Όταν το yacht «Guilty» του Δάκη Ιωάννου έκανε πριν λίγα χρόνια την «παρθενική του εμφάνιση» στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα στην περιοχή Δασιά της Κέρκυρας, οι περισσότεροι έμειναν άφωνοι. Το υπερπολυτελές σκάφος το οποίο διαδέχθηκε το επίσης εντυπωσιακό, τεχνολογικά εξελιγμένο “Protect me from what I want” είναι σίγουρα… εκκεντρικό. Μια θαλαμηγός που μόνο ένας άνθρωπος σαν τον international συλλέκτη Dakis θα μπορούσε να «κυκλοφορεί» στα ελληνικά και διεθνή νερά. Κάποιοι χαρακτήρισαν το yacht ως κακόγουστο. Κάποιοι άλλοι ως… φοβιστικό! Ο ίδιος όμως ο κολλεξιοναίρ (στους τρεις μεγαλύτερους διεθνώς στο χώρο της μοντέρνας τέχνης μετά τον Σαάτσι και τον Φρανσουά Πινό) είχε αντίθετη άποψη. Ο κ. Ιωάννου δεν ένιωσε ποτέ guilty (ένοχος) για το γεγονός ότι εμπιστεύτηκε την «εικόνα» του yacht (εσωτερική και εξωτερική) σε έναν από τους διασημότερους καλλιτέχνες της εποχής μας. Τον «πολύ» Τζεφ Κουνς. Ο εικαστικός, πρώην σύζυγος της Τσιτσιολίνα και στενός φίλος του Δάκη.

Ο εκκεντρικός εικαστικός
Το σκάφος βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος του καλοκαιριού στην Κέρκυρα όπου η οικογένεια Ιωάννου διαθέτει σπίτι. Την περασμένη Δευτέρα και για τρεις περίπου μέρες ήταν αγκυροβολημένο στην Ύδρα. Φιλοξενούσε φίλους του Ιωάννου. Επιχειρηματίες, εικαστικούς μεγάλους ξένους γκαλερίστες που ίσως δεν είναι τόσο γνωστοί στο ελληνικό κοινό. Ήταν όλοι εκεί. Στο όμορφο μικρό νησί με αφορμή το μεγάλο happening του Urs Fischer.

Ο Νιάρχος και το «Κρεολή»
Το «Guilty», ο διάσημος εικαστικός δημιουργός, τα εξαιρετικά έργα τέχνης για όσους βέβαια αγαπούν την modern art. Εξτρίμ πολλές φορές οι επιλογές. Οι γνώμες συγκρούονται, ο Δάκης όμως είναι «κινητήριος δύναμη» του New Museum της Νέας Υόρκης.

Ένα yacht το οποίο έμεινε στην ιστορία αν και δεν έμοιαζε καθόλου με το super μοντέρνο, υπερσύγχρονο «Guilty»ήταν το ιστιοφόρο «Κρεολή» (δεξιά). Ιδιοκτησίας του μεγιστάνα Σταύρου Νιάρχου, δημιούργησε διεθνή θόρυβο λόγω ατυχήματος. Το πολυτελές yacht (στον μεγιστάνα άρεσε πολύ να κρατάει το τιμόνι) «άνοιξε» κυριολεκτικά ενώ έπλεε στις θάλασσες της South France. Οι επιβάτες του, μέλη του διεθνούς τζετ σετ, στάθηκαν τυχεροί. Σκάφη που βρίσκονταν κοντά τους περισυνέλλεξαν.

Επισκευές – χρυσάφι
Ο Νιάρχος έδωσε πολλά χρήματα για να επισκευάσει την υπέροχη, αριστοκρατική «Κρεολή», με τα μεγάλα πανιά. Αργότερα την αντικατέστησε με ένα μοντέρνο motor yacht, το «Ατλαντίς Ι». Σήμερα οι γιοι του είναι ιδιοκτήτες του τεράστιου, κατάλευκου «Ατλαντίς ΙΙ», το οποίο βρίσκεται συνήθως δεμένο στο Μόντε Κάρλο.

Δέκα χρόνια, σχεδόν, πριν πολύ γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας ξόδεψε ένα ασύλληπτο ποσό για να επισκευάσει και αυτός το yacht του το οποίο άνοιξε στην «κοιλιά» του. Αργότερα βέβαια φρόντισε να το ξεφορτωθεί. Σήμερα κυκλοφορεί με φουσκωτά αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ…