Δύο χρόνια μετά την πιο επιτυχημένη έκθεση αυτοκινήτου της γαλλικής πρωτεύουσας, η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία επιστρέφει στην Πόλη του Φωτός επιδεικνύοντας περισσότερα δείγματα της σύγχρονης αντίληψης για την αυτοκίνηση. Μια επιστροφή με αρκετές σημαντικές απουσίες, είτε για λόγους στρατηγικής στις περιπτώσεις των Bentley, Lamborghini και Volvo, είτε διότι δεν έχουν τίποτα καινούργιο να δείξουν, όπως για παράδειγμα η Ford.
Ακόμη και έτσι πάντως η γαλλική έκθεση του 2016 που ολοκληρώνεται στις 16 Οκτωβρίου θα μείνει στην ιστορία για το λανσάρισμα της νέας φίρμας της Mercedes-Benz για την ηλεκτροκίνηση με τα διακριτικά EQ, για την παγκόσμια πρεμιέρα της πέμπτης γενιάς του Nissan Micra, για το νέο ηλεκτρικό πρωτότυπο της VW βασισμένο στην πρώτη αποκλειστικά για ηλεκτρικά οχήματα πλατφόρμα του γερμανικού ομίλου, αλλά και για την απόφαση της Toyota να μην εφοδιάσει με diesel κινητήρα στην ευρωπαϊκή αγορά το ολοκαίνουργιο crossover C-HR, προωθώντας περισσότερο την υβριδική τεχνολογία.
«Οι τάσεις στην εφετινή διοργάνωση διαμορφώνονται από τις απαιτήσεις του κοινού για περισσότερα crossovers και SUV αλλά και από τους νέους κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων οι οποίοι επιβάλλουν επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση από όλους τους κατασκευαστές» σημειώνει ο Ian Fletcher, αναλυτής του οίκου IHS.
Μιλώντας για επενδύσεις τα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών δηλώνουν αισιόδοξα για την πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου τους επόμενους 15 μήνες. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι η εύθραυστη κατάσταση της οικονομίας στη γηραιά ήπειρο –με τα νέα δεδομένα που προσθέτουν τα προβλήματα των γερμανικών και ιταλικών τραπεζών –και η ομιχλώδης κατάσταση που έχει δημιουργήσει το Brexit σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο καθιστούν οποιαδήποτε πρόβλεψη εξαιρετικά παρακινδυνευμένη. Επιστρέφοντας στους πρωταγωνιστές της εφετινής έκθεσης, αξίζει να γνωρίζετε πως πέρα από το Nissan Micra, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα νέα Hyundai i30, Peugeot 3008 και 5008, Honda Civic, Land Rover Discovery, Renault Koleos, BMW Σειρά 3 GT, Porsche Panamera, Ssangyong LIV-2, KIA Rio, Skoda Kodiaq, Suzuki Ignis και βέβαια οι ηλεκτρικές εκδόσεις των smart fortwo και forfour.
Η επόμενη μεγάλη έκθεση της Γηραιάς Ηπείρου θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου στη Γενεύη, αφού πρώτα θα έχουμε δει μοντέλα με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον στο Λος Αντζελες και στο Ντιτρόιτ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ