Παρά το αρνητικό πρόσημο στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων σε δύο από τις σημαντικότερες αγορές της Γηραιάς Ηπείρου (-2,7 στη Γαλλία, -1,8% στη Γερμανία), η πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς τον Νοέμβριο ήταν καλύτερη από τον ενδέκατο μήνα του 2013, χάρη στη σημαντική αύξηση που καταγράφηκε σε Ισπανία (17,4%), Βρετανία (8%) και Ιταλία (5%).
Ακόμη καλύτερη σε επίπεδο ποσοστών είναι η κατάσταση την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014 με 11.600.383 ταξινομήσεις καινούργιων αυτοκινήτων και αύξηση 5,7% σε σχέση με το 2013.
Λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση του έτους, αναλυτές προβλέπουν ότι οι συνολικές ταξινομήσεις μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα 12,11 εκατομμύρια αυτοκίνητα, μέγεθος που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 4,8% σε σχέση με το 2013 ενώ για το 2015 υπολογίζουν ότι η αγορά μπορεί να αγγίξει τις 12,45 εκατ. μονάδες, εμφανίζοντας περαιτέρω αύξηση κατά 2,8% σε σχέση με το 2014.
Κρίσιμους παράγοντες για την πορεία των πωλήσεων στην Ευρώπη το 2015 αποτελούν η μείωση των τιμών του πετρελαίου, κίνητρα όπως το μέτρο της απόσυρσης που έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις στην Ισπανία και ο διαρκώς εντεινόμενος ανταγωνισμός στις τιμές πώλησης καινούργιων αυτοκινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στη Γερμανία ο μέσος όρος των εκπτώσεων έφτασε το 12,7% στην προτεινόμενη λιανική τιμή ενώ συγκεκριμένες αυτοκινητοβιομηχανίες ξεπέρασαν εκεί ακόμη και το 18%.
Ωστόσο αυτή η στρατηγική εκπτώσεων μειώνει τα περιθώρια κερδών των περισσότερων αυτοκινητοβιομηχανιών οι οποίες πιέζονται τόσο από την πορεία εταιρειών χαμηλού κόστους, όπως η Dacia, που εμφανίζει αύξηση 27,1% με 331.762 πωλήσεις στο ενδεκάμηνο, όσο και από τους premium κατασκευαστές.
Οι παραδοσιακές γερμανικές δυνάμεις της κατηγορίας βελτιώνουν διαρκώς τη θέση τους (Audi 5%, BMW 4,6%, Mercedes-Benz 4,7%) ενώ η Volvo εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων ανάμεσα στους ευρωπαίους premium κατασκευαστές με 13,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ACEA.
Μικρά νέα

Η προτίμηση των Κινέζων στα lifestyle οχήματα δημιουργεί στην ηγεσία της smart την πεποίθηση ότι η Κίνα θα εξελιχθεί σε No1 αγορά για τα μοντέλα της, προσπερνώντας τη Γερμανία και την Ιταλία. Τα νέα smart fortwo και forfour θα λανσαριστούν εκεί το 2015 ενώ η τιμή εκκίνησης του υπάρχοντος fortwo είναι περίπου 15.000 ευρώ.

Audi A1 χωρίς τέλη κυκλοφορίας

Με δύο νέους κινητήρες που εκλύουν λιγότερο από 100 γραμμ. CO2/χλμ. θα διατίθεται από την άνοιξη το ανανεωμένο A1. Το diesel μοτέρ 1,4 λίτρων, ισχύος 90 ίππων, εκλύει 89 γραμμ./χλμ. ενώ το τρικύλινδρο μοτέρ βενζίνης 1,0 λίτρου, 99 γραμμ./χλμ., αποδίδοντας 95 ίππους.
Εκτός Ferrari ο Ν. Τομπάζης

Στην ολική αναδόμηση που επιχειρείται στη Scuderia αποδίδεται η αποχώρηση του εξαιρετικά επιτυχημένου Νικόλα Τομπάζη, του βρετανού μηχανικού Pat Fry και άλλων στελεχών από τη Ferrari. Το κύμα αλλαγών στην ιταλική ομάδα είναι σαρωτικό, περιλαμβάνοντας αλλαγές παντού, ακόμη και στην ηγεσία του γραφείου Τύπου.
Νέα BMW X1 το 2015

Το τρίτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς αναμένεται να κυκλοφορήσει η νέα γενιά του μικρότερου crossover της BMW, το οποίο πέρα από την αισθητική ανανέωση θα διαθέτει κίνηση στους μπροστινούς τροχούς, βασισμένο στην πλατφόρμα της Σειράς 2 Actrive Tourer, πέρα από τις αυτονόητες τετρακίνητες εκδόσεις του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ