Αν ο αριθμός των αυτοκινήτων που παρουσιάζονται σε μια έκθεση συνιστά το απόλυτο κριτήριο για την επιτυχία της, η εφετινή διοργάνωση στο Ντιτρόιτ δεν θα περάσει στην ιστορία για το πλήθος των μοντέλων που φιλοξενεί.
Το νέο dieselgate που αφορά τη «γηγενή» Fiat-Chrysler και τις ανακριβείς ανακοινώσεις της περί των εκπομπών ρύπων ορισμένων από τα αυτοκίνητα που κατασκευάζει, η σύλληψη υψηλόβαθμου στελέχους του ομίλου VW στο Μαϊάμι για το γνωστό θέμα αλλά κυρίως η στρατηγική εκφοβισμού που εφαρμόζει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ προκειμένου να αποτρέψει την επένδυση κεφαλαίων εκτός αμερικανικού εδάφους, συνθέτουν ένα τοπίο στο οποίο οι καινοτομίες και η πρόοδος της αυτοκίνησης διαγκωνίζονται με τις πολιτικές σκοπιμότητες και τις δικαστικές διώξεις.
Πέραν αυτών η σημαντικότερη έκθεση στις ΗΠΑ αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς αλλά και το ιδανικό σκηνικό για τους πανηγυρισμούς που προκαλεί το νέο ρεκόρ πωλήσεων, στα 17,5 εκατομμύρια οχήματα, επίδοση που υπερβαίνει οποιαδήποτε άλλη μετά το 2006.
Με φόντο την μητρόπολη της αυτοκίνησης η Mercedes-Benz πανηγύρισε την κυριαρχία της στο πεδίο των πωλήσεων premium αυτοκινήτων παγκοσμίως, με περισσότερες από δύο εκατομμύρια ταξινομήσεις το 2016, αριθμός που υπερβαίνει τις πωλήσεις των BMW και Audi. Παράλληλα η Mercedes πραγματοποίησε στο Ντιτρόιτ πέντε παγκόσμιες πρεμιέρες, με τις νέες E-Class Coupe, GLA, AMG GLA 45 4MATIC, AMG GT S και την επετειακή AMG GT C «Edition 50» για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της AMG.
Στα σημαντικότερα εκθέματα περιλαμβάνονται επίσης το Volvo XC90 Drive Me με το πιο σύγχρονο σύστημα αυτόνομης οδήγησης σε μοντέλο μαζικής παραγωγής, το plug-in υβριδικό coupe SUV Audi Q8 των 442 ίππων, το ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο VW I.D. Buzz Concept, το πολυτελέστερο Lexus με τα διακριτικά LS αλλά και το φουτουριστικό Vmotion 2.0 που αποδεικνύει την αλλαγή επιπέδου της Nissan.
Θεωρήστε δεδομένη την παρουσία των αμερικανικών pick-ups και tracks, τα οποία ως είδος μαζί με τα οποιουδήποτε μεγέθους SUV κερδίζουν τη μάχη των πωλήσεων, την ώρα που οι ιάπωνες και κορεάτες κατασκευαστές επενδύουν διαρκώς περισσότερα χρήματα στις ΗΠΑ με θεαματικά για αυτούς αποτελέσματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ