Πέντε δεκαετίες μετά την έναρξη παραγωγής της πρώτης γενιάς Corolla, το ιαπωνικό μοντέλο παραμένει το διαχρονικότερο σημείο αναφοράς στην γκάμα της Toyota.
Το πρώτο Corolla λανσαρίστηκε στην Ιαπωνία το 1966, σε δύο τύπους αμαξώματος: δίθυρο και τετράθυρο sedan και δίθυρο station wagon. Βασισμένο στην κεντρική ιδέα ενός «λαϊκού αυτοκινήτου», ξεχώρισε αμέσως στην κατηγορία του λόγω της ανώτερης ποιότητας κατασκευής και του πλούσιου εξοπλισμού του.
Το θεωρητικά μικρομεσαίο μοντέλο διέθετε επιλογέα ταχυτήτων στο δάπεδο και όχι στο τιμόνι, ανεξάρτητα καθίσματα τύπου μπάκετ για σταθερή στήριξη στους εμπρός επιβάτες και πίσω κάθισμα-πάγκο που προσέφερε την ευρυχωρία και την άνεση ενός καναπέ.
Το όνομα Corolla –λατινικής προέλευσης από τη φράση «crown of flowers» (στέμμα λουλουδιών) –επιλέχθηκε με την ελπίδα το όχημα να ανθίσει στην αγορά του αυτοκινήτου. Μέσα σε τρία χρόνια, η πρώτη γενιά Corolla έγινε Νο 1 σε πωλήσεις στην Ιαπωνία, κατακτώντας ταυτόχρονα και άλλες αγορές σε όλον τον κόσμο.
Τον Νοέμβριο του 1966 η Toyota άνοιξε ένα νέο εργοστάσιο στην Takaoka της επαρχίας Aichi, αφιερωμένο αποκλειστικά στην παραγωγή Corolla. Δύο χρόνια αργότερα, με σκοπό να προσφέρει οχήματα ειδικά για κάθε περιοχή, ξεκίνησε η παραγωγή σε Αυστραλία και Μαλαισία.
Από το 1965 μέχρι το 1968 η Toyota υπερδιπλασίασε τη συνολική ετήσια παραγωγή της από 480.000 σε 1,1 εκατομμύρια οχήματα, μέγεθος που αποδεικνύει τη σημαντική συμβολή του Corolla στην ανάπτυξη της εταιρείας.
Στην Ευρώπη το Corolla λανσαρίστηκε τον Απρίλιο του 1967. Ωστόσο η ευρωπαϊκή παραγωγή στην Toyota Motor Manufacturing Turkey στην περιοχή Sakarya της Τουρκίας ξεκίνησε με την 7η γενιά του μοντέλου το 1994, όπου κατασκευάζεται από το 2013 και η πιο πρόσφατη 11η γενιά του Corolla.
Το 1968 ξεκίνησαν οι εξαγωγές του Corolla στη Βόρεια Αμερική.
Η άμεση επιτυχία του εκεί βοήθησε τις συνολικές αθροιστικές πωλήσεις του αυτοκινήτου να φτάσουν το 1 εκατομμύριο μόλις τέσσερα χρόνια μετά το λανσάρισμά του. Το 1997 το Corolla έγινε παγκόσμιο best-seller, με τις αθροιστικές πωλήσεις να ξεπερνούν τα 22,65 εκατομμύρια μονάδες, ενώ μέχρι το 2013 το Corolla είχε ήδη πουλήσει 40 εκατομμύρια οχήματα σε όλον τον κόσμο.
Σήμερα, με παραγωγή σε 16 εργοστάσια σε όλον τον κόσμο, έχουν ήδη πουληθεί περισσότερα από 44 εκατομμύρια μονάδες.
Το ένα στα πέντε οχήματα που έχει πουλήσει η Toyota στην 79χρονη ιστορία της είναι ένα Corolla. Και η ιστορία συνεχίζεται καθώς πάνω από ένα εκατομμύριο Corolla πωλούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Σκεφθείτε ότι το 2015 πωλούνταν συνολικά 3.670 Corolla κάθε μέρα σε πάνω από 150 χώρες και περιοχές του κόσμου.

Η Mercedes-Benz ενημερώνει
Πλεονεκτήματα εξουσιοδοτημένων συνεργείων

Οι εξελίξεις στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι ραγδαίες και προϋποθέτουν υψηλό επίπεδο κατάρτισης όχι μόνο στον τρόπο προώθησης των οχημάτων. Νέες γενιές κινητήρων, πρωτοποριακά συστήματα ασφαλείας, εναλλακτικές μορφές κίνησης και υπηρεσίες ημιαυτόνομης οδήγησης είναι κάποια από τα παραδείγματα των νέων τάσεων που κάνουν τη διαδικασία επισκευής και συντήρησης πιο απαιτητική από ποτέ.
Η πρόκληση για το προσωπικό των συνεργείων είναι μεγάλη καθώς απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και συνεχής ενημέρωση για τις τεχνολογικές εξελίξεις. Αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά που καθιστά τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία πιο ανταγωνιστικά όσον αφορά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και τη δυνατότητα άμεσης επίλυσης των τεχνικών προβλημάτων.
Τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία της Mercedes-Benz διαθέτουν online πρόσβαση σε ειδική τεχνική βιβλιογραφία μέσω της οποίας το ειδικά πιστοποιημένο και εκπαιδευμένο προσωπικό μπορεί να βρει οδηγίες για την επίλυση των τεχνικών προβλημάτων, που εμπλουτίζεται συνεχώς με τη γνώση που αποκτάται μέσα από το παγκόσμιο δίκτυο της Mercedes-Benz.
Πέραν αυτού, κορυφαία προτεραιότητα της Mercedes-Benz Ελλάς αποτελεί η διασφάλιση της αξιόπιστης διάγνωσης, επισκευής / συντήρησης του οχήματος μέσω της εξειδίκευσης, πιστοποίησης και συνεχούς εκπαίδευσης του τεχνικού προσωπικού, η οποία ενδεικτικά για το 2015 ολοκληρώθηκε μέσα από 51 τεχνικά σεμινάρια και 982 ανθρωποημέρες. Είναι ενδεικτικό ότι δύο από τις πιο σημαντικές επαγγελματικές ιδιότητες στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο, αυτές του συμβούλου service και του διαγνώστη μηχανικού, παρακολουθούν υποχρεωτικά ειδικό κύκλο εκπαίδευσης διάρκειας 5 εβδομάδων που καταλήγει σε πιστοποίηση μετά από εξέταση του επιπέδου των γνώσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ