Η Octavia είναι το μοντέλο που έδειξε –πριν από περίπου 20 χρόνια –την έμπρακτη αλλαγή της Skoda, μετά την εξαγορά της από τη VW.
Συνολικά, η Octavia έχει πετύχει 2,5 εκατομμύρια πωλήσεις σε μόλις δύο δεκαετίες ζωής και αυτό το κέρδισε χάρη στη συνεχή αναβάθμισή της στους τομείς της ποιότητας, του εξοπλισμού και των κινητήρων.
Πέντε χρόνια μετά την εμφάνιση της τρίτης γενιάς, η ισχυρή ανανέωση του μεσαίου, γερμανοθρεμμένου μοντέλου ήταν επιτακτική.
Το ανανεωμένο μοντέλο είναι μεγαλύτερο σε μήκος κατά μερικά χιλιοστά, ενώ το πλάτος τού πίσω μετατροχίου έχει αυξηθεί κατά 20 ή 30 χιλιοστά (ανάλογα με τον κινητήρα και τον πίσω άξονα).
Για παράδειγμα, το νέο εμπρός τμήμα περιλαμβάνει φαρδύτερη μάσκα και νέους προβολείς με σχεδίαση επηρεασμένη από τα κρύσταλλα Βοημίας και την προσθήκη προβολέων με κρυστάλλινη σχεδίαση.
Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, η νέα Octavia διαθέτει μια πλειάδα νέων συστημάτων που ενισχύουν τον τομέα της ασφάλειας, παραπέμποντας σε μοντέλο μεγαλύτερης κατηγορίας.

Νέα λειτουργία
Ξεχωρίζουμε το προαιρετικό Front Assist με λειτουργία City Emergency Brake που περιλαμβάνει Predictive Pedestrian Protection (προληπτική προστασία πεζού). Το σύστημα αντιδρά ακόμα και στους πεζούς που διασχίζουν τον δρόμο και φρενάρει το αυτοκίνητο σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης.
Επίσης, περιλαμβάνει τη νέα λειτουργία Blind Spot Detect (ανίχνευση τυφλού σημείου) ενώ το Rear Traffic Alert βοηθά τον οδηγό όταν βγαίνει με όπισθεν από χώρους στάθμευσης ή από ιδιωτικές οδούς…
Το προαιρετικό Trailer Assist κάνει το παρκάρισμα με ρυμούλκηση μια εύκολη διαδικασία, ενώ το σύστημα με την ονομασία Manoeuvre Assist προσφέρει υποστήριξη στην οπισθοπορεία, φρενάροντας αυτόματα το αυτοκίνητο μόλις ανιχνεύσει εμπόδιο πίσω από αυτό.
Η γκάμα αυτή περιλαμβάνει επίσης το γνώριμο και σε άλλα μοντέλα της φίρμας Adaptive Cruise Control (ACC) που διατηρεί την επιλεγμένη ταχύτητα και την ιδανική απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, το Lane Assist, που προειδοποιεί τον οδηγό εάν το αυτοκίνητο ακούσια παρεκκλίνει από τη λωρίδα του, το Travel Assist με Traffic Sign Recognition (σύστημα αναγνώρισης οδικής σήμανσης), κάμερα οπισθοπορείας κ.ά.
Πλούσια είναι και η γκάμα κινητήρων που αποτελείται από δύο βενζινοκινητήρες TSI, τρεις ντίζελ TDI και έναν CNG φυσικού αερίου. Η ισχύς τους κυμαίνεται από 110 έως 184 ίππους.

Από 16.900 ευρώ
Οι υποψήφιοι αγοραστές μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα συστήματα: τα ηχοσυστήματα Swing και Bolero και τα συστήματα ενημέρωσης- ψυχαγωγίας και πλοήγησης Amundsen και Columbus. Και τα τέσσερα ελέγχονται με χειριστήρια αφής ενώ οι οθόνες αφής νέας τεχνολογίας διατίθενται με κρυστάλλινη σχεδίαση υψηλής ποιότητας. Οι διαστάσεις τους είναι μεταξύ 6,5 και 9,2 ιντσών, ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού. Η νέα Octavia διατίθεται στην Ελλάδα με πέντε επίπεδα εξοπλισμού: Active, Ambition, Style, Scout και RS. Η τιμή ξεκινά από 16.900 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ