Με σύνθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν», οι πολίτες του δήμου Βύρωνα ξεκίνησαν την λειτουργία του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου στις 30 Οκτωβρίου, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες όχι μόνο των ανασφάλιστων πολιτών του Βύρωνα αλλά και των όμορων περιοχών.
«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό ιατρείο και μαζί ένα κοινωνικό φαρμακείο για να βοηθήσουμε τους άπορους, τους άνεργους και τους επαγγελματίες που έχασαν την δουλειά τους. Έτσι, έχουμε ξεκινήσει από τον Ιούνιο και συλλέγουμε φάρμακα και υγειονομικό υλικό από φαρμακεία, τα οποία μας ειδοποιούν για ότι φάρμακα τους φέρνουν οι πολίτες» αναφέρει ο κ. Δημήτρης Σουλιώτης, συντονιστής του κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου στον Βύρωνα.
Όσον αφορά το κοινωνικό ιατρείο εν αρχή θα ακολουθήσει μια διαφορετική σύσταση από τα υπόλοιπα κοινωνικά ιατρεία, τα οποία έχουν συσταθεί μέχρι σήμερα. «Σκοπός μας είναι να συσταθεί ένα δίκτυο εθελοντών ιατρών, οι οποίοι θα μας ενημερώσουν για τα πόσα ανασφάλιστα άτομα θα μπορούν να δέχονται στα ιατρεία τους δωρεάν κάθε μήνα και έτσι θα τους ενημερώνουμε για να τους επισκέπτονται» προσθέτει.
Το Κοινωνικό Φαρμακείο δεν αφορά μόνο τον δήμο Βύρωνα, αλλά καλύπτει τις ανάγκες των ανασφάλιστων πολιτών σε όμορους δήμους όπως στο Παγκράτι, στον Υμηττό, στη Δάφνη, στη Νέα Σμύρνη, στην Καισαριανή, στου Ζωγράφου, και στον Χολαργό ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους.
Οι ασθενείς θα μπορούν να επισκέπτονται τους γιατρούς εφόσον θα έχουν εφοδιαστεί με την σχετική κάρτα, την οποία θα τους χορηγεί η Γραμματεία της Πρωτοβουλίας.
«Θέλουμε ακόμη να εντοπίσουμε εξεταστικά κέντρα, φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και εταιρείες, που έχουν ιατρικά εργαλεία και υλικά προκειμένου να μας στηρίξουν στην σύσταση του ιατρείου και του φαρμακείου. Ακόμη, επιδιώκουμε την ενημέρωση του κόσμου από τα φαρμακεία για να προσφέρουν τα μη ληγμένα φάρμακα στο κοινωνικό φαρμακείο» τονίζει ο κ. Σουλιώτης και προσθέτει «Καλούμε όλους τους πολίτες του Βύρωνα να στηρίξουνε την προσπάθεια της ίδρυσης του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου και να βοηθήσουν στην λειτουργία του με όποιο τρόπο θα μπορούσε ο καθένας».
Το κοινωνικό φαρμακείο θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 μέχρι τις 12:30 και κάθε Πέμπτη 16.00 με 17.30.
Οι υπηρεσίες του κοινωνικού ιατρείου αναμένεται να ξεκινήσουν στα τέλη Νοεμβρίου, εφόσον θα έχει συσταθεί το δίκτυο των εθελοντών ιατρών.
Η Πρωτοβουλία των κατοίκων καλούν όσους γιατρούς θέλουν να συμμετέχουν εθελοντικά προσφέροντας μία ή δύο ώρες την εβδομάδα για να δέχονται δωρεάν στο ιατρείο τους ανασφάλιστους πολίτες να επικοινωνούν με τον κ. Δ. Σουλιώτη στα 210 76 28 209, 6977-748431.
Η έδρα του Κοινωνικού Φαρμακείου είναι Ελλησπόντου 12 στον Βύρωνα ( απέναντι από το υποθηκοφυλάκιο )και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210- 7628209 και 6977 –747431.