Η ύπαρξη ενός τρικύλινδρου ατμοσφαιρικού κινητήρα βενζίνης μόλις 998 κ.εκ. στην «οικογένεια» του Yaris θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και περιττή, αν κάποιος δει με προσοχή τα χαρακτηριστικά των υπόλοιπων μηχανικών συνόλων του ιαπωνικού μοντέλου –1.4 D-4D με 90 ίππους, 1.5 VVT-i με 111 ίππους, 1.5 Hybrid με 100 ίππους –που, με διαφορετικά ασφαλώς ποσοστά δημοφιλίας, κυριαρχούν στις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού.
Με δεδομένο ωστόσο ότι κινητήρες παρόμοιου κυβισμού τοποθετούνται και σε άλλα supermini της ελληνικής αγοράς, το συγκεκριμένο μοτέρ των 69 ίππων που κινεί και το μικρότερο Aygo διευρύνει τις επιλογές των ενδιαφερομένων με τιμές πώλησης από 11.500 ευρώ.
Με αυτό το κόστος, στoν εσωτερικό ανταγωνισμό των δύο μοντέλων Toyota με τον ίδιο κινητήρα το Yaris υπερτερεί του Aygo σε χώρους, οδική συμπεριφορά και εξοπλισμό, στοιχεία κυρίαρχα στη συνείδηση όσων προτάσσουν τη χρηστικότητα και τις αυξημένες μεταφορικές δυνατότητες έναντι των επιδόσεων στην πόλη. Εκεί, οι συμπαγείς διαστάσεις του αμαξώματος –μήκος 3,945 μέτρα, πλάτος 1,695 μέτρα -, ο μικρός κύκλος στροφής και το ελαφρύ σε αίσθηση τιμόνι το καθιστούν εξαιρετικά ευέλικτο, ενώ η κοντή κλιμάκωση του μηχανικού κιβωτίου πέντε ταχυτήτων κολακεύει την απόδοση του κινητήρα «κρύβοντας» τη χαμηλή ροπή, η οποία στον αυτοκινητόδρομο επιβάλλει συχνότερες αλλαγές σχέσεων προκειμένου να διατηρήσεις τον σβέλτο ρυθμό που επιθυμείς.
Αυτός είναι και ο σημαντικότερος συμβιβασμός που καλείσαι να κάνεις, αφού το βάρος του αμαξώματος σε συνδυασμό με τη χαμηλότερη, όλων των άλλων Yaris, ισχύ επηρεάζει τις επιδόσεις. Σε ό,τι αφορά δε την κατανάλωση καυσίμου σε πραγματικές συνθήκες, αγγίζει τα 6 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα, μέγεθος όχι υπερβολικό για μια έκδοση με αυτά τα χαρακτηριστικά. Στον δρόμο η συμπεριφορά του αυτοκινήτου είναι τυπικά ουδέτερη και προβλέψιμη, απολύτως συμβατή με το ζητούμενο όσων δεν έχουν οδηγικές ανησυχίες αλλά ενδιαφέρονται για ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο με εργοστασιακή εγγύηση έξι ετών και την υψηλή μεταπωλητική αξία που διαχρονικά διατηρούν τα μοντέλα της συγκεκριμένης εταιρείας.


Το προφανές πλεονέκτημα

Ανεξαρτήτως έκδοσης πάντως, το Yaris αποτελεί σημείο αναφοράς για την πρακτικότητά του –αφού φιλοξενεί με άνεση επιβάτες μεγάλους ύψους στο πίσω κάθισμα, προσφέροντας ταυτόχρονα 279 λίτρα όγκου στον χώρο αποσκευών –και για τα ποιοτικά υλικά που χρησιμοποιούνται. Η θέση οδήγησης και κυρίως η περιφερειακή ορατότητα που αυτή εξασφαλίζει δίνουν στο Yaris ένα ακόμη πλεονέκτημα, ενώ η καθαρή αισθητική του ταμπλό του οφείλεται στην έγχρωμη οθόνη αφής των 7 ιντσών μέσω της οποίας ελέγχονται οι λειτουργίες του συστήματος infotainment Toyota Touch 2 –με λειτουργίες συνδεσιμότητας, ψυχαγωγίας, πλοήγησης με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο, applications και κάμερα οπισθοπορείας –στην έκδοση Active της δοκιμής μας με κόστος 13.090 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ