Η απειλή παραβίασης των υπολογιστικών συστημάτων που ελέγχουν τη λειτουργία των σύγχρονων αυτοκινήτων –το περίφημο hacking –δεν είναι καινούργια, επανήλθε ωστόσο προσφάτως στο προσκήνιο με εμφατικό τρόπο όταν ερευνητές κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο ενός μοντέλου της Jeep παραβιάζοντας το σύστημα ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου.
Οι συγκεκριμένοι μάλιστα απευθύνθηκαν στον όμιλο Fiat Chrysler, ιδιοκτήτη της Jeep, αναγκάζοντάς τον να ανακαλέσει 1,4 εκατ. οχήματα για να επιδιορθώσει το κενό ασφαλείας που οι χάκερ είχαν ανακαλύψει. Το πρόβλημα θα μπορούσε να αποδοθεί σε παράλειψη της συγκεκριμένης εταιρείας, ωστόσο τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα σύμφωνα με μελέτη της γερμανικής λέσχης ADAC που συμπεραίνει ότι χάκερ θα μπορούσαν να ανοίξουν μοντέλα των BMW, MINI και Rolls-Royce σε ελάχιστα λεπτά της ώρας.
Επισημάνθηκε επίσης ότι σχεδόν 2,2 εκατ. οχήματα εξοπλισμένα με το σύστημα BMW ConnectedDrive ήταν ευάλωτα, κάτι που ανάγκασε τη γερμανική φίρμα να προχωρήσει στην υιοθέτηση μιας αυτόματης διαδικασίας αναβάθμισης του λογισμικού των μοντέλων της όταν αυτά συνδέονται με τους servers της BMW.
«Οι κατασκευαστές θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια των συνδεδεμένων αυτοκινήτων ήδη από την πρώτη στιγμή της εξέλιξής τους» υποστηρίζει ο Cypselus von Frankenberg, εκπρόσωπος της BMW. Ωστόσο, οι πιθανοί στόχοι αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο καθώς ως το 2020 σχεδόν το 90% των αυτοκινήτων που θα πωλούνται στη Δυτική Ευρώπη θα είναι συνδεδεμένα με το Διαδίκτυο, σύμφωνα με την ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας Hitachi.
Για τον λόγο αυτόν η Audi και η Mercedes-Benz χρησιμοποιούν ήδη συστήματα, όπως firewalls, ανιχνευτές ιών και νέες μεθόδους κρυπτογράφησης στη μετάδοση δεδομένων, που μπορούν να αποτρέψουν μια παραβίαση. Παρ’ όλα αυτά «…η απόλυτη ασφάλεια δεν είναι εφικτή. Εξελίσσουμε διαρκώς τα συστήματά μας, τα οποία δοκιμάζονται από ειδικούς εντός και εκτός ομίλου ώστε να παραμένουν επικαιροποιημένα» υπογραμμίζει ο Benjamin Oberkersch, εκπρόσωπος του ομίλου Daimler.

Μικρά νέα

Mε βενζινοκινητήρες προδιαγραφών Euro 6, απόδοσης 75 (1.0 MPI), 90 και 110 ίππων (1.2 TSI), διατίθεται στη χώρα μας η νέα Skoda Fabia, με μηχανικά κιβώτια 5 και 6 σχέσεων ή αυτόματο DSG 7 σχέσεων και σε τιμές από 10.990 ευρώ. Το τελευταίο τρίμηνο του έτους αναμένονται και οι diesel εκδόσεις 1,4 λίτρων, με ισχύ 90 και 105 ίππους.

Η VW προσπερνά την Toyota

Παραδίδοντας 5,04 εκατ. καινούργια οχήματα το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο όμιλος VW οδηγεί την κούρσα των παγκοσμίων πωλήσεων, αφήνοντας δεύτερο τον όμιλο Toyota με 5,02 εκατ. μονάδες. Και οι δύο ωστόσο κατέγραψαν απώλειες 0,5% και 1,5%, αντιστοίχως, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ανάκληση 851 Chevrolet Captiva

Το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του κινητήρα ακόμη και αν το κλειδί βρίσκεται στη θέση LOCK (OFF) του διακόπτη ανάφλεξης αποτελεί την αιτία ανάκλησης στην Ελλάδα του 851 Captiva με ημερομηνία κατασκευής από 3/3/2006 έως 18/7/2011. Οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν νεότερη ειδοποίηση όταν υπάρξουν ανταλλακτικά.
Hyundai i20 Cross και στην Ευρώπη

Με crossover χαρακτηριστικά και αυξημένη απόσταση από το έδαφος θα διατίθεται από τις αρχές του 2016 στη Γηραιά Ηπειρο η περιπετειώδης έκδοση του κορεατικού supermini με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς και τη γνωστή γκάμα κινητήρων στην οποία θα προστεθεί ακόμη ένας απόδοσης 150 ίππων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ