Περίπου τα δύο τρίτα των τροχαίων ατυχημάτων οφείλονται σε πρόσκρουση, παραβίαση προτεραιότητας, είσοδο στο αντίθετο ρεύμα και απρόσεκτη έξοδο από τη λωρίδα κυκλοφορίας. Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα αίτια είναι η κόπωση, η απροσεξία και ο λάθος χειρισμός του οδηγού. Επιδιώκοντας να καταστήσει το μέλλον της αυτοκίνησης ασφαλέστερο, η Mercedes-Benz έχει ήδη παρουσιάσει το πρώτο φορτηγό Actros με μερικώς αυτοματοποιημένη κίνηση.
Η αυτοματοποιημένη λειτουργία οδήγησης είναι εφικτή χάρη στο εκτεταμένο σύστημα πολλαπλών αισθητήρων του Highway Pilot, το οποίο περιλαμβάνει συστήματα υποβοήθησης και ασφάλειας που συμβάλλουν στη διαρκή επιτήρηση της περιοχής μπροστά από το όχημα, αναλαμβάνοντας ακόμη και τον έλεγχο του οχήματος σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Ετσι, το φορτηγό παραμένει συνεχώς στη σωστή λωρίδα και διατηρεί την ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Η χρήση του συστήματος Highway Pilot δεν υποκαθιστά πλήρως τους οδηγούς φορτηγών, βοηθά όμως καθοριστικά στην υποστήριξή τους καθώς μειώνει τον φόρτο εργασίας τους και τον κίνδυνο ατυχήματος από ανθρώπινο λάθος.
Με βάση δοκιμές του τμήματος ερευνών του ομίλου Daimler σχετικά με την κατάσταση του οδηγού στη διάρκεια της αυτοματοποιημένης λειτουργίας οδήγησης, ο δείκτης προσοχής του είναι κατά περίπου 25% αυξημένος συγκριτικά με τη διαδρομή με ένα συμβατικό φορτηγό Actros, αποδεικνύοντας ότι ο οδηγός κουράζεται πιο αργά εξαιτίας αυτής της υποβοήθησης. Με την αυτόνομη οδήγηση να αποτελεί το μέλλον και για τα φορτηγά, το Highway Pilot αποτελεί μια καθοριστική καινοτομία για ασφαλέστερες οδικές μεταφορές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ