Ανοιχτό στον διάλογο για κυβερνητική λύση εμφανίζεται το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ αλλά και τα στελέχη της ΚΕ του κόμματος. Ωστόσο, κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρας, μερίδα στελεχών εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι αναγκαία η συμμετοχή στην κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι μπορεί να σχηματιστεί μόνο από τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ με βάση τις έδρες τους.

Μεταξύ των στελεχών που διατηρούν επιφυλάξεις και προτείνουν η ΔΗΜΑΡ να μείνει στην αντιπολίτευση είναι και τέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής (οι κ.κ. Στέφανος Μπαγεώργος, Γεράσιμος Ζορκάδης, Σάκης Παπαθανασίου και Ανδρέας Νεφελούδης).

Βεβαίως ένα ρεύμα στελεχών επιχειρηματολογεί υπέρ της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση θεωρώντας ότι η χώρα πρέπει να έχει μια κυβέρνηση αποτελεσματική και ότι πρέπει η ΔΗΜΑΡ να συμβάλει ώστε να δώσει προοδευτικό περιεχόμενο στην προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων της χώρας. Παράλληλα εκτιμούν ότι η στάση του κ. Βενιζέλου, που προβάλει ως αναγκαία και τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ, φέρνει τη κόμμα σε τέτοια θέση που πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του.

Στη συνεδρίαση της ΚΕ προσήλθε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης με εισήγηση για το πλαίσιο με το οποίο το κόμμα προσέρχεται στη συζήτηση της διερευνητικής εντολής με τον κ. Σαμαρά. Οι ρήτρες οι οποίες θέτει είναι η παραμονή στην ευρωζώνη και η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, ενώ σε σχέση με την πολιτική συμφωνία που θα μπορούσε να προκύψει επαναφέρει τα επτά σημεία τα οποία και προεκλογικά είχε προβάλει προσθέτοντας το θέμα της φερεγγυότητας των προσώπων.

Σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ δεν είναι αναγκαίο να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αλλά θα μπορούσε να προταθεί πολιτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής. Η εισήγηση του προέδρου έγινε ομόφωνα δεκτή. Το ζήτημα της συμμετοχής στην κυβέρνηση, ή το ενδεχόμενο να δοθεί ψήφος ανοχής, ή τι της μη συμμετοχής θα εξεταστεί σε επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.

Ραντεβού Κουβέλη – Βενιζέλου την Τρίτη

Με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη επικοινώνησε τηλεφωνικά τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αρχηγοί συζήτησαν τις πολιτικές εξελίξεις και τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης. Μάλιστα οι δύο άνδρες θα συναντηθούν την Τρίτη, στις 10 το πρωί.