Το νέο Countryman πλαισιώνει την ήδη πλούσια γκάμα της γερμανικής φίρμας με ένα μοντέλο που μπορεί να προβάλλει πρωτίστως το τετρακίνητο ταλέντο του, ακόμη και σε δύσβατα πολλές φορές εδάφη. Η πιο «σκληροπυρηνική» εκδοχή έχει αρκετά προνόμια. Με soft crossover εξωτερική εμφάνιση, το νέο –και δεύτερης γενιάς –Mini Countryman, που προσφέρεται στην ελληνική αγορά, βάζει στο στόχαστρο τους πιο δραστήριους υποψήφιους αγοραστές, οι οποίοι λατρεύουν τις ορεινές περιηγήσεις, τα βουνά και τις λάσπες.

Σαφώς το τετρακίνητο μοντέλο της Mini δεν θα κάνει τα ακροβατικά που μπορούν να προσφέρουν τα πιο καθαρόαιμα SUV. Εχει όμως αρκετά πλεονεκτήματα –όπως το αυξημένο ύψος από το έδαφος –που του δίνουν ένα ισχυρό αβαντάζ στις εκτός δρόμου διαδρομές. Αυτό αποδείχθηκε κατά την πρώτη οδηγική εμπειρία που είχαμε με το νέο μοντέλο και το οποίο μας έβγαλε ασπροπρόσωπους όταν εγκαταλείπαμε την άσφαλτο. Εκεί είναι και το εύκολο πεδίο δράσης του νέου μοντέλου, που δεν διστάζει να προβάλει τα σκληροτράχηλα χαρακτηριστικά του, με ικανότητες που θα ζήλευαν και τα πιο μεγάλα σε διαστάσεις SUV.

Το βασικό πλεονέκτημα του Countryman είναι το εξελιγμένο σύστημα τετρακίνησης, το σύστημα ALL 4, που διατίθεται προαιρετικά. Η νέα έκδοση του συστήματος AWD αντιδρά γρήγορα και με ακρίβεια στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, κάτι που διαπιστώσαμε στην πρώτη οδηγική εμπειρία μας. Επίσης, ο ηλεκτρονικός έλεγχος του συστήματος είναι συνδεδεμένος με το Dynamic Stability Control DSC, επομένως αντιλαμβάνεται έγκαιρα την όποια ανάγκη προσαρμογής κατανομής ισχύος.
Εσωτερικό οικογενειακών προδιαγραφών
Το νέο MINI Countryman είναι περίπου 20 εκατοστά μακρύτερο από τον προκάτοχό του και σχεδόν 3 εκατοστά φαρδύτερο. Το μεταξόνιό του έχει αυξηθεί κατά 7,5 εκατοστά. Αυτό συνεπάγεται σημαντική αύξηση της ευρυχωρίας με πέντε καθίσματα κανονικών διαστάσεων, όντας ένα οικογενειακό μοντέλο με πολυχρηστικούς χώρους. Με γνώμονα τις μεγαλύτερες διαστάσεις, το νέο μοντέλο έχει ένα σαφώς πιο ευρύχωρο σαλόνι που δεν θα δυσκολευτεί να φιλοξενήσει έως και πέντε εύσωμους επιβάτες. Στα συν του μοντέλου η υπερυψωμένη καμπίνα, που δίνει μια καλή περιμετρική ορατότητα. Ο χώρος των αποσκευών ξεκινάει από τα 450 και αγγίζει τα 1.390 λίτρα, ανάλογα με την αναδίπλωση. Υπάρχει πλειάδα ηλεκτρονικών συστημάτων που το απαρτίζουν, με τον οδηγό να μπορεί να ελέγχει αρκετές σημαντικές λειτουργίες μέσω του Head-Up Display που προβάλλονται (π.χ. την ταχύτητα, την κατανάλωση κ.ά.) στο παρμπρίζ. Στα επιπλέον στοιχεία που ενισχύουν την πρακτικότητα σημειώστε τις πολλαπλές θήκες –που είναι ευμεγέθεις στις πόρτες και χωρούν μπουκάλια 1 λίτρου. Η μεγάλη κεντρική κονσόλα που εκτείνεται μέχρι το ταμπλό οργάνων έχει έναν ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο και δύο ποτηροθήκες, χάρη στην απουσία του κλασικού χειρόφρενου, που μετακόμισε στο ταμπλό και του οποίου η ενεργοποίηση γίνεται ηλεκτρικά.
Κινητήρες – τιμές
Οι υποψήφιοι αγοραστές έχουν αρκετές επιλογές σε κινητήρια σχήματα κάτω από το καπό. Εφαλτήριο είναι το νέο μοτέρ βενζίνης 1,5 λίτρων με 136 ίππους ενώ τα ντίζελ είναι 2λιτρα και αποδίδουν 150 ίππους. Υπάρχει, τέλος, και έκδοση με 190 ίππους. Στην κορυφή το Cooper S Countryman, που κινείται με τον 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα, με χωρητικότητα 1.998 κ.εκ., απόδοση 192 ίππους και 280 Nm ροπή. Ολες οι εκδόσεις μοτέρ μπορούν να συνδυαστούν με τετρακίνηση και αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων, εκτός από την έκδοση βενζίνης που έχει κιβώτιο έξι σχέσεων. Τα Mini Countryman δεύτερης γενιάς κοστίζουν από 26.970 ευρώ για τη βενζινοκίνητη έκδοση Cooper των 136 ίππων, ενώ οι ντίζελ εκδόσεις ξεκινούν από τα 32.400 ευρώ στη δίλιτρη έκδοση Cooper D των 150 ίππων.
Και στα σκαριά οι 231 ίπποι
Η δεύτερη γενιά Countryman δεν θα μείνει στους 192 ίππους, μιας και στο εγγύς μέλλον θα δούμε και την πιο ισχυρή έκδοση, την John Cooper Works Countryman. Με απόδοση 231 ίππους, είναι ο ισχυρότερος κινητήρας που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε μοντέλο Mini, όπως αναφέρει και η φίρμα: σε συνδυασμό με το στάνταρ σύστημα AWD ALL4, μπορεί να συνδυάζει τις επιδόσεις σε πεδίο αγωνιστικής πίστας αλλά και τη διασκεδαστική οδήγηση στο χώμα. Το νέο MINI John Cooper Works Countryman επιταχύνει από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 6,5 δευτερόλεπτα με το στάνταρ 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και το προαιρετικό 8τάχυτο σπορ Steptronic. Αυτό σημαίνει ότι είναι κατά 0,8 ή 0,7 δεύτερα ταχύτερο από το Cooper S Countryman ALL4, όπου εκτός από τον κινητήρα και το σύστημα τετρακίνησης, περιλαμβάνεται επίσης σπορ ανάρτηση με ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών, σπορ σύστημα φρένων Brembo, ειδικά αεροδυναμικά βοηθήματα και ένα ειδικό cockpit με σπορ καθίσματα John Cooper Works.

Εύχρηστο ταμπλό

Το ελκυστικό κόκπιτ, είναι εργονομικό και πλήρες σε ηλεκτρονικές λειτουργίες. Ολα αυτά χάρη στην εκλεπτυσμένη σχεδίασή του με τις γραμμές που έχουν επιμηκυνθεί και τις πλούσιες επιφάνειες που τονίζουν τον στιβαρό χαρακτήρα του νέου MINI Countryman.

Οθόνη

Τα σύγχρονα και βελτιστοποιημένα χειριστήρια συμβάλλουν στο αποκλειστικό περιβάλλον του αυτοκινήτου, ενώ στο κέντρο του ταμπλό ξεχωρίζει η μεγάλη στρογγυλή οθόνη, που είναι ενσωματωμένη και περιβάλλεται από έναν δακτύλιο LED που προσαρμόζει τον φωτισμό στις οδηγικές συνθήκες, σαν ένα είδος ανάδρασης.

Ανεση και πολυτέλεια

Τα επανασχεδιασμένα καθίσματα, που αποπνέουν πολυτέλεια και δίνουν έμφαση στην άνεση, προσφέρονται με ηλεκτρική λειτουργία ρύθμισης του οδηγού και συνοδηγού, και διατίθενται προαιρετικά με λειτουργία μνήμης για την πλευρά του οδηγού.

Highlights

Προγράμματα οδήγησης

Ο οδηγός, μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη στη βάση του λεβιέ ή επιλογέα ταχυτήτων, μπορεί να επιλέξει ένα σετάρισμα σύμφωνα με ένα από τα τρία προγράμματα MID, SPORT και GREEN. Αυτό επηρεάζει επίσης την απόκριση γκαζιού και συστήματος διεύθυνσης, τη λειτουργία των ηλεκτρικών συστημάτων άνεσης αλλά και τον ήχο του κινητήρα!

Κινητήρες

Η πιο σύγχρονη γενιά κινητήρων και κιβωτίων χαρίζει στο νέο Countryman αισθητά πιο δυναμικό ταμπεραμέντο και μετρήσιμες βελτιώσεις στον τομέα των επιδόσεων. Τόσο το ντίζελ όσο και τα μοτέρ βενζίνης δίνουν πολλαπλές επιλογές στους υποψήφιους αγοραστές.

Χώρος αποσκευών

Ο χώρος αποσκευών προσφέρει 450 λίτρα, που μπορούν να φτάσουν στα 1.309 λίτρα, εάν χρειαστεί. Αυτό αποτελεί μέγιστη αύξηση 220 λίτρων συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ