Πριν λίγες ημέρες τέλειωσε η μεγάλη (αν και χωρίς φανφάρες) γιορτή του Google για φέτος: το Google I/O. Και ενώ ακόμα περιμένουμε να κατακαθίσει η σκόνη από όσα ανακοινώθηκαν και κάλυψαν διάφορα πεδία ενδιαφέροντος, γίνεται τουλάχιστον σαφές το ότι κάτι αλλάζει σιγά σιγά. Συγκεκριμένα, έρχονται αλλαγές στην καθημερινότητα των περισσότερων επιχειρήσεων σε θέματα που είχαν μείνει απαράλλαχτα για χρόνια.

Έτσι, έχουμε την ανακοίνωση του Chromebook, ενός χαμηλών προδιαγραφών laptop με WiFi και 3G συνδεσιμότητα στο internet το οποίο είναι σχεδιασμένο ώστε να περιλαμβάνει μεν βασική λειτουργικότητα στο hardware του αλλά να αφήνει την πραγματική δουλειά να γίνεται online στο cloud.

Με αυτόν τρόπο θέματα που ως τώρα ανησυχούσαν (ή θα έπρεπε να ανησυχούν) τους χρήστες ενός laptop όπως η εύρεση και η εγκατάσταση των κατάλληλων εργαλείων, η αναβάθμιση, η αποθήκευση αντιγράφων ασφαλείας και η ασφάλεια γενικότερα, αναλαμβάνονται από τους servers στα datacenters του Google ή και άλλων. Επιτρέπεται έτσι στον εκάστοτε χρήστη να μη χάνει χρόνο στα περισσότερα διαδικαστικά και να επικεντρώνεται στο εποικοδομητικό κομμάτι της δουλειάς του.

Πακέτο με τη μεγάλη αυτή ανακοίνωση σχετικά με το hardware πάνε και τα νέα για το software. Σύντομα οι υπηρεσίες όπως το Gmail, το Google Calendar και το Google Docs θα είναι διαθέσιμες και ανεξάρτητα με το αν είναι κάποιος online ή offline.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα σε μια επιχείρηση να έχει δωρεάν ή σχεδόν δωρεάν πρόσβαση σε λειτουργείες όπως εκείνες που προσφέρουν τα πακέτα λογισμικού γραφείου, με τις επιπλέον διαφορές ότι τα δεδομένα της είναι διαθέσιμα σε οποιοδήποτε μηχάνημα και αν βρεθεί ο κάτοχος του καθώς και με δυνατότητες ταυτόχρονης συνεργασίας με άλλους χρήστες.

Μπορεί τα παραπάνω να μη φαίνονται εντυπωσιακά αλλά όπως μπορεί να πει κάποιος που έχει ασχοληθεί μαζί τους είναι σίγουρα αρκετά για να τον κάνουν να μην «κοιτάξει ξανά πίσω». Ο βασικός λόγος είναι η νοοτροπία των προϊόντων -στενά συνδεδεμένη με τη λογική του διαδικτύου: δωρεάν, πάντοτε διαθέσιμα και κοινωνικά.

Με άλλα λόγια σε αντίθεση με την τωρινή κατάσταση κατά την οποία μια τυπική επιχείρηση καταβάλλει σημαντικά ποσά για εξοπλισμό γραφείου και την αγορά των σχετικών αδειών χρήσης, μπορεί να πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα με σαφώς λιγότερους πόρους: με φθηνότερα μηχανήματα και πρακτικά δωρεάν λογισμικό. Και αυτό περιλαμβάνει και την περαιτέρω υποστήριξη -το μεγαλύτερο κόστος απορροφάται από τις ίδιες τις υπηρεσίες αυτές και δεν απαιτούνται τεχνικοί υποστήριξης, συμβόλαια με σχετικές εταιρείες κλπ.

Ωστόσο, όπως λένε πολλοί αναλυτές όσα ανακοίνωσε η Google δεν είναι ακόμα εδώ για μαζική υιοθέτηση. Μάλιστα, ακόμα και όταν τελειοποιηθούν και εμπλουτιστούν επαρκώς και πάλι θα υπάρχει η ισχυρή αδράνεια της εκάστοτε επιχείρησης να αλλάξει τρόπο λειτουργίας. Άλλωστε, η νοοτροπία του κάνω τα πάντα με το Excel είναι βαθιά εδραιωμένη -ειδικά στον Έλληνα εργαζόμενο- ίσως και δικαίως με δεδομένο το πόσο ισχυρό εργαλείο είναι. Όμως οι καιροί αλλάζουν και ο δρόμος οδηγεί σαφώς προς το cloud.