Η εμπορική πορεία του μικρότερου μοντέλου στην ιστορία της Jeep δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τη σκοπιμότητα της δημιουργίας του. Παρά το ρίσκο της εμφάνισης και δικίνητων εκδόσεων –μια πρακτική άσχετη με τις ως τότε μηχανολογικές επιλογές της εταιρείας –το Renegade πετυχαίνει αυτό που αποδεικνύεται πολυτιμότερο από την αύξηση της κερδοφορίας της φίρμας: προσθέτει στις τάξεις της καινούργιους πελάτες, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ βενζίνης και πετρελαίου, κινητήρων 1,4, 1,6 και 2,0 λίτρων, δικίνητων και τετρακίνητων εκδόσεων, διαφορετικών επιπέδων εξοπλισμού και μηχανικών ή αυτόματων κιβωτίων ταχυτήτων.
Η τάση της εποχής στην Ελλάδα προσανατολίζει τους περισσότερους στην απόκτηση δικίνητων πετρελαιοκίνητων εκδόσεων, οι οποίες αυτόν τον μήνα αυξήθηκαν με την προσθήκη του αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη DDCT 6 ταχυτήτων στην γκάμα του Renegade με τον diesel κινητήρα των 1,6 λίτρων. Μια κίνηση-ματ για την αξία του μοντέλου και τη χρηστικότητά του σε αστικές διαδρομές, εκεί όπου τα αυτόματα κιβώτια κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους.
Η αλήθεια των αριθμών
Προτού αποκομίσει κανείς τις πρώτες εντυπώσεις από την ικανότητα αυτού του Renegade 1.6 με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη στον δρόμο, αξίζει να ρίξει μια ματιά στα αριθμητικά στοιχεία που το διαφοροποιούν από την αντίστοιχης ισχύος έκδοση με μηχανικό κιβώτιο έξι ταχυτήτων.
Με δεδομένους τους 120 ίππους και τα 320 Nm ροπής –ήδη από τις 1.750 σ.α.λ. –η έκδοση με το αυτόματο κιβώτιο είναι 25 κιλά βαρύτερη από εκείνη με το μηχανικό κιβώτιο (1.490 κιλά έναντι 1.425 κιλών). Σύμφωνα με την αμερικανική φίρμα η μέση θεωρητική κατανάλωση καυσίμου ανέρχεται στα 4,5 λίτρα/100 χλμ. (4,4 λίτρα/100 χλμ. για την έκδοση με το μηχανικό κιβώτιο) ενώ τα 118 γραμμάρια εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο (τρία επιπλέον σε σχέση με τα 115 της έκδοσης με το μηχανικό κιβώτιο) διαφοροποιούν κατά σχεδόν τρία ευρώ τα τέλη κυκλοφορίας (115,64 ευρώ στην αυτόματη έκδοση, 112,70 ευρώ σε εκείνη με το μηχανικό κιβώτιο).
Στις δε επιδόσεις, η μέγιστη ταχύτητα των δύο εκδόσεων είναι κοινή (178 χλμ./ώρα) ενώ η επιτάχυνση από στάση ολοκληρώνεται σε 10,3 δευτερόλεπτα με το κιβώτιο DDCT, έναντι 10,2 δευτερολέπτων με το μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων.
Η στιγμή της επιλογής
Κυρίαρχο αριθμητικό μέγεθος στη σύγκριση μεταξύ των συγκεκριμένων εκδόσεων είναι η τιμή πώλησης καθώς το Renegade 1.6 Multijet FWD 6-DDCT κοστίζει 27.200 ευρώ, ήτοι 1.600 ευρώ ακριβότερα από το 1.6 Multijet FWD 6-Manual των 25.600 ευρώ με το μηχανικό κιβώτιο. Μια διαφορά που ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να προσπεράσει αν συνυπολογίσει την τεχνολογία του κιβωτίου αλλά και το premium προφίλ της Jeep.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ