Οι χάλκινες ανταύγειες στα μακριά, καστανά πλούσια μαλλιά δημιουργούσαν εντυπωσιακές αντανακλάσεις κάτω από τα φώτα. Το σκούρο πράσινο των ματιών της «έκλεβε» κάτι από τα χρώματα των πινάκων ζωγραφικής της 13ης Biennale στην Κωνσταντινούπολη. Η Τουμπά Μπουγιουκουστούν ήταν σίγουρα η ωραιότερη παρουσία η οποία κυκλοφορούσε στους χώρους του σημαντικού εικαστικού γεγονότος με την διεθνή ακτινοβολία που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Η δημοφιλέστατη και στην Ελλάδα τηλεοπτική Χασρέτ της πετυχημένης σειράς του Mega «Ένα αστέρι γεννιέται» εκτός από εκτυφλωτική ομορφιά, διαθέτει στυλ και γαλλική φινέτσα. Ντυμένη με Balmain, Azzedine Alaia και αξεσουάρ Chanel, απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι από τις κομψότερες,διεθνώς, ηθοποιούς . Η Τουμπά άλλωστε έχει σπουδάσει σχέδιο μόδας στην αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Επισκέπτεται συχνότατα τις πανάκριβες boutiques της Avenue Montaigne και Faubourg Saint Honoré, αφού διαθέτει πολυτελέστατο οροφοδιαμέρισμα στην Πόλη του Φωτός. Ωραία, σικ, με πολλές γνώσεις γύρω από την τέχνη. Ο στενός μου φίλος, διάσημος κολλεξιοναίρ Γκαλάτσι Γκαλάτσι την παρακολουθούσε «μαγεμένος» την ώρα που εκείνη έτρωγε sushi στο “Zuma”, μαζί με τον σύζυγό της, επίσης ηθοποιό Ονούρ Σαϊλάκ. Μαζί τους και κάποιοι Τούρκοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Η Εσθήρ παρατήρησε ότι οι ισχυροί του χρήματος στην γειτονική χώρα επιδεικνύουν τεράστιο ενδιαφέρον γύρω από την τέχνη. Επενδύουν πολύ μεγάλα ποσά για έργα διάσημων ζωγράφων και γλυπτών. «Επενδύουν διότι υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα» επεσήμανε ο Γκαλάτσι Γκαλάτσι.

Οι αντιθέσεις μεταξύ Αθήνας-Κωνσταντινούπολης, η έμπνευση των καλλιτεχνών, τα trendy spots και τα yachts
Ένιωσα ένα μικρό κύμα μελαγχολίας να με κυριεύει. Σκέφτηκα την θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει αυτές τις μέρες η Αθήνα. Οικονομική κρίση, πολιτικές δολοφονίες, απειλές, τσακωμοί, ξεκατινιάσματα στα τηλεοπτικά πάνελ. Φοβερή η αντίθεση με το glamorous περιβάλλον της Κωνσταντινούπολης. Billionaires, διάσημοι κολλεξιοναίρ, σημαντικοί εικαστικοί, trendy εστιατόρια, yachts στον Βόσπορο.

Προσπάθησα να διώξω τις γκρίζες εικόνες από το μυαλό μου. Η Ελληνική πρωτεύουσα έτσι κι αλλιώς θα γνωρίσει και εκείνη κάποιες στιγμές λάμψης μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η 4η Athens Biennale θα γεμίσει χρώματα την πόλη (πραγματοποιείται στο ιστορικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Σοφοκλέους, στο οποίο παλαιότερα στεγαζόταν το Χρηματιστήριο Αθηνών).

Επιστρέφω στην εξαιρετική αυτή Biennale της Κωνσταντινούπολης με τίτλο “Mom, am I a barbarian?” (ο τίτλος είναι εμπνευσμένος από το βιβλίο της ποιήτριας Lale Muldur). Οι νέοι καλλιτέχνες συνάντησαν τους παλιότερους, η μοντέρνα τέχνη την “traditional”. Ιδιαίτερως τους νέους καλλιτέχνες τους απασχολούν τα πάντα. Η μόλυνση του περιβάλλοντος, η αδικία που επικρατεί στην κοινωνία μας, η βία, τα προβλήματα των νέων και βέβαια μέσα από τα έργα γίνονται αναφορές εναντίον του καθεστώτος Ερντογάν.

Τούρκοι και ιταλοί tycoons
Οι τούρκοι tycoons συγκεντρώθηκαν στο Sabanci Museum για την έκθεση του παγκοσμίου φήμης Ινδού καλλιτέχνη Anish Kapoor. Μια τεράστια έκθεση η οποία απλώνεται στους τρεις ορόφους του Μουσείου. Έργα από όνυχα, πέτρα και μάρμαρο. Οι Τούρκοι μεγιστάνες συνάντησαν αργότερα τους Ιταλούς «συναδέλφους» τους στην έκθεση του Angelo Bucarelli (φωτο. δεξιά). Τα έργα του Ιταλού καλλιτέχνη εκτέθηκαν στους δρόμους γύρω από το old Küçük Mustafa Paşa hamam. Ο Buc, όπως τον αποκαλούν οι περισσότεροι, είναι εκτός από big artist και ένας πολύ γοητευτικός άνδρας. Σοφιστικέ, ντυμένος πάντα σε αυτό το dande look.

Οι καλεσμένοι
Χιλιάδες επισκέπτες έκαναν ουρές έξω από τον χώρο της έκθεσης. Οικοδεσπότης ο ιταλός πρέσβης στην Τουρκία, Gianpaolo Scarante. Ανάμεσα στους καλεσμένους ο Κόμης και η Κόμισσα Hendrik and Aline Dobrzensky de Dobrzenicz, η πριγκίπισσα Nina Zu Von Fürstenberg, οι Σισιλιάνοι Riccardo and Sveva Paternò, η columnist Camilla Baresani, η γνωστή ιταλίδα δημοσιογράφος και «εγκέφαλος» της διοργάνωσης πολύ πετυχημένων συνεντεύξεων Τύπου Viviana Kasam, οι Rosalba and Gianfranco Giugni, η Antonella Camerana από την οικογένεια Ανιέλι. Τούρκοι πολυεκατομμυριούχοι όπως οι Leyla και Vedat Alaton, Sevda και Can Elgiz.

Special φαγητό στους δρόμους
Αργά το βράδυ οι προσκεκλημένοι απόλαυσαν τις δημιουργίες του σεφ Filippo La Mantia. Ο σεφ μαγείρευε στους δρόμους, «αναγκάζοντας» τις κυρίες να ακροβατούν πάνω στα δωδεκάποντα Jimmy Choo για να απολαύσουν παραδοσιακό τουρκικό φαγητό και ιταλική κουζίνα.


Η πρεμιέρα, ο Τζέρεμι και οι άλλοι
Η HOLLYWOOD ENTERTAINMENT σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού πραγματοποίησαν την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της νέας ταινίας του βραβευμένου με Όσκαρ Μπίλι Όγκουστ, «Νυχτερινό τρένο για την Λισαβόνα». Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριλαντη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρωταγωνιστής ως γνωστόν ο επίσης τιμημένος με Όσκαρ Τζέρεμι Άιρονς. Μέγας χορηγός το Υπουργείο Τουρισμού. Χορηγοί επίσης η Alcatel onetouch και οι Εκδόσεις Ψυχογιός. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο International Best Selling Novel του βραβευμένου Ελβετού συγγραφέα, Πασκάλ Μερσιέ. Την προβολή προλόγισαν, οι Γιώργος Ψυχογιός των εκδόσεων Ψυχογιός, Κωνσταντίνος Πιπέρας, Πρόεδρος της κινηματογραφικής εταιρίας Hollywood Entertainment, ο σκηνοθέτης της ταινίας, Μπίλι Όγκουστ και ο πρωταγωνιστής, Τζέρεμι Άιρονς. Ακολούθησε cocktail party στο αίθριο του Μεγάρου.