Εν μέσω ηλεκτροκίνητων «πυρών» φαντάζει δύσκολο να οχυρωθείς πίσω από τις μεταλλικές επιφάνειες ενός μεγαλόσωμου SUV υπερασπιζόμενος την αξία της υβριδικής τεχνολογίας.
Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, αναλογιζόμενος την προσφορά των υβριδικών συνόλων και της καθολικής αναγνώρισής τους ως την πλέον ρεαλιστική και αποδοτική λύση στην προσπάθεια περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των σημερινών αυτοκινήτων.
Μιλώντας για το σήμερα, λοιπόν, το Lexus NX 300h διατηρεί, αν δεν ισχυροποιεί, τη θέση του στην κατηγορία των οχημάτων ελευθέρου χρόνου με αφορμή τον εκσυγχρονισμό των σχεδιαστικών και εξοπλιστικών χαρακτηριστικών του.

Ανανέωση στα σημεία

Η επικαιροποίηση των προδιαγραφών του ιαπωνικού SUV ξεκινά από τον ανασχεδιασμό συγκεκριμένων τμημάτων του αμαξώματος. Η κεντρική εισαγωγή αέρα και οι προβολείς με τα ενσωματωμένα φώτα ημέρας τεχνολογίας LED αποτελούν ενδεχομένως τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα και εκείνα τα στοιχεία που προσδίδουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική σε έναν ούτως ή άλλως εξωστρεφές σύνολο.
Αντιθέτως στον θάλαμο επιβατών τον πρώτο λόγο έχουν οι εξοπλιστικοί νεωτερισμοί που εσχάτως ενσωματώθηκαν σε αυτό και καθιστούν το ανανεωμένο NX 300h αντάξιο των βασικών ανταγωνιστών του.
Ο λόγος για τη νέα έγχρωμη οθόνη μεγέθους 10,3 ιντσών που τοποθετείται στην κορυφή της κεντρικής κονσόλας και φιλοξενεί τις ενδείξεις του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, το αναβαθμισμένο touchpad, το σύστημα επαγωγικής φόρτισης κινητών τηλεφώνων, τη λειτουργία πανοραμικής θέασης του αυτοκινήτου και το υπεράνω κάθε κριτικής ηχοσύστημα υψηλής πιστότητας που φέρει την υπογραφή της Mark Levinson.
O κατάλογος του εξοπλισμού προσφέρει πλέον περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης, οι νέοι διακόπτες στην κεντρική κονσόλα υπόσχονται βελτιωμένη εργονομία και οι χώροι για επιβάτες και αποσκευές την απαραίτητη πρακτικότητα.
Ουσιαστικότερη, πάντως, είναι η συμβολή των εφαρμογών ενεργητικής ασφάλειας ή αν προτιμάτε του Lexus Safety System+ που στην περίπτωση του ΝΧ 300h αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού.
Το σύστημα αποτροπής συγκρούσεων με λειτουργίας αυτόνομης πέδησης, το ενεργό cruise control, το σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας, η λειτουργία ανάγνωσης της οδικής σήμανσης και οι προσαρμοζόμενοι προβολείς τεχνολογίας LED αναβαθμίζουν όχι μόνο την ασφάλεια αλλά και την άνεση.

Νέος κώδικας συμπεριφοράς

Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ. Αν και το υβριδικό σύνολο, στην «καρδιά» του οποίου εξακολουθεί να βρίσκεται ο ατμοσφαιρικός κινητήρας βενζίνης των 2,5 λίτρων, προέρχεται από το πρόσφατο παρελθόν, οι Ιάπωνες κατάφεραν με στοχευμένες παρεμβάσεις να αλλάξουν την εικόνα του αυτοκινήτου στην άσφαλτο.
Η αντικατάσταση των ελατηρίων, των μπροστινών αποσβεστήρων, των ελαστικών συνδέσμων και της πίσω αντιστρεπτικής δοκού, επιτρέπει στο ούτως ή άλλως αναβαθμισμένο πλαίσιο να μεταφέρει με μεγαλύτερη αμεσότητα και ακρίβεια τις εντολές σου στο οδόστρωμα.
Η δυνατότητα επιλογής του επιθυμητού προγράμματος οδήγησης παίζει τον δικό της ρόλο, ενώ αν μιλάμε για τις εξοπλιστικές εκδόσεις F Sport και Luxury, την προσαρμοστικότητα του NX 300h ενισχύουν τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ.
Αντιστοίχως, στον αναπρογραμματισμό της ηλεκτρονικής μονάδας ελέγχου του υβριδικού συνόλου πιστώνεται η αβίαστη επιτάχυνση που ακολουθεί της αποφασιστικής πίεσης του δεξιού πεντάλ.
Κάπως έτσι, λοιπόν, οι 197 ίπποι του υβριδικού συνόλου αποκτούν διαφορετική αξία και οι αντιδράσεις του ιαπωνικού SUV την ευκαιρία να συναντήσουν στα μισά του δρόμου το αναμφίβολα αιχμηρό παρουσιαστικό του.
Προφανώς η αποδοτικότητα παραμένει ανάμεσα στις προτεραιότητες του NX 300h και επιτυγχάνεται με την πιο ενεργή συμμετοχή του ηλεκτροκινητήρα (δύο στην περίπτωση των τετρακίνητων εκδόσεων).
Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα φόρτισης των μπαταριών από εξωτερική πηγή ηλεκτρικής ενέργειας, το μικρότερο σε διαστάσεις και πιο προσιτό SUV της Lexus μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος μιας αστικής διαδρομής με την αποκλειστική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακόμα και αν οι περισσότεροι εστιάσουν στις αισθητικές αλλαγές και στις εξοπλιστικές αναβαθμίσεις που έχει να παρουσιάσει το ανανεωμένο Lexus NX 300h, τα κέρδη που προκύπτουν από τις παρεμβάσεις των Ιαπώνων στα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου παραμένουν σημαντικά και άμεσα εξαργυρώσιμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ