Ένα Δίκτυο αλληλεγγύης που σκοπό έχει να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας για τις γυναίκες θύματα βίας δημιουργείται στην Αθήνα. Στους κόλπους του πρόκειται να ενταχθούν άμεσα 70 άνεργες γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Το έργο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Γεφυρώνοντας το κενό –Αλληλεγγύη και υποστήριξη γυναικών» υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΔΙΕΞΟΔΟΣ», η οποία συστάθηκε για το συγκεκριμένο σκοπό.
«Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται γυναίκες, οι οποίες έχουν υποστεί κακοποίηση και έχουν φιλοξενηθεί σε κάποιον ξενώνα. Θέλουμε μέσα από αυτό να καλυφθεί το κενό στο χάρτη των υπηρεσιών υποστήριξης γυναικών – θυμάτων βίας. Πέρα από την συμβουλευτική υποστήριξη, στις γυναίκες αυτές θα παρέχουμε εργασιακή προετοιμασία και ένταξη στην ετεροαπασχόληση ή την αυτοαπασχόληση και στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλλουμε στην κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση των πολλαπλών αποκλεισμών που βιώνουν οι γυναίκες και ειδικά τα θύματα βίας» αναφέρει η κυρία Δέσποινα Τζούμα, σύμβουλος επικοινωνίας στο Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «ΔΙΟΤΙΜΑ».
{{{ moto }}}
Οι υποψήφιες για ένταξη στο πρόγραμμα πέρασαν μία πρώτη συνέντευξη από εκπροσώπους των φορέων στις αρχές Νοεμβρίου, όπου έγινε καταγραφή του ιστορικού τους, των στοιχείων τους και της τωρινής τους κατάστασης, αλλά και του μορφωτικού τους επιπέδου.
«Οι περισσότερες γυναίκες είναι μεταξύ 30 και 40 ετών και έχουν τελειώσει την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα ποσοστό 60% αυτών είναι Ελληνίδες. Το τραγικό της υπόθεσης είναι οι καταστάσεις που έχουν βιώσει, συνθήκες που χρειάζεται θάρρος για να τις ξεπεράσει κανείς» προσθέτει.
Μετά την πρώτη αυτή συνάντηση θα ακολουθήσει άλλη μια, όπου θα συναντηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και θα αποφασίσουν ποιες υποψήφιες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Μέσα από αυτή την δράση οι γυναίκες θα λάβουν την ανάλογη εκπαίδευση, όπως μαθήματα πληροφορικής προκειμένου να καταστούν ικανές για να ενταχθούν ομαλά στην αγορά εργασίας. Θα υπάρχει και σύμβουλος εργασίας, ο οποίος θα τις κατατοπίσει ώστε να αναπτύξουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
«Ξέρουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν θέσεις εργασίας αυτή την περίοδο, αλλά ευελπιστούμε ότι κάποιοι επιχειρηματίες θα ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα μας. Ακόμη, υπάρχουν και τα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία θα μας βοηθήσουν αρκετά» αναφέρει η κυρία Τζούμα
Στόχος του προγράμματος είναι και η σύσταση κοινωνικών εταιρειών από τις ίδιες τις γυναίκες, όπως εταιρείες καθαρισμού, παροχής υπηρεσιών σε ανήλικα παιδιά ή σε ηλικιωμένους, αλλά και εταιρείες catering για εκδηλώσεις, από τις οποίες θα κερδίζουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.