Τον Μάιο του 2017 η Volvo δηλώνει ευθαρσώς ότι τερματίζει την εξέλιξη νέων κινητήρων diesel. Εναν χρόνο αργότερα η σουηδική φίρμα εξαιρεί τους πετρελαιοκινητήρες από την γκάμα του νέου S60, αναδεικνύοντας την πολυπλοκότητα της κατασκευής τους και το υψηλό κόστος που προκύπτει από την αναγκαιότητα χρήσης σύνθετων αντιρρυπαντικών τεχνολογιών ως τους βασικούς παράγοντες που την οδηγούν στην απόφαση αυτή.
Την ίδια στιγμή, οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων οχημάτων στην Ευρώπη υποχωρούν. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 το μερίδιό τους δεν υπερβαίνει το 38%, όταν το 2011 η ίδια κατηγορία αυτοκινήτων διεκδικούσε… αυτοδυναμία με 55,5%.
Σε ένα τέτοιο «περιβάλλον», λοιπόν, μια πρόταση όπως το XC40 Τ5 δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Δεν θα μπορούσε από το να διακριθεί, προτάσσοντας τη σχεδόν αστείρευτη δυναμική ενός δίλιτρου, υπερτροδοφοδοτούμενου κινητήρα βενζίνης.

Πλεονασματικό

Η απόδοση των 247 ίππων τοποθετούν την έκδοση T5 στην κορυφή της νεοσύστατης γκάμας του μικρότερου σε διαστάσεις SUV της Volvo. Τα νούμερα των επιδόσεων το επιβεβαιώνουν, το ίδιο και οι αντιδράσεις του στην άσφαλτο.
Με τις ζάντες ελαφρού κράματος των 20 ιντσών να γεμίζουν με εντυπωσιακό τρόπο τους θόλους των τροχών και να αντισταθμίζουν εν μέρει την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, το Χ40 δεν σου δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσεις τον ασφάλτινο προσανατολισμό του.
Πόσω μάλλον την ικανότητα του πλαισίου του να διαχειρίζεται με ευκολία το καλοδεχούμενο πλεόνασμα ροπής και ισχύος που παρατηρείται σε όλο σχεδόν το εύρος λειτουργίας του τετρακύλινδρου συνόλου.
Παρόν φυσικά και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα τετρακίνησης, όπως άλλωστε και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων των οκτώ σχέσεων, το οποίο συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο το σύστημα μετάδοσης του αυτοκινήτου.

Η θέα από την κορυφή

Στο πληθωρικό «αποτύπωμα» του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα βενζίνης των 2,0 λίτρων «απαντά» η απλότητα με την οποία προσεγγίζει την πραγματικότητα ο θάλαμος επιβατών.
Από τη στιγμή που θα εξοικειωθείς με το μέγεθος και τις λειτουργίες που φιλοξενεί η κεντρικά τοποθετημένη οθόνη αφής, ελάχιστα πράγματα μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή σου ή να κουράσουν το βλέμμα σου.
Οι «καθαρές» επιφάνειες του ταμπλό και τα προσεκτικά επιλεγμένα διακοσμητικά στοιχεία ενισχύουν την αίσθηση της ποιότητας, της ανθεκτικότητας στον χρόνο.
Ακόμη και η ψηλά τοποθετημένη θέση οδήγησης και η απρόσκοπτη ορατότητα που χαρίζει προς όλες τις κατευθύνσεις προσδίδουν μεγαλύτερη σιγουριά στις κινήσεις σου.
Για τα δύσκολα, άλλωστε, υπάρχουν και οι προηγμένες εφαρμογές ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, η πλειονότητα των οποίων ανήκει στον βασικό εξοπλισμό του αυτοκινήτου.
Μπορεί, λοιπόν, το μέγεθος να μην το καθιστά την κορυφαία πρόταση της Volvo, ωστόσο το XC40 των 247 ίππων δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τις μεγαλύτερες σε διαστάσεις προτάσεις της σουηδικής φίρμας, αποτελώντας μάλιστα την ελκυστικότερη και πιο ταιριαστή στα μέτρα του έλληνα καταναλωτή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ