Η smart τήρησε την υπόσχεσή της που ήθελε τα νέα της μοντέλα να μπαίνουν στην πρίζα από το 2017. Τόσο το διθέσιο Fortwo όσο και το τετραθέσιο Forfour θα προσφέρονται και σε ηλεκτρικές εκδόσεις, μοντέλα που συνεχίζουν την παράδοση της θυγατρικής της Mercedes-Benz στην ηλεκτροκίνηση. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η τετραθέσια έκδοση, το Forfour, προσφέρεται σε ηλεκτρική εκδοχή. Επίσης, σε ηλεκτρική εκδοχή θα προσφέρεται και η κάμπριο εκδοχή, το cabrio ed, το οποίο παρεμπιπτόντως, πλέον, κατέχει και τον τίτλο του μοναδικού κάμπριο ηλεκτρικού μοντέλου στην παγκόσμια αγορά. Με την προσθήκη της ηλεκτροκίνησης στα δύο μικρά μοντέλα της γερμανικής φίρμας τα smart που είναι συνώνυμο της ευέλικτης και οικονομικής οδήγησης μέσα στην πόλη αποκτούν και άλλα δύο πλεονεκτήματα: γίνονται εντελώς αθόρυβα και επίσης εκμηδενίζουν τους εκπεμπόμενους ρύπους, όντας ένα από τα πιο οικολογικά μοντέλα που ταιριάζουν απόλυτα με τις αστικές συνθήκες. Αλλωστε, τα μοντέλα της smart έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις χάρη στις «συμπυκνωμένες» διαστάσεις τους, με το Fortwo να είναι στα 2,7 μέτρα και το forfour στα 3,49 μέτρα (όντας το δεύτερο μοντέλο ένα από τα πιο ιδανικά μοντέλα μέσα στην πόλη με χώρους για τέσσερις επιβάτες!).
Στην πρίζα του σπιτιού!
Και τα δύο μοντέλα έχουν τον ίδιο ηλεκτροκινητήρα, οποίος διαπρέπει σε επιδόσεις. Ο εξελιγμένος ηλεκτροκινητήρας προσφέρει ισχύ 81 ίππους και εξαιρετικά αποθέματα ροπής 160 Nm –από τις… μηδέν στροφές, μια και η ροπή στα ηλεκτροκίνητα είναι διαθέσιμη σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του κινητήρα. Η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται από μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 17,6 kWh. Μάλιστα η μπαταρία κατασκευάζεται από τη θυγατρική της Daimler, του ομίλου στον οποίο ανήκουν τόσο η Mercedes όσο και η Smart, Accumotive. H smart αναφέρει ότι η μπαταρία των ηλεκτροκίνητων μοντέλων φορτίζεται πλήρως μέσα σε έξι ώρες σε οικιακό δίκτυο ενώ σε 3,5 ώρες εφόσον χρησιμοποιείται Wallbox. Επίσης, θα υπάρχει και ένας πιο ισχυρός ταχυφορτιστής που θα εξασφαλίζει τη φόρτιση στο 80% της συνολικής χωρητικότητας μέσα σε μόλις 45 λεπτά της ώρας. Στο πιο ουσιαστικό σημείο –που δεν είναι άλλο από την αυτονομία –το Fortwo ED και ύστερα από μια πλήρη φόρτιση μπορεί να καλύψει ως και 160 χιλιόμετρα ενώ στα 155 χιλιόμετρα είναι η αυτονομία του Forfour. Η τελική και των δύο περιορίζεται στα 130 χλμ./ώρα, που είναι απόλυτα ικανοποιητική για τον αστικό και περιαστικό χαρακτήρα τους.

Σύνδεση στο smartphone

Μία από τις πιο πρωτοποριακές λειτουργίες του νέου ED Smart είναι η εφαρμογή (app) που μπορεί να κατεβάσει ο οδηγός στο smartphone του ή ακόμη και στο τάμπλετ του, μέσω της οποίας μπορεί να τσεκάρει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της φόρτισης ή και την αυτονομία.

Εξυπνη λειτουργία

Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει και την pre-entry λειτουργία του συστήματος κλιματισμού. Με αυτόν τον τρόπο, ο κλιματισμός μπορεί να λειτουργεί όσο το ηλεκτρικό μοντέλο της Smart είναι συνδεδεμένο με το οικιακό δίκτυο έτσι ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μοντέλου να είναι σε επιθυμητά επίπεδα χωρίς να καταναλωθεί ενέργεια από τη μπαταρία και χωρίς να «πληγεί» η αυτονομία.

Βάλτε Eco

Ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέσω ενός μπουτόν το πρόγραμμα Eco, το οποίο αλλάζει τη χαρτογράφηση του κινητήρα, με απώτερο στόχο να επιτευχθεί ακόμη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, με την αυτονομία των 160 χιλιομέτρων να γίνεται ακόμη πιο εφικτή.

Highlights


Αυτονομία

Το Fortwo ED μπορεί να καλύψει ύστερα από μια πλήρη φόρτιση – που ολοκληρώνεται σε έξι περίπου ώρες σε οικιακό ρεύμα – απόσταση 160 χιλιόμετρων. Σύμφωνα με τη Smart ο μέσος οδηγός καλύπτει καθημερινά 40-50 χιλιόμετρα ημερησίως, για τις καθημερινές του ανάγκες (απόσταση από το σπίτι στη δουλειά κ.α.). Οπότε η παραπάνω αυτονομία υπερκαλύπτει τον μέσο ευρωπαίο οδηγό.Το Fortwo χρειάζεται μόλις 11,5 δεύτερα για να επιτύχει το 0-100 και το Forfour 12,7 δευτερόλεπτα.

Kατανάλωση

Το μεγάλο πλεονέκτημα των ED Smart είναι ότι ο οδηγός μπορεί να απολαμβάνει μια ήρεμη οδήγηση και σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά μοντέλα της γερμανικής φίρμας κινούνται στον δρόμο. Είναι επίσης ένα όχημα μηδενικών ρύπων, ενώ στον τομέα της κατανάλωσης για κάθε χιλιόμετρο απαιτεί 129 Wh.

Κινητήρας
Και τα δύο ηλεκτρικά μοντέλα της κινούνται από ηλεκτροκινητήρα με ισχύ 81 ίππους και 160 Nm. Οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων είναι χωρητικότητας 17,6 kWh, με 96 στοιχεία και η φίρμα τα παρέχει με εγγύηση για 8 έτη ή 100.000 χιλιόμετρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ