Παροχή τροφίμων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης μέσω του «Προγράμματος Αλληλεγγύης στην Οικογένεια» της COSMOTE σε συνεργασία με το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ). Το πρόγραμμα θα φιλοξενηθεί σε τριώροφο κτίριο της περιοχής Μακρυγιάννη, το οποίο παραχωρήθηκε από το ΚΥΑΔΑ και ανακατασκευάστηκε πρόσφατα με τη συμμετοχή 200 εθελοντών. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα παρέχετε υλική και ψυχολογική στήριξη σε οικογένειες που δοκιμάζονται αυτήν την περίοδο.
Η αρχική ιδέα για τη στήριξη των οικογενειών που βρίσκονται σε ανάγκη ήταν της Ηλιάνας Καραβιώτη και ήταν η δεύτερη, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ο κόσμος μας, εσύ». Η υλοποίηση της ξεκίνησε από την ανακήρυξή της ως νικήτρια στις 20 Μαρτίου.
Ένα μήνα περίπου διήρκεσε η διαδικασία αναδιαμόρφωσης του κτιρίου, το οποίο βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς ήταν ανεκμετάλλευτο για πολλά χρόνια. Στις 29 Απριλίου παραδόθηκε το κτίριο στο ΚΥΑΔΑ, έτοιμο πλέον να δεχτεί τις οικογένειες, που θα παραλαμβάνουν τα δέματα με τα είδη πρώτης ανάγκης.
Μέσω του Προγράμματος Αλληλεγγύης στην Οικογένεια θα παρασχεθούν τρόφιμα, είδη ρουχισμού και πρώτης ανάγκης, παιχνίδια, βιβλία, πρόσβαση στο internet, αλλά και υποστήριξη από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς σε 200 οικογένειες για ένα χρόνο. Όλα τα έξοδα αγοράς των παρεχομένων ειδών στις οικογένειες, αλλά και το κόστος πλήρους ανακατασκευής και εξοπλισμού του κτιρίου που θα στεγάσει το Πρόγραμμα, καλύπτονται από την COSMOTE.
Η επιλογή των 200 οικογενειών, οι οποίες θα συμμετάσχουν στο «Πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην Οικογένεια» πραγματοποιήθηκε από το Κ.Υ.Α.Δ.Α με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που έχει δηλωθεί, σύμφωνα, δηλαδή, με τα νόμιμα έγγραφα (φορολογική δήλωση, Ε9), την κάρτα ανεργίας και το βιβλιάριο απορίας. Επίσης, συνυπολογίστηκε ο αριθμός των μελών, αλλά και άλλες ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε οικογένειας, όπως τα ανήλικα τέκνα,οι ηλικιωμένοι και μέλη με αναπηρία. Τα μέλη των οικογενειών είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων, ενώ δόθηκε προτεραιότητα στους κατοίκους του Κουκακίου, Μακρυγιάννη και γύρω περιοχών, με στόχο το πρόγραμμα να ενταχθεί στη ζώνη της περιοχής.
Με ποιο τρόπο πραγματοποιείται η παροχή βοήθειας
Από τις καταγεγραμμένες λίστες οικογενειών του Κ.Υ.Α.Δ.Α επιλέχθηκαν οι 200 οικογένειες – 100 ανά εξάμηνο- που θα εξυπηρετηθούν από το Πρόγραμμα. Αυτές οι οικογένειες θα ενημερώνονται από το Κ.Υ.Α.Δ.Α και θα παραλαμβάνουν τα δέματα από το κέντρο σε προκαθορισμένες ώρες και ημέρες λειτουργίας του Προγράμματος. Ταυτόχρονα με την είσοδό τους στο χώρο θα ενημερώνονται από τους υπαλλήλους και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες που τους παρέχει το κέντρο (πρόσβαση στο Internet, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη, βιβλιοθήκη, παιχνίδια για τα παιδία τους).
Το πρόγραμμα Αλληλεγγύης στην Οικογένεια έχει ξεκινήσει και λειτουργεί κανονικά από τις 3 Μαΐου και όποιος ενδιαφέρεται να προσφέρει είτε υλικά είτε με εθελοντική εργασία μπορεί να απευθυνθεί στο Κ.Υ.Α.Δ.Α στο τηλέφωνο 210-5246516.