Πεδίο επίδειξης νέων τεχνολογιών σε κάθε τομέα, η έκθεση CES (Consumer Electronic Show) που ανοίγει τις πύλες της μεθαύριο Τρίτη 9 Ιανουαρίου στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ θα φιλοξενήσει και εφέτος καινοτομίες που σχετίζονται με την οδήγηση. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η τεχνολογία Brain-to-Vehicle (B2V) της Nissan, μέσω της οποίας τα αυτοκίνητα μπορούν να ερμηνεύουν σήματα που προέρχονται από τον εγκέφαλο του οδηγού. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι το πρώτο σύστημα αυτού του είδους στον κόσμο και η εφαρμογή της προϋποθέτει ότι ο οδηγός φοράει μια συσκευή που μετράει τη δραστηριότητα του εγκεφαλικού κύματος, η οποία στη συνέχεια αναλύεται από αυτόνομα συστήματα. Με την πρόβλεψη της προτιθέμενης κίνησης, τα συστήματα αναλαμβάνουν δράση, στρίβοντας το τιμόνι ή επιβραδύνοντας το αυτοκίνητο 0,2-0,5 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από τον οδηγό, ενώ η λειτουργία τους παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεπαίσθητη.
Η ανακάλυψη της Nissan είναι αποτέλεσμα έρευνας που βασίζεται στη χρήση της τεχνολογίας αποκωδικοποίησης του εγκεφάλου, προκειμένου να προβλέψει τις ενέργειες του οδηγού και να ανιχνεύσει τυχόν οχλήσεις. «Συλλαμβάνοντας» σημάδια που δείχνουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος πρόκειται να δώσει εντολή για την εκτέλεση μιας κίνησης, οι τεχνολογίες υποστήριξης του οδηγού κάνουν αυτές τις κινήσεις ταχύτερα από ό,τι γνωρίζουμε, βελτιώνοντας τους χρόνους αντίδρασης. Παράλληλα με την ανίχνευση και την αξιολόγηση της «όχλησης» του οδηγού, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει το στυλ οδήγησης, όταν το όχημα βρίσκεται σε αυτόνομη λειτουργία.
«Οι περισσότεροι σκέφτονται την αυτόνομη οδήγηση σαν κάτι πολύ αόριστο στο μέλλον, όπου οι άνθρωποι παραδίδουν τον έλεγχο στις μηχανές. Ωστόσο, η τεχνολογία B2V κάνει το αντίθετο, χρησιμοποιώντας σήματα από τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να κάνει την οδήγηση ακόμα πιο συναρπαστική και ευχάριστη. Μέσω της Ευφυούς Κινητικότητας της Nissan, μεταφέρουμε τους ανθρώπους σε έναν καλύτερο κόσμο παρέχοντας μεγαλύτερη αυτονομία, με περισσότερη ηλεκτροκίνηση, αλλά και περισσότερη συνδεσιμότητα» υπογράμμισε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Nissan, Daniele Schillaci.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ