Πριν από μερικά χρόνια αναρωτιόμασταν αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν μέλλον. Σήμερα αυτό θεωρείται σίγουρο αφού πλέον σχεδόν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Ευρώπης –και όχι μόνο –έχουν στην γκάμα τους από ένα έως και δέκα ηλεκτρικά μοντέλα. Τα ηλεκτρικά οχήματα ανεβαίνουν σε πωλήσεις και οι προβλέψεις λένε ότι έως το 2025 θα ξεπεράσουν αυτές των συμβατικών. Σύμφωνα και με τα στοιχεία του International Energy Agency (IEA) – Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, ο στόλος των ηλεκτρικών οχημάτων σε όλον τον κόσμο ξεπέρασε τα 2.000.000 μέσα στο 2016 –διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2015.

Υπάρχει και ένας υπεραισιόδοξος στόχος από την IEA. Για να μην επιδεινωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια έως το 2040. Προς το παρόν αυτά αποτελούν μόλις το 0,2% του συνόλου των επιβατικών αυτοκινήτων παγκοσμίως. Πάντως, οι ειδήσεις για τα ηλεκτρικά μοντέλα και το μέλλον τους είναι αισιόδοξες και πέφτουν σαν βροχή: Η Ινδία για παράδειγμα ευελπιστεί ότι έως το 2030 θα πουλάει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα! Επίσης πρόσφατα μεγαλοστέλεχος της General Motors ανακοίνωσε ότι θα είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο που τα ηλεκτρικά της οχήματα θα φέρουν κέρδη. Σε αυτό θα συμβάλλει η άνοδος των πωλήσεων, η ικανοποιητική τιμή τους και η μεγαλύτερη αυτονομία των μπαταριών τους.

Στις εταιρείες γίνεται πλέον μπαράζ ενεργειών για τα ηλεκτρικά μοντέλα. Η Volvo κατοχύρωσε στις αρχές του έτους ονόματα για τα ηλεκτρικά της μοντέλα ενώ η VW έχει ήδη στην γκάμα της πλειάδα ηλεκτρικών οχημάτων. Επίσης η Audi σχεδιάζει να έχει στην γκάμα της τρία ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2019, δηλαδή σε δύο χρόνια! Η Volkswagen είχε δηλώσει πριν από μερικούς μήνες ότι θέλει να παρουσιάσει έως και το 2020 ηλεκτρικά μοντέλα σε τιμή που θα είναι ανάλογη με αυτήν που έχει σήμερα ένα πλήρως εξοπλισμένο πετρελαιοκίνητο Golf. «Πιστεύουμε ότι θα είμαστε η πρώτη εταιρεία που θα πουλήσει ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως το αργότερο έως το 2025» είχε αναφέρει στέλεχος της VW. Σε τροχιά ανόδου βρίσκονται και οι πωλήσεις της BMW i και BMW iPerformance που αυξήθηκαν κατά 73,4% τον Μάιο (7.336 οχήματα).

Οι παραδόσεις ηλεκτρικών μοντέλων από την αρχή της χρονιάς έφθασαν τις 33.221, αύξηση 80,6%! Σε αυτή την ισχυρή άνοδο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει παίξει, μεταξύ άλλων, η BMW 530e iPerformance που διατίθεται από τον Μάρτιο. Μπαράζ ηλεκτρικών μοντέλων περιμένουμε τα επόμενα χρόνια και από τη Mercedes-Benz, ενώ η smart έχει ήδη λανσάρει τη νέα γενιά ηλεκτρικών, fortwo και forfour. Ειδικότερα, η Mercedes-Benz έχει προγραμματίσει να λανσάρει 10 ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2025, που αφορά μοντέλα SUV, σεντάν και χάτσμπακ. Πάντως τα ηλεκτρικά οχήματα φαίνεται ότι δεν έχουν πιάσει πλήρως τον παλμό των αγοραστών ενώ αρκετοί δεν γνωρίζουν ακόμη την εμπορική τους ύπαρξη: Σε πρόσφατη έρευνα, μόλις το 40% των Αμερικανών γνώριζε την ύπαρξη των ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ το 60% δεν ήταν εξοικειωμένο με την ιδέα ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Ομως, τα ηλεκτρικά φαίνεται ότι θα γίνουν ανάρπαστα από τους νέους, μιας και οδηγοί ηλικίας 18-25 ετών δήλωσαν ότι το επόμενο αυτοκίνητό τους θα είναι ηλεκτρικό. Τα περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη πωλούνται στη Νορβηγία, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Σουηδία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ