Το πρόγραμμα παροχής πετρελαίου θέρμανσης του δικτύου «Solidarity Now» έχει προσφέρει από τα μέσα Νοεμβρίου 2013 μέχρι σήμερα 197,1 τόνους πετρελαίου θέρμανσης σε ιδρύματα και ιδιώτες που πλήττονται από την κρίση. Με την έναρξη της δεύτερης φάσης τους προγράμματος, ο στόχος να προσφερθούν εφέτος συνολικά 433,8 τόνοι πετρελαίου, έρχεται πιο κοντά. Το «Solidarity Now» είναι ένα δίκτυο ανθρώπων και οργανώσεων, που δημιουργήθηκε από το «Open Society Foundations» και πρόκειται να διαθέσει 700.000 ευρώ για την παροχή πετρελαίου θέρμανσης κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου των ετών 2013 και 2014.
«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, το «Solidarity Now» συνεργάζεται στενά τόσο με μη κυβερνητικές οργανώσεις, όσο και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε όσους έχουν άμεση ανάγκη. Η θέρμανση αποτελεί βασική ανάγκη. Ελπίζουμε ότι συμβάλλοντας στην ικανοποίηση αυτής της ανάγκης θα δώσουμε τη δυνατότητα σε ομάδες και άτομα να μπορέσουν να κινητοποιηθούν με στόχο να επιφέρουν θετικές αλλαγές στη ζωή τους. Εμείς θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε κάθε τέτοια προσπάθεια που πραγματοποιείται στην Ελλάδα» σχολίασε η κυρία Ρούλα Χασαπογλίδου, γενική διευθύντρια του «Solidarity Now».

Την άνοιξη του 2013, το δίκτυο προσέφερε 236,88 τόνους πετρελαίου θέρμανσης, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος διανεμήθηκαν επίσης, με τη συνεργασία των Γιατρών του Κόσμου, 1.027 σόμπες αερίου σε οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, άτομα με εισόδημα κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο ή χωρίς καθόλου εισόδημα. Μέχρι σήμερα έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα περισσότερα από 190 ιδρύματα, όπως ορφανοτροφεία, παιδικοί σταθμοί, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια, νοσοκομεία, γηροκομεία, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα. Μεταξύ των οργανώσεων που συμμετέχουν στη δεύτερη φάση του προγράμματος είναι η Άρσις, το Χαμόγελο του Παιδιού, γηροκομεία της Δραπετσώνας, καθώς και αθλητικά κέντρα της Αθήνας.

Το πρόγραμμα παροχής θέρμανσης αποτελεί κοινή προσπάθεια του Solidarity Now και διαφόρων ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, το Χαμόγελο του Παιδιού, αλλά και πολλών δήμων σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, το Κερατσίνι-Δραπετσώνα, η Στυλίδα και το Πέραμα.
To «Open Society Foundations» με λίγα λόγια
Το «Open Society Foundations» ιδρύθηκε από τον George Soros πριν από τριάντα περίπου χρόνια, με στόχο να συμβάλλει στην δημιουργία ζωντανών και συνεκτικών κοινωνιών. Προς τούτο, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες σε περισσότερες από 100 χώρες, έχει επενδύσει περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας έκφρασης, καθώς και την πρόσβαση στη δημόσια υγεία και την εκπαίδευση.
Από το 2009, εργάζεται προκειμένου να παρέχει βοήθεια σε χώρες που πλήττονται από τις επιδράσεις της οικονομικής κρίσης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το Open Society Foundations έχει χρηματοδοτήσει ενέργειες άμεσης ανακούφισης και υποστήριξης τοπικών οργανισμών, υποστηρίζοντας ουσιαστικά τις κοινωνίες, ώστε να ξεπεράσουν την κρίση.
Τον Οκτώβριο του 2012, το Open Society Foundations ανακοίνωσε την πρόθεση του ιδρυτή του να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα για την ενίσχυση των προσπαθειών που ήδη υλοποιούνται και στοχεύουν στην αντιμετώπιση των άμεσων και πιεστικών αναγκών των ανθρώπων που πλήττονται από την κρίση. Το πρόγραμμα αυτό με την επωνυμία «Solidarity Now» στοχεύει στη δημιουργία Κέντρων Αλληλεγγύης σε διάφορα σημεία της χώρας. Τα Κέντρα Αλληλεγγύης θα λειτουργούν ως κόμβοι για τη φιλοξενία των δραστηριοτήτων των κατά τόπους ΜΚΟ και θα παρέχουν σειρά υπηρεσιών, όπως ιατρική βοήθεια, νομική υποστήριξη σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο έξωσης ή χρεωκοπίας, καθώς και υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης.