Με το ποσό των 2,06 εκατομμυρίων ευρώ στηρίζουν το έργο του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), όπως ανακοινώθηκε χθες, Τετάρτη, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, της υφυπουργού για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Νορβηγίας, κυρίας Ingvild Naes Stub, και του πρέσβη της Νορβηγίας, κ. Sjur Larsen. Μάλιστα, στη διάρκεια της εκδήλωσης υπογράφηκαν τρεις συμβάσεις που αφορούν δύο ξεχωριστά, αλλά συμπληρωματικά προγράμματα, συνολικού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των κοινωνικών δομών του Δήμου Αθηναίων.
«Η Νορβηγία στέκεται αλληλέγγυα στον κόσμο που υποφέρει στην Ελλάδα» δήλωσε εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης η υφυπουργός, εξαίροντας «το έργο που εκπονεί ο δήμος Αθηναίων προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια σε ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας». Ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη με την οποίο η νορβηγική κυβέρνηση περιβάλλει τνο Δήμο Αθηναίων εξέφρασε ο δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ενίσχυσης των κοινωνικών δομών ως ψήφο εμπιστοσύνης στο πολυδιάστατο κοινωνικό έργο και στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του δήμου. «Στόχος μας παραμένει να κρατήσουμε την πόλη όρθια, να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή, όπως έχουμε κάνει μέχρι σήμερα. Με τους ίδιους στόχους και αρχές. Η πρωτοβουλία στήριξης της νορβηγικής κυβέρνησης, μέσω του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού, αποτελεί μια σημαντικότατη συμβολή, μας τιμά και μας βοηθά να συνεχίσουμε το έργο μας» είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά το νέο πρόγραμμα του Κόμβου Αλληλοβοήθειας, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «μέσω αυτού οι πολίτες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας θα μπορέσουν να ενισχυθούν και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες με σεβασμό πάντοτε στην ανθρωπινή αξιοπρέπεια. Ευχαριστούμε θερμά και ειλικρινά για αυτήν την κίνηση αλληλεγγύης και δεσμευόμαστε να την τιμήσουμε και από πλευράς μας, με τον καλύτερο και πιο αποτελεσματικό τρόπο».
Δύο πρότζεκτ συνολικού ύψους 4,3 εκατ. ευρώ
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπεγράφησαν τρεις συμβάσεις, που αφορούν ένα συνολικό πρόγραμμα ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, το οποίο υποστηρίζει δυο ξεχωριστά και διακριτά projects, με αλληλοσυμπληρούμενα όμως οφέλη για τους πολίτες της Αθήνας, που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Το πρώτο πρόγραμμα έχει φορέα υλοποίησης τον «Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών» του ΚΥΑΔΑ με το διακριτικό τίτλο «Tackling poverty and Social Marginalisation», ενώ το δεύτερο πρόκειται να υλοποιηθεί από τον οργανισμό «Open Society Foundation» και φέρει το διακριτικό τίτλο «Supporting Solidarity Now».
Το πρόγραμμα του ΚΥΑΔΑ, συνολικής διάρκειας 14 μηνών, στοχεύει στην αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ενισχύοντας προγράμματα και δομές που έχει αναπτύξει ο Δήμος Αθηναίων. Συγκεκριμένα, στοχεύει στην ενίσχυση του κοινωνικού έργου του Κόμβου Αλληλοβοήθειας με την έκδοση 46.368 κουπονιών αξίας 40 ευρώ το καθένα, τα οποία θα διανεμηθούν σε 3.717 νοικοκυριά (8.742 άτομα – αποδέκτες κουπονιών), ωφελούμενους του ΚΥΑΔΑ, ώστε να τα εξαργυρώνουν σε συμβεβλημένα καταστήματα λιανικής πώλησης. Τα καταστήματα θα προσκληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο πρόγραμμα, ακολουθώντας τις προδιαγραφές που θα τεθούν από τον ΚΥΑΔΑ , για την εύρυθμη λειτουργία διάθεσης των κουπονιών.
Παράλληλα, προβλέπεται και η ενίσχυση του street-work που διεξάγει ήδη καθημερινά το επιστημονικό προσωπικό του ΚΥΑΔΑ, με μια επιπλέον ομάδα, η οποία θα έχει ως έργο την προσέγγιση και στήριξη ουσιοεξαρτημένων αστέγων που διαβιούν στο δρόμο.
Το δεύτερο project με τελικό αποδέκτη το OSF και χρηματοδότηση 1,9 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και προβλέπει την ανακατασκευή του δευτέρου ορόφου του κτηρίου του Παλιού Φρουραρχείου απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, στον πρώτο όροφο του οποίου στεγάζεται ήδη ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών. Στον όροφο που θα ανακατασκευαστεί πρόκειται αν φιλοξενηθούν φορείς για την παροχή σημαντικών υπηρεσιών σε όσους στερούνται πρόσβαση σε αυτές, όπως: Δωρεάν Νομικές Υπηρεσίες, Πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας, Υπηρεσίες εργασιακής ενδυνάμωσης και επανένταξης κ.ά.
Τι έιναι ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός
Σκοπός του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ (EEA Grants) είναι η μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη, η ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, η προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων και τεχνογνωσίας σε θεματικούς τομείς υψηλού ενδιαφέροντος. Αποτελεί ουσιαστικά την ανταπόδοση των τρίτων ευρωπαϊκών χωρών, δότριες χώρες του ΕΟΧ, δηλαδή Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν, στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα οφέλη που αποκομίζουν από την Εσωτερική Αγορά. Με την ονομασία «GR08 Solidarity and Social Inclusion in Greece», προσδιορίζεται ο ευρύτερος άξονας, στο πλαίσιο του Μηχανισμού, στον οποίο εντάσσονται τα δύο ξεχωριστά αλλά συμπληρωματικά προγράμματα που περιγράφηκαν πιο πάνω.