H πρώτη εσωκομματική σύγκρουση σημειώθηκε στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ, με τους κ.κ. Α. Λοβέρδο και Μιχ. Χρυσοχοίδη να αμφβισβητούν ανοικτά τη «γραμμή» του προέδρου του κόμματος κ. Ευ. Βενιζέλου σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση.

Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι οι τεχνοκρατικές λύσεις είναι απαράδεκτες ενώ ο κ. Χρυσοχοίδης τόνισε ότι τα πολιτικά στελέχη δεν μπορούν να μείνουν στα μετόπισθεν. «Δεν είμαστε Ι5», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος σήκωσε το γάντι που του πέταξαν τα δύο κορυφαία στελέχη, λέγοντας «αν πάμε στην κυβέρνηση με στελέχη πρώτης γραμμής τότε λογικά πρέπει να πάω εγω. Θα κάνει καλό αυτή η ταύτιση στο κόμμα;».

Με την άποψη των δύο δεν συντάθηκε ευθέως κάνενας άλλος βουλευτής, οπότε η πρώτη εσωκομματική μάχη έληξε, όπως σχολίαζαν πολλοί βουλευτές υπέρ του κ. Βενιζέλου.

Μια επίσης διαφοροποιημένη άποψη κατέθεσε ο κ. Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος πρότεινα να είναι στην κυβέρνηση κάποιοι από τους πρώην υφυπουργούς οι οποίοι κατά γενική ομολογία έκαναν καλή δουλειά.

Η ΚΟ του ΠαΣοΚ, έπειτα από μακρά συζήτηση, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο του κόμματος να χειριστεί προσωπικά την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν από την πλευρά του ΠαΣοΚ υπουργεία της κυβέρνησης.

Το ΠαΣοΚ, θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με πολιτικά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος θα υπάρξει μια «οριακή εξαίρεση» για πρόσωπα από νομούς στους οποίους το ΠαΣοΚ δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Δηλαδή όπως ειπώθηκε θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση αναλογικής ευθύνης.

Την πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ συγκάλεσε το πρωί της Τετάρτης ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνεδρίαση δεν έγινε στη Βουλή, αλλά στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, στην ομιλία του προς τους βουλευτές, σημείωσε ότι το κόμμα στηρίζει και συμμετέχει στην κυβέρνηση χωρίς όμως την συμμετοχή πολιτικών στελεχών. Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος στην δική του τοποθέτηση σημείωσε μεταξύ άλλων ότι θεωρεί «απαράδεκτες τις τεχνοκρατικές λύσεις για την κυβέρνηση».

Τελικώς, η ΚΟ στην συνεδρίασή της αποφάσισε ότι το ΠαΣοΚ θα στηρίξει την κυβέρνηση, χωρίς δικούς του εκπροσώπους, αλλά με πρόσωπα τα οποία έχουν πολιτικό περιεχόμενο και επάρκεια, πρόσωπα πολιτικά που προέρχονται από την περιφέρεια.

Η εισήγηση του Ευ. Βενιζέλου

Αναλυτικά, η εισήγηση και οι προτάσεις του κ. Λοβέρδου στην ΚΟινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ έχουν ως εξής:

«Στη νέα ανηφορική πορεία, θέλω κατ’ αρχάς να καλωσορίσω τους νεοεκλεγέντες συναδέλφους και να ευχηθώ σε όλους μας καλό κουράγιο. Οι επόμενες ημέρες των διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης είναι κρίσιμες και καθοριστικές. Δεν υπάρχει διαθέσιμη ώρα για χάσιμο. Στις τραγικές περιστάσεις που βιώνει η χώρα – μετά από δύο μήνες ακυβερνησίας κι αφού ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε δίχως καμία εύλογη αιτία την προσπάθεια μας για κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης – μια μόνο πολιτική στάση υπάρχει, που μπορεί να εκφράσει το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο της εθνικής ευθύνης.

Οι τρεις αρχηγοί ,οι οποίοι αποφάσισαν να σηκώσουν το βάρος των προβλημάτων της χώρας και των πολιτών , πρέπει να καθίσουν σε ένα στρογγυλό τραπέζι και να επιλέξουν μια κυβέρνηση που θα συγκροτείται απ’ ό,τι καλύτερο διαθέτουν τα κόμματά τους, αλλά και η χώρα γενικότερα. Ζητώ από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτήν την αξιολόγηση όλων των στελεχών της παράταξης με απόλυτη ελευθερία, αξιοκρατικά δίχως επετηρίδα, χωρίς να δεσμεύεται από κανέναν μας .

Ως εκ περισσού η διευκρίνιση πως δεν αυτό-προτείνομαι. Επισημαίνω, όμως , πως στις πρωτοφανείς συνθήκες που υπάρχουν στη χώρα, οι δήθεν τεχνοκρατικές λύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης είναι απαράδεκτες. Μαζί με τον Πρόεδρο έχουμε δεχτεί πάρα πολλές φορές, πως οι υποτιθέμενες τεχνοκρατικές λύσεις όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά και όταν κατέφυγε η Ελλάδα σε αυτές στην πλειοψηφία τους αποδείχτηκαν επιζήμιες. Η προώθηση της λύσης των προβλημάτων μας , οφείλουμε να συμφωνήσουμε πως, πρέπει να γίνει κατά βάση από δημοκρατικά νομιμοποιημένους πολιτικούς.

Αυτή είναι η αλήθεια. Εκτός, βέβαια, αν κάποιος υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ ούτε πρόσωπα κατάλληλα διαθέτει, ούτε εμπειρία και γνώση. Τόσο η αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, όσο και τα οξυμμένα προβλήματα των πολιτών απαιτούν να καταβληθεί η σχετική προσπάθεια πάση δυνάμει. Κανένα άλλο κριτήριο δεν είναι ικανό να ανταποκριθεί στην κατανόηση του μεγέθους της κρίσης. Καμία τακτική, κομματική ή άλλη, δεν είναι χρήσιμη για την Ελλάδα, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Μόνο μέσα από τους αγώνες μπορεί να θεμελιωθεί η ανανέωση της πολιτικής φυσιογνωμίας της παράταξής μας.

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την υπεύθυνη πολιτική δύναμη της Κεντροαριστεράς και δεν μας επιτρέπεται να το μετατρέψουμε σε παρατηρητή των προσπαθειών των άλλων. Αυτή είναι η άποψη μου, επί του θέματος που ο πρόεδρος μας κάλεσε σήμερα να πάρουμε θέση. Αυτή είναι όχι απλώς η γνώμη μου, αλλά η πεποίθησή μου. Επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια για τον εθνικό διαπραγματευτή και την διαπραγματευτική ομάδα.

Κατ’ αρχάς πρέπει να αποφασίσουμε το πώς θα γίνει αυτή η διαπραγμάτευση. Η εμπειρία δύο ετών επιβάλλει να υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο άσκησής της. Έως τώρα υπήρξαν δύο μεγάλοι γύροι διαπραγμάτευσης (Μάϊος 2010 και Φεβρουάριος 2012), καθώς και έξι γύροι, για τις ανά τρίμηνο επικαιροποιήσεις των συμφωνιών.

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής:
α. Η Βουλή, με πρόταση της Κυβέρνησης, επιλέγει τον Εθνικό Διαπραγματευτή και συγκροτεί την ομάδα του. Τη σχετική ιδέα έχει διατυπώσει έλληνας τεχνοκράτης στην Επιτροπή της Ε.Ε. Ο Εθνικός Διαπραγματευτής και η ολιγομελής ομάδα του, διεξάγουν, αμέσως μετά τις εκλογές, σύμφωνα με τις εντολές της Κυβέρνησης, τόσο τις διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της συμφωνίας, όσο και τις τρίμηνες επικαιροποιήσεις της. Κι ακόμη, συντονίζουν τη συνεργασία της χώρας με την Task Force της Ε.Ε. για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Για να αντιληφθούμε τη δυναμική της πρότασης, ας σκεφτούμε ως εθνικό διαπραγματευτή τον κύπριο νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη! Κι αν κάποιος βιαστεί να αντιτείνει καχύποπτες σκέψεις για την πρόταση αυτή, πεντακάθαρη εξήγηση παρέχεται από το γεγονός, πως τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της Ε.Ε. δεν κάνει ο Ε. Μπαρόζο, ούτε καν ο Επίτροπος Ο. Ρεν.

β. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται στις Βρυξέλλες. Το κάθε τόσο πήγαινε- έλα στην Αθήνα των επικεφαλής της τρόϊκας, οι συναντήσεις με υπουργούς, οι συνεντεύξεις, οι διαρροές στον Τύπο ή οι δήθεν διαρροές και τα τοιαύτα πρέπει να λάβουν τέλος. Όλες αυτές οι δράσεις γίνονται, λοιπόν, στις Βρυξέλλες. Οι συναντήσεις στην Αθήνα γίνονται κατά βάση σε τεχνικό επίπεδο.

γ. Ειδικά για την αναθεώρηση του προγράμματος, πριν την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων κι αφού η Ελλάδα διαμορφώσει την πρότασή της, διοργανώνεται διεθνής συνδιάσκεψη υψηλοτάτου επιπέδου στην Αθήνα, όπου η Κυβέρνηση και ο Εθνικός Διαπραγματευτής παρουσιάζουν τις βασικές του συνιστώσες».

Οι συσκέψεις της Τρίτης του κ. Βενιζέλου με τα στελέχη του Κινήματος

Νέες διαστάσεις παίρνει η σύγκρουση των κορυφαίων στελεχών του ΠαΣοΚ με τον κ. Ευ. Βενιζέλο καθώς μετά την ένταση που επικράτησε στην απογευματινή σύσκεψη της Τρίτης, αυτή επαναλήφθηκε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας.

Το απόγευμα της Τρίτης η συζήτση οδηγήθηκε στα άκρα. Η σύσκεψη αυτή ξεκίνησε περίπου στις 4 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε στις 6.30 μ.μ. με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων (ΝΔ, ΠαΣοΚ, ΔΗΜΑΡ) αφού ο κ. Κ. Σκανδαλίδης δεν μπορούσε να αποχωρήσει από μια τόσο θυελλώδη συζήτηση.

Η έκρηξη, σύμφωνα με πληροφορίες, προήλθε από τον κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επέμενε με έντονο τρόπο ότι αν το ΠαΣοΚ εννοεί πραγματικά αυτό που λέει για τη στήριξη της κυβέρνησης με όλες τις δυνάμεις του τότε θα πρέπει να μετάσχουν σε αυτή έμπειρα και επιτυχημένα στελέχη. Κάποιος από τους παριστάμενους του απάντησε στο ίδιο ύφος «και ποιός λέει ότι εσύ είσαι επιτυχημένος» και επήλθε η ανάφλεξη. Την ίδια άποψη με τον κ. Χρυσοχοίδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξέφρασε και ο κ. Α. Λοβέρδος αλλά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ με σκληρό και αμετακίνητο τρόπο ξέκοψε τις υπουργικές φιλοδοξίες των παριστάμενων.

Τα επτά στελέχη που συμμετείχαν στη σύσκεψη αποχώρησαν από την Ιπποκράτους άλλοι φανερά εκνευρισμένοι και άλλοι κατηφείς εξαιτίας της τροπής που έλαβε η συνεδρίαση. Στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «το ΠαΣοΚ δεν θα ακολουθήσει τις πρακτικές άλλων. Δεν θα είναι συμπολιτευόμενοι αντιπολίτευση και αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση. Θα στηρίξει την κυβέρνηση ειλικρινά. Και θα μετάσχει σε αυτή με τρόπο που να είναι ο πιο ωφέλιμος για την αποτελεσματική λειτουργία και την αξιοπιστία της απέναντι στην ελληνική κοινωνία».

«Για να διασφαλιστεί όμως», πρόσθεσε, «η αξιοπιστία της συμμετοχής του ΠαΣοΚ πρέπει αυτό που θα κάνουμε μετεκλογικά να αντιστοιχεί σε όσσα είπαμε προεκλογικά». Να υπενθυμίσουμε ότι προεκλογικά ο κ. Βενιζέλος είχε πει ότι δεν θα δουν οι πολίτες γνωστούς υπουργούς να αναλαμβάνουν κυβερνητικές θέσεις, ώστε να αποβάλλει το στίγμα του κυβερνητισμού.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο κ. Χρυσοχοίδης είπε ότι η δική του άποψη είναι ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να μετάσχουν στην κυβέρνηση με το καλύτερο δυναμικό που έχουν και εξέφρασε την πίστη ότι το ΠαΣοΚ θα λάβει τις σωστές αποφάσεις, κάνοντας βήματα πίσω από την προηγούμενη έκρηξη του.

Την Τετάρτη, το πρωί ο κ. Βενιζέλος έχει συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, το μόνο εκλεγμένο και εν λειτουργία όργανο του ΠαΣοΚ αυτή τη στιγμή, όπου θα εισηγηθεί τη θέση του για το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης αλλά και για τον τρόπο της συμμετοχής του ΠαΣοΚ σε αυτή.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο οποίος συνάντησε την Τρίτη τους 33 βουλευτές του κόμματος του και συζήτησε μαζί τους για τη συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας, επαναλαμβάνει στους συνομιλητές του ότι το πρωτεύον σε αυτή τη φάση είναι να συμφωνηθεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης μεταξύ των τριών κομμάτων αλλά να αποβεί επιτυχημένη η διαπραγμάτευση αυτή και με τους δανειστές της χώρας. Διαφορετικά επισημαίνει θα κινδυνεύσουμε ως έθνος.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Βενιζέλος, πρότεινε την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία όπως είπε θα επιδιώξει τη καλύτερη δυνατή αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης. Σε αυτή θα συμμετέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί των τριών κομμάτων, μολονότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην κυβέρνηση δεν θα έπρεπε αν τον εμποδίζει να συμπράξει στην διαπραγμάτευση. «Η δική μας πρόσκληση θα είναι πάντα ανοιχτή», είπε και πρόσθεσε ότι «το ΠαΣοΚ και εγώ προσωπικά θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις κινητοποιώντας όλες τις διεθνείς επαφές, την εμπειρία, τη γνώση και τον σχεδιασμό που έχουμε».

Επίσης, επισήμανε ότι «το ΠαΣοΚ κινήθηκε πάντα με μόνο γνώμονα το εθνικο συμφέρον και κατέβαλε πολύ υψηλό εκλογικό κόστος γι’ αυτό. Ταχθήκαμε προεκλογικά υπέρ της ανάγκης να αποφευχθεί η τεχνητή πόλωση και να προκύψει κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα είπαμε αμέσως ότι ότι στην κυβέρνηση αυτή πρέπει να μετάσχουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ. Η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά πλέον μόνη πρακτική λύση το σχηματισμό κυβέρνησης με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ». Η κυβέρνηση αυτή, συμπλήρωσε θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι αύριο το μεσημέρι.