Πρόσφορο έδαφος για την πρόταση του κ. Ευ. Βενιζέλου σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, εκτιμούν στο ΠαΣοΚ ότι δημιουργούν τα διαφαινόμενα αποτελέσματα των εκλογών, εξαιτίας της μικρής διαφοράς που χωρίζει τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτό θα εμμείνει ο κ. Βενιζέλος στη δήλωσή του για το
αποτέλεσμα της κάλπης και πάντως η στάση του ΠαΣοΚ για την κυβέρνηση της επόμενης ημέρας θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσουν τα δύο πρώτα κόμματα.

Το ΠαΣοΚ θα συμμετάσχει στη συζήτηση για την κυβέρνηση συνεργασίας με δύο δεδομένα: Θα επιμένει να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση καθώς θεωρεί ότι με την πόλωση που υπάρχει αν ένα από τα δύο πρώτα κόμματα μείνει εκτός, θα δημουργηθούν εμφυλιοπολεμικές συνθήκες στη χώρα. Επιπλέον, απορρίπτει το ενδεχόμενο δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠαΣοΚ, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα σχήμα το οποίο αποδοκίμασε ο λαός και που ούτως ή άλλως δεν θα μπορεί να κυβερνήσει. «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπει στην κυβέρνηση θα φέρει και την ευθύνη για ενδεχόμενη τρίτη εκλογική αναμέτρηση με ό,τι αυτή συνεπάγεται», επεσήμανε η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Οποια και αν είναι η στήριξη που θα δώσει το ΠαΣοΚ σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι καθόλου δεδομένη η συμμετοχή σε αυτή πρώην υπουργών.

Από νωρίς το απόγευμα ο κ. Ευ. Βενιζέλος, συγκάλεσε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους με την ομάδα των επτά κορυφαίων στελεχών, την οποία συγκρότησε έπειτα από τις εκλογές της 6ης Μαΐου (Κ. Σκανδαλίδης, Α. Λοβέρδος, Μιχ. Χρυσοχοίδης, Μ. Ανδρουλάκης, Αννα Διαμαντοπούλου, Π. Ευθυμίου, Φώφη Γεννηματά). Η λεγόμενη «γραμματεία» εκλήθη για την ανάλυση των δεδομένων της κάλπης αλλά και για την προετοιμασία της δήλωσης που θα κάνει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ αργότερα το βράδυ.

Το κλίμα στα γραφεία του ΠαΣοΚ εξαιτίας της διαφαινόμενης περαιτέρω μείωσης των ποσοστών του κόμματος, ωστόσο πολλά στελέχη εκτιμούν ότι εφόσον παραμείνει μεταξύ 11% – 12% υπάρχει ακόμα έδαφος να οικοδομηθεί κάτι νέο. Παρά την υποχώρηση των ποσοστών του ΠαΣοΚ (είχε λάβει 13% στις 6 Μαΐου) δεν φαίνεται να εγείρει κάποιο στέλεχος θέμα ηγεσίας – άλλωστε ο κ. Βενιζέλος έχει μόλις τρεις μήνες στο τιμόνι του ΠαΣοΚ.

Η ηγετική ομάδα του κόμματος παρακολούθησε με ενδιαφέρον την τηλεοπτική παρέμβαση του κ. Θ. Πάγκαλου, ενός εκ των δύο στελεχών (ο άλλος ήταν ο κ. Ι. Ραγκούσης) που προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα την έντονη δυσφορία και δημόσια αποδοκιμασία του προέδρου του ΠαΣοΚ. Ωστόσο ο κ. Πάγκαλος ήταν πολύ προσεκτικός σε ό,τι αφορούσε το
εσωτερικό πεδίο του ΠαΣοΚ.

Στα μέσα της εβδομάδας θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠαΣοΚ. Επίσης, ενδέχεται να συγκληθεί Εθνική Συνδιάσκεψη προς το τέλος του μήνα.