Η «πρωτοφανής» ανθρωπιστική κρίση, στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η οποία δεν αφορά μόνο τους μετανάστες αλλά και τους Έλληνες ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης τύπου των Γιατρών του Κόσμου, την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στο βιβλιοπωλείο Ιανός. «Ο αριθμός των Ελλήνων που προσέρχονται στα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου, ιδιαίτερα σ’ αυτό του Περάματος έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση» ανέφερε ο κ. Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι Γιατροί του Κόσμου, κατά την διάρκεια του 2012 το Πολυιατρείο της Αθήνας εξυπηρέτησε συνολικά 29.600 ασθενείς από τους οποίους οι 6000 ήταν Έλληνες, ενώ το Πολυιατρείο του Περάματος εξυπηρετεί κυρίως ασθενείς ελληνικής υπηκοότητας.
Το έργο των Γιατρών του Κόσμου δεν περιορίζεται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την υλική βοήθεια, αλλά από τον Νοέμβριο του 2011 έχει προχωρήσει μ’ ένα πιλοτικό πρόγραμμα παροχής τροφίμων και ειδών ατομικής υγιεινής. «Δεν θέλουμε να επιστρέψει το ‘Μαμά πεινάω’ στην ελληνική κοινωνία» τονίζει ο κ. Κανάκης και συνεχίζει «Οι επωφελούμενοι του προγράμματος παροχής τροφίμων λαμβάνουν σε μηνιαία βάση ένα οικογενειακό πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, γάλα, λάδι και κονσέρβες, η ποσότητα των οποίων καθορίζεται από τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας. Ακόμη, οι οικογένειες αυτές, ανάλογα με τις ανάγκες τους, λαμβάνουν είδη ένδυσης μ,και υπόδησης καθώς και είδη ατομικής υγιεινής». Το πρόγραμμα αυτό πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το Πέραμα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τα Χανιά.
«Αντιμετωπίζουμε εικόνες Αφρικής στο Πολυιατρείο του Περάματος» αναφέρει η κυρία Άννα Μαΐλη, παιδίατρος στους Γιατρούς του Κόσμου προσθέτοντας ότι «Καθημερινά έρχονται μητέρες με παιδιά που πεινάνε και αφυδατωμένα βρέφη με γαστρεντερίτιδα εξαιτίας της έλλειψης βρεφικού γάλακτος. Έτσι πήραμε την απόφαση να μοιράζουμε και βρεφικό γάλα».
«Ο κουμπαράς της αξιοπρέπειας»

Η ιδέα για τον κουμπαρά της αξιοπρέπειας, την νέα πρωτοβουλία των Γιατρών του Κόσμου, την έδωσε ένα νηπιαγωγείο από την Βόρεια Ελλάδα, το οποίο τους έστειλε έναν κουμπαρά με το σημείωμα «Αυτά είναι τα λεφτά μας». Η νέα αυτή ενέργεια αποσκοπεί στην προσφορά ακόμη και κερμάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς για την ενίσχυση του έργου της οργάνωσης. Με το σύνθημα «Ακόμη κι ένα κέρμα μπορεί να κάνει την διαφορά» οι Γιατροί του κόσμου μας προτρέπουν να καταθέτουμε οτιδήποτε μας περίσσευε, γιατί και η πιο μικρή δωρεά, είναι πολύτιμη ώστε να συνεχιστεί η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και ιατρικής φροντίδας σε όσους την έχουν ανάγκη.
Για πληροφορίες σχετικά με τους αριθμούς των λογαριασμών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την σελίδα των Γιατρών του Κόσμου.