Πολλοί δήμοι το τελευταίο διάστημα με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έχουν ξεκινήσει την συλλογή σχολικών ειδών για τις άπορες οικογένειες, οι οποίες διαμένουν σ’ αυτούς. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους δήμους είναι ο δήμος Αθήνας, Ηλιούπολης, Κομοτηνής και ο δήμος Ηρακλείου.

Εκτός, όμως από τις ενέργειες των δήμων ενεργό ρόλο στη συγκέντρωση ειδών έχουν αναλάβει και κάποιες ενώσεις και σύλλογοι, όπως η ένωση Μαζί για το Παιδί και ο πολιτιστικός σύλλογος Όμιλος δράσεων και πολιτισμού στα Φιλιατρά.

Το ARK Festibal για τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας του Δήμου Αθηναίων

Το ARK Festival για τρίτη συνεχή χρονιά θα φιλοξενηθεί στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, την Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου μ’ ένα πλήθος από καταξιωμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες. Για πρώτη φορά φέτος, το ARK Festival συνεργάζεται με τον Κόμβο ΑΛΛΗλοβοήθειας ΠΟΛΙτών (Κ. ΑΛΛΗ. ΠΟΛΙ) και καλεί όσους το επισκεφθούν μαζί με το εισιτήριό τους να φέρουν και σχολικά είδη σε καλή κατάσταση.

Το δίκτυο Κοινωνικής Αλληλοβοήθειας Κ. ΑΛΛΗ. ΠΟΛΙ, το οποίο είναι τμήμα της Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Αθηναίων, θα τα προωθήσει στους δικαιούχους του.

Συγκεκριμένα, τα είδη που μπορείτε να προσφέρεται είναι τσάντες, τσαντάκια κολατσιού, παγουράκια, γραφική ύλη, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, ξύστρες, χαρτικά, όπως χαρτιά Α4, σχολικά τετράδια, χάρτινοι φάκελοι Α4 και είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας, όπως μπογιές, μαρκαδόρους, μπλοκ ζωγραφικής, χρωματιστά χαρτιά, πλαστελίνες και Πύλο.
Ενίσχυση των μαθητών από το Δήμο Ηλιούπολης
Και ο Δήμος Ηλιούπολης ευαισθητοποιημένος από τις ανάγκες των κατοίκων του και γνωρίζοντας την αδυναμία τους να προμηθεύσουν τα παιδιά τους με σχολικά είδη καλεί τους δημότες του αλλά και τους ιδιοκτήτες βιβλιοχαρτοπωλείων να προσφέρουν είτε καινούρια, είτε ελαφρώς χρησιμοποιημένα σχολικά είδη για να ενισχύσουν τις αδύναμες οικογένειες.

Όσοι θα ήθελαν να συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια συγκέντρωσης σχολικών ειδών μπορούν να απευθυνθούν στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Χρήστο Γιαννάκη, στα τηλέφωνα 210 9970009 και 210 9970010.

Συγκέντρωση σχολικών ειδών στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολυτέκνων Ροδόπης διοργανώνει την συλλογή σχολικών ειδών στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των πολιτών του δήμου.

«Βλέποντας την αδυναμία πολλών συμπολιτών μας ν’ αγοράσουν σχολικά είδη για τα παιδιά τους, αποφασίσαμε να προβούμε στη διοργάνωση αυτής της συλλογής ειδών, τα οποία θα δοθούν σε μέλη του Συλλόγου Πολύτεκνων Ροδόπης και σε άπορες οικογένειες του δήμου μας. Έχουμε απευθύνει κάλεσμα και στους ιδιοκτήτες βιβλιοχαρτοπωλείων για να μας δώσουν ό, τι μπορούν, αλλά και στο εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο και στο επαγγελματικό επιμελητήριο της περιοχής» αναφέρει ο κ. Εμμανουήλ Ταπατζάς, πρόεδρος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής.

Στο πλαίσιο αυτό, συγκεντρώνονται σχολικές τσάντες, σχολικά βιβλία, βοηθήματα, κασετίνες, τετράδια, στυλό, μολύβια, γόμες, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, φόρμες γυμναστικής κι αθλητικά είδη, σε καλή κατάσταση, με σκοπό την ενίσχυση οικογενειών που έχουν τρία ή και περισσότερα παιδιά και εισόδημα κάτω των 7.000 ευρώ.

Η συγκέντρωση του υλικού θα γίνεται καθημερινά στα γραφεία της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (κτήριο 13ου Δημοτικού Σχολείου).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 25310 70256.

Σχολικά είδη και γάλα συγκεντρώνονται από το Δήμο Ηρακλείου
Πρωτοβουλία συγκέντρωσης σχολικών ειδών και γάλακτος, τα οποία θα διατεθούν σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης και πλήρη αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών των παιδιών τους, αναπτύσσει η Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Νέας γενιάς, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

Η προσπάθεια συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου με την υποστήριξη και συμμετοχή φορέων, συλλόγων και σωματείων του δήμου. «Έχουμε απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους δημότες και σε όσους από αυτούς έχουν σχετικές επιχειρήσεις για να συνδράμουν στην συγκέντρωση των αγαθών. Υπάρχουν συμπολίτες μας που στερούνται ακόμα και το γάλα για το πρωινό των παιδιών τους και αυτούς θέλουμε να βοηθήσουμε πρωτίστως» τονίζει ο κ. Νικόλαος Γιαλιτάκης, αντιδήμαρχος Παιδείας, Νεολαίας και Εθελοντισμού του Δήμου Ηρακλείου.

Όσοι πολίτες επιθυμούν να συμβάλουν στην προσπάθεια καλούνται να προσφέρουν ό, τι μπορούν σε σχολικά είδη (τσάντες, τετράδια, μολύβια, στυλό, γομολάστιχες ΚΛΠ) και γαλα (εβαπορέ ή παστεριωμένο) στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου στη Λότζια από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 20:00 το βράδυ ή στα Κέντρα Κοινοτικής Φροντίδας του Δήμου Ηρακλείου (πρώην ΚΑΠΗ) και στα καταστήματα των τοπικών κοινοτήτων από τις 8:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι.

Επίσης μπορούν να απευθυνθούν στην Διεύθυνση Παιδείας Πολιτισμού και Νέας Γενιάς του Δήμου στο email kanaraki@heraklion.gr και στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου στο email prosfora@heraklion.gr.
«Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»
Η ένωση «Μαζί για το Παιδί» και ειδικότερα η υπηρεσία της «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» έχει σκοπό τη συγκέντρωση βασικών αγαθών και στη συνέχεια την προσφορά τους σε Ιδρύματα Παιδικής προστασίας στο νομό Αττικής.

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι ανάγκες του επικεντρώνονται σε τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής, είδη καθαριότητας χώρου, και σχολικά είδη.

Συγκεκριμένα, χρειάζονται:

· Τρόφιμα: μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, λαχανικά, κατεψυγμένα κρέατα και θαλασσινά, κονσέρβες, παιδικές κρέμες, φρουτόκρεμες, παιδικά γάλατα, μπισκότα, κρουασάν, ξηρούς καρπούς, λάδι, μαρμελάδες, γάλα, τυρί, ζαμπόν, ψωμί του tost, βούτυρο, μερέντα, τοματοχυμό, αναψυκτικά, κρέμα γάλακτος, φρυγανιές, nounou κ.α.
· Είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας χώρου: σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, μπατονέτες, αποσμητικά, ξυραφάκια, χλωρίνη, καθαριστικά μπάνιου, πλυντηρίου και λοιπών χώρων, σφουγγάρια, vetex, χαρτί κουζίνας και τουαλέτας.
· Σχολικά: μολύβια, στυλό, γόμες, μαρκαδόρους, μπλοκ ζωγραφικής, τέμπερες, γεωμετρικά σχήματα, άτλαντες, σχολικές τσάντες, κασετίνες, ξύστρες, ξυλομπογιές κ.α.

Τα είδη συγκεντρώνονται στην οδό Αγίου Θωμά 9 στους Αμπελόκηπους καθημερινά από τις 10:00-17:00. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-7482690 και 210 – 7782281.

Η βοήθεια θα παραδοθεί στα παρακάτω ιδρύματα:

Ίδρυμα ‘Η Παιδική Στέγη’, Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας ‘Χατζηπατέρειο’, ‘Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών’, Ίδρυμα ‘Φίλοι του Θεοτόκος’, Κέντρο Ειδικών Ατόμων ‘Η Χαρά’, ‘Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη’, Σωματείο ‘Οι Φίλοι του Παιδιού’, Σωματείο ‘Πνοή’, Σωματείο ‘Μέριμνα’, ‘Παιδικά Χωριά SOS’, Ίδρυμα ‘Φροντίδα’, Ίδρυμα ‘Μιμικοπούλου’, Σωματείο ‘Άγγελοι Γής’, ‘Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου’, ‘Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών’, ΄Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά’, Κέντρο ‘Χλόη’, Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής ‘Μαργαρίτα’, ‘Ιδρυμα ‘Φροντίδα γαι το Σπίτι και την Οικογένεια’, Ίδρυμα ‘Στουπάθειο’, Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας ‘Περιβολάκι’, Ίδρυμα ‘Ανοιχτή Αγκαλιά’, Ίδρυμα ‘Χατζηκώνστα’, Ίδρυμα ‘Άγιος Νικόλαος’, Ίδρυμα «Θεόφιλος».
Συλλογή σχολικών ειδών για παιδιά που έχουν ανάγκη στα Φιλιατρά

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Όμιλος δράσεων και πολιτισμού», ο οποίος έχει δημιουργηθεί στα Φιλιατρά και απαριθμεί σήμερα 45 μέλη, έθεσε ως στόχο να μαζέψουν σχολικό υλικό και να το παραδώσουν στους Συλλόγους Γονέων των τριών σχολείων για να το μοιράσουν σε παιδιά που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

«Για τη συλλογή του υλικού αυτού θα προβάλλουμε μια ή δυο ταινίες παιδικές τις οποίες για να παρακολουθήσει κάποιος αντί εισιτηρίου θα φέρει σχολικά είδη. Ακόμη, θα τοποθετήσουμε χαρτόκουτα στα τέσσερα βιβλιοπωλεία της πόλης μας, ώστε όποιος ψωνίζει κάτι για το παιδί του να ρίχνει και κάποια σχολικά στα κουτιά για την ενίσχυση των άπορων οικογενειών» αναφέρει ο κ. Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, μέλος του συλλόγου.