Εξεπλάγην όταν έμαθα για την Χρεοκρατία, ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ σχετικά με τα αίτια της κρίσης και πιθανούς τρόπους να αντιμετωπιστεί. Πέρα από το αντικείμενο του (το οποίο αν δεν ήταν τόσο σημαντικό θα το χαρακτηρίζαμε από καιρό ως «κουρασμένο»), το ενδιαφέρον είναι ο τρόπος δημιουργίας της συγκεκριμένης δουλειάς.

Οι συντελεστές του πήραν το θάρρος και το έβαλαν μπροστά και προκειμένου να ολοκληρωθεί ζητούν την οικονομική βοήθεια του μελλοντικού κοινού τους. Σε αντάλλαγμα υπόσχονται τη δωρεάν διανομή του αποτελέσματος, την μη επιβολή δικαιωμάτων χρήσης και την παραχώρηση όλο του «παράπλευρου» υλικού που δε θα συμπεριληφθεί στο ντοκιμαντέρ.

Αυτός ο τρόπος χρηματοδότησης έχει τις ρίζες του στις φιλανθρωπικές πράξεις πολύ πριν ανακαλυφθεί το μέσο και είναι σίγουρα γνωστός για όσους παρακολουθούν πως απελευθερώνεται η δημιουργικότητα στο διαδίκτυο. Tο crowdfunding έχει ήδη υλοποιηθεί και δοκιμαστεί με πολλές μορφές (π.χ. Kickstarter, Invested.In, RocketHub κλπ) αλλά μου έκανε εντύπωση ότι σιγά σιγά φθάνει στην Ελλάδα. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ήδη μια βδομάδα μετά την έναρξη της προσπάθειας, οι εμπνευστές του εγχειρήματος έχουν συγκεντρώσει σχεδόν τα μισά από τα έξοδα τους με συνδρομές που κυμαίνονται από 1 ως 300 ευρώ. Για εμένα, το να πετύχουν το στόχο τους είναι θέμα χρόνου.

Έτσι, μπορεί κάποιος που σκέφτεται να ξεκινήσει κάτι να αποσκοπεί σε μοντέρνες διεξόδους χρηματοδότησης ή να εποφθαλμιά και τα πιο παραδοσιακά κρατικά προγράμματα (πχ το Startup Greece που ανακοινώθηκε όσο το έγραφα τα παραπάνω) – τα οποία όμως χαρακτηρίζονται από σημαντικό βαθμό τοξικότητας και έχουν αποτύχει στο παρελθόν.

Υπάρχουν όμως και άλλες λύσεις που βασίζονται σε πιο θεμελιώδη μοντέλα αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων και τα οποία είναι περισσότερο αξιοκρατικά και δίκαια και μόνο πρόσφατα έχουν γίνει εφικτά μέσω του διαδικτύου. Η δυνατότητα δηλαδή να χρηματοδοτηθεί απευθείας ένα εγχείρημα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους και από όσους πιστεύουν σε αυτό. Κάτι το οποίο είναι σχεδόν επαναστατικό.

(Disclaimer: Δεν έχω καμία σχέση με το debtocracy.gr. Είμαι στο ΔΣ του theopenfund.com)