Να συμφωνήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και να ζητήσουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσουν κατευθείαν στη δεύτερη φάση των διερευνητικών εντολών, δηλαδή στη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, πρότεινε ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, στη δήλωση του έπειτα από την ανακοίνωση της εκτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών, επισήμανε την ανάγκη να έχει η χώρα αύριο κυβέρνηση, η οποία να διασφαλίσει τη λειτουργία του κράτους και της οικονομίας και να διεξάγει τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε τη συμμετοχή στην κυβέρνηση αυτή τουλάχιστον τεσσάρων κομμάτων: της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Αυτή θεωρείται η ιδανική λύση από την Ιπποκράτους, η οποία μετέβαλε την αρχική της στάση, προκειμένου να διευκολύνει το σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε η κυρία Φώφη Γεννηματά στους δημοσιογράφους, το ΠαΣοΚ επειδή έχει συναίσθηση της ευθύνης του δεν θα επιτρέψει να οδηγηθεί η χώρα στο χάος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει ότι θα παραμείνει αντιπολίτευση, το ΠαΣοΚ θα ζητήσει τουλάχιστον να δεσμευτεί για τη στάση που θα τηρήσει από τη θέση αυτή σε ότι αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την τρόικα. Διαφορετικά, όπως είπε, η κυβέρνηση που θα προκύψει δεν θα έχει ισχύ, εσωτερική συνοχή και κοινωνική στήριξη, και κινδυνεύει να υπονομευτεί με το καλημέρα. «Θα πρέπει όλοι να κάνουμε συμβιβασμούς και όλοι να αναλάβουμε μια ευθύνη», σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ. Αυτό το νόημα είχε, όπως πρόσθεσε, η χρησιμοποίηση του όρου διακυβέρνηση και όχι κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

Άλλωστε όπως επισήμανε στη δήλωση του ο κ. Βενιζέλος, «ο τόπος δεν μπορεί και δεν θα μείνει ακυβέρνητος. Εχουμε πλήρη συναίσθηση του κρίσιμου εγγυητικού μας ρόλου, αυτού που μας αναγνωρίζουν πολλοί περισσότεροι από όσους μας ψήφισαν σήμερα».

Πρώτη συνομιλία με Σαμαρά

Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βενιζέλου, όσοι σέβονται τη χώρα και τους θεσμούς πρέπει να προσέλθουν στο Προεδρικό Μέγαρο και να υπηρετήσουν το εθνικό συμφέρον. «Δεν αναγνωρίζουμε το δικαίωμα βέτο σε κανέναν»,
έλεγαν.

Πρόσθεταν, επίσης, ότι εντυπωσιάστηκαν από τη στάση του κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος ζήτησε να εξελιχθεί κανονικά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών -«μια διαδικασία που αποδείχτηκε τραυματική και ατελέσφορη την προηγούμενη φορά» -τη στιγμή που επείγει ο σχηματισμός κυβέρνησης.

Επίσης έλεγαν ότι περίμεναν να αποδεχθεί αμέσως και ο κ. Αντ. Σαμαράς την πρόταση Βενιζέλου, αν και όπως διέρρευσε αργότερα, η τηλεφωνική συνομιλία Βενιζέλου – Σαμαρά δεν ήταν μια τυπική συνομιλία συγχαρητηρίων αλλά έγινε μια πρώτη συζήτηση για τις προτάσεις των δύο αρχηγών, την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

Η στάση και η δήλωση του κ. Αλ. Τσίπρα, χαρακτηρίζεται από την Ιπποκράτους, «κοινοβουλευτικά και δημοκρατικά αδιανόητη. Εξέπεμπε θυμό, απειλή και εκβιασμό για την έκβαση του αποτελέσματος», σχολίαζαν. «Ας έρθει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ας εξηγήσει τη στάση του. Εκτός κι αν δεν σέβεται ούτε αυτόν», πρόσθεταν. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μετέχει στη διαπραγμάτευση ούτε στις ευθύνες που έχει στη χώρα;

Αυτό μπορεί να γίνει με υπογραφές, με συναίνεση, με συμμετοχή στη διαβούλευση… Παντού, και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, η αντιπολίτευση συμμετέχει. Και σε εμάς, η προηγούμενη αντιπολίτευση έλεγε όχι, όχι ταλαιπώρησε τη χώρα και τελικά μπήκε στην κυβέρνηση», σημείωναν.

Είναι φανερό ότι η στρατηγική του ΠαΣοΚ είναι να σύρει τον κ. Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο και να τον αναγκάσει να πάρει καθαρή θέση για το πολιτικό, το οικονομικό και το κοινωνικο αδιέξοδο της χώρας, απάναντιστον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα, στους ψηφοφόρους αλλά και στουςδανειστές, καθώς τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών δημοσιοποιούνται.

Στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η λύση που θεωρεί ιδανική, το ΠαΣοΚ θα στηρίξει και «δεύτερες επιλογές», οι οποίες όμως όπως διευκρινίζεται θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και από τη διεθνή κοινότητα. «Και πάντως οι δεύτερες λύσεις θα πρέπει να εξεταστούν μετά από τις πρώτες», έλεγαν με νόημα. «Δεν μπορεί να περιμένουν ξανά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσουν. Αν είναι να τα περιμένουν όλα από μας, ας έρθουν να το πουν καθαρά ότι εμείς δεν μπορούμε να αναλάβουμε αυτές τις ευθύνες», πρόσθεταν.

Δικομματική κυβέρνηση

Το ΠαΣοΚ πάντως απορρίπτει, προς το παρόν, το ενδεχόμενο δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠαΣοΚ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα σχήμα το οποίο αποδοκίμασε ο λαός και που ούτως ή άλλως δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπει στην κυβέρνηση θα φέρει και την ευθύνη καθώς η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διαπραγμάτευση» επισήμανε νωρίτερα η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Οποια και αν είναι η στήριξη που θα δώσει το ΠαΣοΚ σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι καθόλου δεδομένη η συμμετοχή σε αυτή πρώην υπουργών.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του.

Από νωρίς το απόγευμα ο κ. Ευ. Βενιζέλος, συγκάλεσε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους με την ομάδα των επτά κορυφαίων στελεχών, την οποία συγκρότησε έπειτα από τις εκλογές της
6ης Μαίου (Κ. Σκανδαλίδης, Α. Λοβέρδος, Μιχ. Χρυσοχοίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Αννα Διαμαντοπούλου, Π. Ευθυμίου, Φώφη Γεννηματά). Η λεγόμενη «γραμματεία» εκλήθη για την ανάλυση των δεδομένων της κάλπης αλλά και για την προετοιμασία της δήλωσης που θα κάνει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αργότερα το βράδυ.

Το κλίμα στα γραφεία του ΠαΣοΚ εξαιτίας της μικρής υποχώρησης των ποσοστών του κόμματος ήταν βαρύ ωστόσο πολλά στελέχη εκτιμούσαν ότι έχει διατηρηθεί το έδαφος για να οικοδομηθεί κάτι νέο. Πάντως, θέμα ηγεσίας δεν πρόκειται να εγείρει κάποιο στέλεχος, άλλωστε ο κ. Βενιζέλος έχει μόλις τρεις μήνες στο τιμόνι του ΠαΣοΚ.

Η ηγετική ομάδα του κόμματος παρακολούθησε με ενδιαφέρον την τηλεοπτική παρέμβαση του κ. Θ. Πάγκαλου, ενός εκ των δύο στελεχών (ο άλλος ήταν ο κ. Ι. Ραγκούσης) που προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα την έντονη δυσφορία και δημόσια αποδοκιμασία του προέδρου του ΠαΣοΚ. Ωστόσο ο κ. Πάγκαλος ήταν πολύ προσεκτικός σε ότι αφορούσε το εσωτερικό πεδίο του ΠαΣοΚ.

Στο μέσο της εβδομάδας θα συγκλιθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ, εφόσον έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, όπου ο κ. Βενιζέλος θα ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες για την αναγέννηση της παράταξης. Σε αυτές θα περιλαμβάνεται και η σύγκλιση της Εθνικής Συνδιάσκεψης προς το τέλος του μήνα. Ο κ. Βενιζέλος, ευχαρίστησε τους πολίτες που τίμησαν το ΠαΣοΚ με την ψήφος τους, «θα τους τιμήσουμε με τη στάση μας», πρόσθεσε. «Όλα θα γίνουν όπως αξίζει στην ιστορική διαδρομή, το πολιτικό εύρος, τις αξιακές ευαισθησίες και την προοπτική της παράταξης», δήλωσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Ολαντ με τον κ. Βενιζέλο στην οποία εκτός από τα συγχαρητήρια, συζήτησαν και τις διαδικασίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

Τη Δευτέρα το πρωί ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι επικοινώνησε, από το Μεξικό όπου βρίσκεται,με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και συζήτησε μαζί τουγια το αποτέλεσμα των εκλογών και τις προοπτικές που υπάρχουν.

Ολόκληρη η δήλωση του Ευ. Βενιζέλου