μεταξύ τους» σημείωσε. «Μερικοί από αυτούς κινούνται μάλιστα στους ίδιους χώρους. Αυτούς της πολιτικής και των επιχειρήσεων» τόνισε.

Κοντινά θρανία

Στο τραπέζι, ανάμεσα σε βαθυκόκκινα και μαύρα πιάτα από πορσελάνη και ποτήρια baccarat έπεσαν ονόματα. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, βουλευτής Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού. Βρισκόταν στην ίδια τάξη στο Κολλέγιο Αθηνών με τον Υφυπουργό Δημόσιας Τηλεόρασης και υποψήφιο ευρωβουλευτή με την «Ελιά» Παντελή Καψή, όπως επίσης και τον Δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη (ίδια τάξη, ίδιο τμήμα-κοντινά θρανία). Ο Χρύσανθος ήταν άριστος μαθητής . Άριστος μαθητής και πολύ άτακτο αγόρι. Έξυπνος, ετοιμόλογος και πλακατζής. Ο Λαζαρίδης έστηνε τέτοιες πλάκες που έφερνε αρκετές φορές σε δύσκολη θέση όχι μόνο τους καθηγητές του αλλά και τον καλόβουλο πάντα μπαμπά του. Μία φορά θυμάται συμμαθητής του ο οποίος βρισκόταν στο πλούσιο τραπέζι του επιχειρηματία, ο Χρύσανθος είχε σκαρφαλώσει σε ένα ψηλό δένδρο του Κολλεγίου. Οι καθηγητές και συμμαθητές του μαζεύτηκαν από κάτω και τον παρακαλούσαν να κατέβει.

Η Σίφνος και ο Ροσσώνης

Ο μικρός Λαζαρίδης αισθανόταν όμως υπέροχα εκεί πάνω. Του άρεσε μάλλον να… βλέπει τον κόσμο από ψηλά. Οι σχέσεις του με τους δύο συμμαθητές του Καμίνη και Καψή (ήταν σίγουρα πιο ήσυχα παιδιά τα χρόνια του σχολείου) είναι τυπικές. Δεν κάνουν παρέα (αντίθετα οι κύριοι Καψής και Καμίνης έχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ τους). Πριν μερικά χρόνια ο Λαζαρίδης είχε συναντήσει στην Σίφνο τον επίσης συμμαθητή του, γνωστό επιχειρηματία στο χώρο των οπλικών συστημάτων Ανδρέα Ροσσώνη (σύζυγο της ξαδέρφης του τέως Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου). Τότε ο κ. Ροσσώνης ήταν ένας μάλλον άγνωστος επιχειρηματίας. Δεν είχε ακόμα ξεσπάσει ο θόρυβος της λίστας Λαγκάρντ.

Για όσους πάντως δεν γνωρίζουν ο κ.Λαζαρίδης πίσω από τα αυστηρά, μυωπικά γυαλιά του παραμένει ένας άνθρωπος με τρελό, ανατρεπτικό χιούμορ…

Χιούμορ…

Τρελό ανατρεπτικό χιούμορ διαθέτει και ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος Γιώργος Κύρτσος, τον οποίο δημοσιεύματα φέρουν να μην έχει τις καλύτερες σχέσεις με τον κ.Λαζαρίδη. Ο υποψήφιος (σύμφωνα με πληροφορίες) για την Ευρωβουλή με την Ν.Δ. εκδότης φοιτούσε σε μεγαλύτερη τάξη από τον Λαζαρίδη. Γνωρίζονται πολλά χρόνια, μέχρι πρότινος όμως δεν είχαν καμία σχέση. Ο κ. Λαζαρίδης στην διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ήταν «Ρηγάς», ο κ. Κύρτσος μέλος του Κ.Κ.Ε. (όταν σπούδαζε στο “London School of Economics”). Οι φήμες λένε ότι ο κ. Λαζαρίδης δεν συμφωνούσε γύρω από την συμμετοχή Κύρτσου στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Ποιος ξέρει τι περνάει από το μυαλό του μυστακοφόρου Συμβούλου του Πρωθυπουργού…

Αποδείξεις και ονόματα

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε τα ονόματα αυτών που βρίσκονταν στην «περίφημη» τάξη μαζί με τον κ. Γ. Κύρτσο. Οι περισσότεροι αποφοίτησαν το 1971 (με εξαίρεση τον πρώην Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος αναγκάστηκε να ακολουθήσει μέλη της οικογενείας του στο εξωτερικό).

Ανάμεσά τους οι κ.κ Γιώργος Αγουρίδης, Πέτρος Δούκας, Παναγής Καρέλλας, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, Νίκος Μανωλόπουλος, Ντόρης Μαργέλλος, Ντίνος Μαρτίνος, Γιάννης Μηλιός, Νίκος Νανόπουλος, Ανδρέας Πατεράκης, Μιχάλης Πετζετάκης, Γιώργος Σαλονίκης, Δημήτρης Σταμάτης, Γιάννης Τσαντίλης κ.α.

Μια δυνατή φωνή με επαναφέρει στην… πραγματικότητα. Βρίσκομαι ακόμα σε καφέ απέναντι από το Κολλέγιο. Τα αγόρια αποφάσισαν τελικά ότι το… κορίτσι των ονείρων τους είναι η Κάμερον Ντίαζ. Η ξανθιά καλλονή, μόνιμη «θαμώνας» των παραλιών της Καλιφόρνια αφήνει μίλια πίσω της τις νεαρότερες Μπιγιονσέ, Ριάνα, Μάιλι… Bravissimo!


Η Χριστίνα για την «ΕΛΠΙΔΑ»

Η έκθεση ζωγραφικής της νεαρής ζωγράφου Χριστίνας Φυτιλή με τίτλο “quarantuno” (41), που εγκαινιάστηκε χθες στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή, στην Κηφισιά, συγκίνησε και εντυπωσίασε τους φιλότεχνους που την επισκέφτηκαν.

Χρησιμοποιώντας απλά υλικά, όπως ο γύψος, η άμμος, το ξύλο, ο τσίγγος, κ.ά., η καλλιτέχνης δημιουργεί πάνω σε ξύλινο καμβά επιφάνειες γεμάτες χρώματα και σχήματα, άλλοτε τραχειές και άλλοτε λείες «σαν τις διακυμάνσεις της ζωής και των συναισθημάτων μας» όπως γράφει η ίδια χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα της έκθεσης.

Η μάχη με την ασθένεια και οι εντυπωσιακές σπουδές

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χριστίνα Φυτιλή, εκτός από ταλαντούχα καλλιτέχνης είναι και από πολύ νωρίς μαχητής της ζωής, καθώς ως παιδί έδωσε και νίκησε τη μάχη ενάντια στον καρκίνο και από τότε διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με τον Σύλλογο «ΕΛΠΙΔΑ» και προσωπικά με την κυρία Βαρδινογιάννη.

Η ζωγράφος σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ζωγραφική με τους καθηγητές Γιώργο Τσακίρη και Κυριάκο Μορταράκο και χαρακτική με τον καθηγητή Μανώλη Γιανναδάκη. Αφού αποφοίτησε έφυγε για την Ιταλία όπου, ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα. 2010-2011: Ειδίκευση Art-Therapy (Εικαστική Θεραπεία – Θεραπεία μέσα από την Τέχνη) στη Accademia di Belle Arti, Ματσεράτα, Ιταλία. 2011-2012: Μaster Ειδικής Αγωγής στο Università degli Studi di ROMA TRE, Ρώμης, Ιταλία. Από το 2012 εργάζεται ως Εικαστική Παιδαγωγός σε Δημόσια Ειδικά και Γενικά Σχολεία. Τον Οκτώβριο του 2013 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επετειακή εκδήλωση των 20 χρόνων της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών που ίδρυσε ο Σύλλογος «ΕΛΠΙΔΑ».

Η έκθεση “quarantuno” είναι η δεύτερη ατομική έκθεση της Χριστίνας Φυτιλή, η οποία συμμετείχε επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 2005 μέχρι σήμερα.

Η έκθεση, που διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» θα διαρκέσει ως και τις 12 Απριλίου.

Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη-Παρασκευή 10.00-19.00, Σάββατο 11.00-15.00.

Η Λυρική Σκηνή σε Ακρόπολη, Βυζαντινό και Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετείχε με τρεις μοναδικές καλλιτεχνικές δράσεις, στην «πρεμιέρα» της διεύρυνσης του ωραρίου των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Λυρική σχεδίασε τρεις πρωτότυπες δράσεις σε τρία εμβληματικά σημεία της Αθήνας -την Ακρόπολη, το Βυζαντινό και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο- θέλοντας να καταδείξει την ιδιαίτερη, όσο και αναγκαία, σημασία της «συνομιλίας» του σύγχρονου πολιτισμού και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.


Οι φωνές των 30 παιδιών της Παιδικής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό την διεύθυνση της Μάτας Κατσούλη, δημιούργησαν μια μαγική ατμόσφαιρα στα Προπύλαια της Ακρόπολης και στους δεκάδες έλληνες και ξένους επισκέπτες του μνημείου. Η Παιδική Χορωδία ερμήνευσε “a cappella” συνθέσεις των Μότσαρτ, Μπρίττεν, Χατζιδάκι κ.α.

Οι σπουδαστές της Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσίασαν μια σύντομη χορευτική παράσταση βασισμένη στον αυτοσχεδιασμό, στον υπέροχο κήπο του Βυζαντινού – Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών. Στο πιάνο ήταν ο Θοδωρής Ρέγκλης, ενώ υπεύθυνοι για την παράσταση ήταν ο διευθυντής της Σχολής Γιάννης Ντοντσάκης και η καθηγήτρια Κέλλη Ζαμπέλα.


Οι υπέροχες μελωδίες των Ροσσίνι, Πουτσίνι, Βέρντι, Λέχαρ κ.α. «γέμισαν» την «Αίθουσα του βωμού» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ερμήνευσαν η υψίφωνος Γεωργία Ηλιοπούλου και ο τενόρος Δημήτρης Πακσόγλου, ενώ στο πιάνο τους συνόδευσε η Σοφία Ταμβακοπούλου.