Στην ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου προχώρησε και ο Δήμος Τρίπολης σε μια εποχή που η ανάγκη για κοινωνική ευαισθησία γίνεται όλο και εντονότερη εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Το κοινωνικό παντοπωλείο, το οποίο απευθύνεται σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ανοίγει επίσημα τις πύλες του την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012. Οι αιτήσεις όσων επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στη νέα κοινωνική δομή έχουν ήδη ξεκινήσει.
«Πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο θέλοντας να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Βρισκόμαστε όλοι στο πλευρό των αναξιοπαθούντων και των ευάλωτων κι ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και έχουμε ως αρχή κανένας από τους συμπολίτες μας να μη μείνει χωρίς τροφή και κανένας να μη μείνει χωρίς το γιατρό του» τονίζει η κυρία Μαρία Εικοσιδέκα, αρμόδια Αντιδήμαρχος προσθέτωντας ότι δρομολογείται και η λειτουργία Κοινωνικού Ιατρείου.
Η λειτουργία του παντοπωλείου στηρίζεται στις χορηγίες επιχειρήσεων, εταιρειών, αλλά και απλών πολιτών. «Θέλω να πω στους συμπατριώτες μας και στις συμπατριώτισσες μας, εάν τους περισσεύει κάτι στο σπίτι τους, έστω ένα κουτί γάλα ή ένα κιλό ζάχαρη να το φέρουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, γιατί η λειτουργία του στηρίζεται στον εθελοντισμό ιδιωτών, συλλόγων και όλων ημών» προσθέτει η κυρία Εικοσιδέκα.
Τα εγκαίνια του δημοτικού κοινωνικού καταστήματος, που στεγάζεται στην πλατεία Βαλτετσίου, γίνονται στις 6 Νοεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι. Αρχικά θα είναι ανοιχτό μια φορά την εβδομάδα, ενώ ανάλογα με τη ζήτηση που θα προκύψει και την ποσότητα των τροφίμων, οι αρμόδιοι ευελπιστούν να λειτουργεί έως και 2 φορές την εβδομάδα, πρωινές ώρες, από τις 9 μέχρι τη 1 το μεσημέρι.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Κοινωνικό παντοπωλείο πρέπει να επισκεφθούν το ισόγειο του Δημαρχείου, όπου βρίσκεται το τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και να προμηθευτούν τις αιτήσεις. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν μαζί τους κάποια παραστατικά, όπως ταυτότητα, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και το εκκαθαριστικό της εφορίας για να φαίνεται ο βαθμός απορίας.

Στα σκαριά και Ξενώνας για κακοποιημένες γυναίκες

Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στην πόλη της Τρίπολης και ο Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών μετά από μια ακόμη πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής. Την επόμενη εβδομάδα θα κλείσει και το θέμα του τόπου εγκατάστασής του.
«Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό στάδιο. Έχουμε στείλει, ήδη, για έγκριση στην Υπουργική Επιτροπή τις προβλεπόμενες θέσεις για αυτό το διάστημα που θα λειτουργήσει ο ξενώνας προκειμένου να προχωρήσουν και οι απαραίτητες προσλήψεις» αναφέρει ο κ. Ιωάννης Σμυρνιώτης, δήμαρχος Τρίπολης.

Παράλληλα, πέρα από την δημιουργία του Ξενώνα, ο Δήμος Τρίπολης προχωρά και στη λειτουργία ενός συμπληρωματικού θεσμού, του Συμβουλευτικού Κέντρου για γυναίκες θύματα κακοποίησης.