Το πρώτο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες ανοίγει επίσημα τις πόρτες του στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, έτοιμο να υποστηρίξει από τον Ιανουάριο την ισότιμη εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των παιδιών με αυτή τη σύνθετη αναπηρία. Η δημιουργία του Κέντρου έρχεται ως επιστέγασμα των προπαθειών του Συλλόγου «Αμυμώνη – Θεσσαλονίκης», που από την αρχή της λειτουργίας του το 2006, έθεσε αυτό το όραμα ως προτεραιότητά του.
Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε από οικογένειες παιδιών με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες, όπως νοητική στέρηση και κινητικές δυσκολίες. Σήμερα, ο αριθμός των οικογενειών που είναι εγγεγραμμένες στο Σύλλογο ανέρχεται στις 21 και τα παιδιά στα 23.
«Οι ενέργειες μας αποσκοπούν στο να εκπαιδεύονται τα παιδιά μας σωστά. Στα ειδικά σχολεία, τα οποία υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη, τα παιδιά είναι πάρα πολλά και είναι αδύνατο να έχει το καθένα τον χρόνο που χρειάζεται για ατομική θεραπεία. Έτσι, με το Κέντρο Εκπαίδευσης, το οποίο κατασκευάσαμε, το κάθε παιδί θα έχει εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες του και τον ανάλογο χρόνο με τον εκπαιδευτή» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, κ. Νίκος Καζαντζίδης.
Το Κέντρο Εκπαίδευσης θα στελεχωθεί με ανθρώπους, οι οποίοι «αγαπούν την αναπηρία», όπως εξηγεί στο Βήμα και προσθέτει «θα υπάρχουν ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και ειδικοί εκπαιδευτές, οι οποίοι θα επικεντρωθούν στην ατομική εκπαίδευση ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε παιδιού, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν αυτονομία».
Το τριώροφο κτήριο, που στεγάζει το Κέντρο Έκπαίδευσης και Ημερήσιας Φροντίδας ανεγέρθηκε σε οικόπεδο στην περιοχή της Καλαμαριάς, το οποίο παραχώρησε ο Δήμος, με τη συνδρομή δύο δωρητών, της κυρίας Λευκοθέας Μάτη και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού.
«Οι μεγάλοι αυτοί δωρητές μας βοήθησαν στην ανέγερση του κτηρίου, προϋπολογισμού 670.000 ευρώ, αφού χωρίς την οικονομική τους στήριξη δε θα είχαμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε τόσο σύντομα την προσπάθειά μας» επισημαίνει ο κ. Καζαντζίδης.
Το Κέντρο εξοπλίστηκε με τα βασικά είδη για την έναρξη της λειτουργίας του χάρη στη στήριξη τοπικών φορέων, όπως η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, το Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών Δασκάλων και Νηπιαγωγών, αλλά και εταιρειών όπως ο Τειρεσίας, το Lidl και άλλες.
«Το Κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 26 παιδιά, ηλικίας από 8 έως 17 χρόνων, τα οποία θα πηγαίνουν το πρωί γύρω στις 8 και θα φεύγουν το μεσημέρι στις 13.30, έχοντας παρακολουθήσει ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει εργοθεραπείες, φυσιοθεραπείες, μουσικοθεραπείες, πρόγραμμα γυμναστικής κι ο, τι άλλο χρειάζονται για την ενδυνάμωση της αυτονομίας τους» τονίζει η κυρία Σωτηρία Αλεξοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου.
Στο κέντρο θα υπάρχει πέραν όλων των άλλων τραπεζαρία, όπου τα παιδιά θα τρώνε πρωινό κι αργότερα και μεσημεριανό, καθώς και κουζίνα με παρασκευαστήριο, όπου θα μαθαίνουν να φτιάχνουν εύκολα γεύματα.
«Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να τους μάθουμε να είναι περισσότερο λειτουργικά, αυτόνομα και χαρούμενα, εφόσον θα νιώθουν ότι προσφέρουν και συμμετέχουν» λέει ο κ. Καζαντζίδης.
Το κέντρο θα στηρίζεται οικονομικά από τους γονείς, αλλά και τυχόν δωρεές και στην πορεία αναμένεται να υπάρχει και όχημα μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο. Η συμμετοχή των γονέων θα ανέρχεται στα 300 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί.
Όσοι γονείς ενδιαφέρονται να ενταχθεί το παιδί τους στο πρόγραμμα μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Σύλλογο στα τηλέφωνα 2310 450440 και 2310 905781.
Τα εγκαίνια του Κέντρου θα γίνουν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στις 12.00, στις εγκαταστάσεις του, Πόντου και Ροδοπόλεως 5, στην Καλαμαριά.