Δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε ανασφάλιστους και απόρους προσφέρουν οι Γιατροί του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη. Στο πολυϊατρείο τους υπάρχουν 27 ειδικότητες ιατρών ανάμεσα τους, παθολόγοι, καρδιολόγοι και παιδίατροι, οι οποίοι καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ανθρώπους, που έχουν ανάγκη.

«Οι περισσότεροι ασθενείς μας δεν έχουν την δυνατότητα ούτε το εισιτήριο του λεωφορείου να πληρώσουν για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Εμείς τους εξετάζουμε σ’ ένα πρωτοβάθμιο επίπεδο και τους χορηγούμε κάποια φάρμακα, που έχουμε στη διάθεση μας από δωρεές φαρμακείων και ιδιωτών» αναφέρει η κυρία Σοφία Γκαρανέ, Διευθύντρια του γραφείου Θεσσαλονίκης.

Οι Γιατροί του Κόσμου συνεργάζονται και με 45 περίπου γιατρούς, εκτός πολυϊατρείου, οι οποίοι δέχονται άπορους και ανασφάλιστους ασθενείς στα ιατρεία τους και μάλιστα πραγματοποιούν υπέρηχους, μικροβιολογικές και άλλου είδους εξετάσεις.

«Από τον Ιανουάριο έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που δεχόμαστε, σε 1500 το μήνα και μάλιστα, το ποσοστό των Ελλήνων, αγγίζει το71%. Βλέπουμε καθημερινά ακόμη και παιδιά ανασφάλιστα, γεγονός που μας προβληματίζει ιδιαίτερα» προσθέτει η κυρία Γκαρανέ.

Ακόμη, πραγματοποιούνται επισκέψεις κατ’ οίκον στα πλαίσια του προγράμματος «Γειτονιές της Θεσσαλονίκης» σε περιστατικά ανθρώπων, που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να προσέλθουν οι ίδιοι στο πολυϊατρείο. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν εθελοντές γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, οι οποίοι πραγματοποιούν μια επίσκεψη για να διαπιστώσουν το είδος του περιστατικού. Έπειτα, κατευθύνουν τους ασθενείς σε ποιες υπηρεσίες πρέπει να απευθυνθούν ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Για τις εξετάσεις στο πολυϊατρείο κλείνονται ραντεβού στο 2310-566641 και στο 2315-314206 και οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00-15:00 στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στην οδό Ι. Δραγούμη 65 στην Θεσσαλονίκη. Στα ίδια τηλέφωνα μπορούν να επικοινωνήσουν και όσοι χρειάζονται κατ’ οίκον επίσκεψη.