Ανέφικτους θεωρεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC) τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί μείωσης των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα κατά 50% τη δεκαετία 2011-2020 παρά τα στοιχεία που αυτή δημοσιοποίησε και καταδεικνύουν πτώση 2% το 2017.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά ο Antonio Avenoso, εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών, επεσήμανε ότι «για τέσσερα κατά σειρά έτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πενιχρά αποτελέσματα για την οδική ασφάλεια. Και για τέσσερα κατά σειρά έτη δεν έχουν ληφθεί νέα μέτρα από αυτή για να αντιμετωπίσουν τη μάστιγα των τροχαίων θανάτων και τραυματισμών. Είναι ώρα για δράση, το ETSC περιμένει ανυπόμονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει, με ένα σύνολο νομοθετικών ρυθμίσεων για την οδική ασφάλεια που αναμένεται από καιρό.

Κάνουμε επίκληση για ασφαλέστερα πρότυπα για τα οχήματα όπως η προσαρμογή σε Automated Emergency Braking (ΑEB) και Intelligent Speed Assistance (ISA), καλύτερες υποδομές κανόνων ασφάλειας και ένα στιβαρό πλαίσιο για ασφαλή εφαρμογή αυτοματοποιημένης οδήγησης εντός εβδομάδων και όχι μηνών. Είναι επίσης η στιγμή να δούμε ένα νέο μακροπρόθεσμο πλαίσιο για την επόμενη δεκαετία με μια ξεκάθαρη στρατηγική για τη μείωση κατά το ήμισυ του αριθμού των ανθρώπων που χάνονται ή τραυματίζονται σοβαρά στους δρόμους μας κάθε βδομάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χώρες στις οποίες έχουν μειωθεί δραστικά οι θάνατοι από τροχαία την τελευταία διετία (2016-2017) είναι η Εσθονία (-32%) και η Σλοβενία (-20%), ενώ στην Ελλάδα η μείωση έφθασε το 10%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ