Το μήνυμα ότι θα κυβερνήσει ως ηγέτης όλων των Ελλήνων, ο οποίος «έρχεται να ενώσει το λαό», θέλησε να στείλει ο κ. Αλ. Τσίπρας, από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, το βράδυ της Πέμπτης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ , κι ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συχνά πυκνά το σύνθημα «ήρθε η ώρα της Αριστεράς», δεν έβαλε σε πρώτο πλάνο στην ομιλία του τις αναφορές για «κυβέρνηση της Αριστεράς» αλλά μιλούσε για «αντιμνημονιακή προοδευτική κυβέρνηση», «αντιμνημονιακή κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ», «Κυβέρνηση της νέας μεταπολίτευσης», «Κυβέρνηση του λαού, με πυρήνα τον ισχυρό και παντοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ». Για να καταλήξει στο μήνυμα: «Τη Δευτέρα σχηματίζουμε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων».

Από την Ομόνοια, επέλεξε να απευθύνει «προσκλητήριο πατριωτικής και δημοκρατικής ενότητας» και, με κεντρικό σύνθημα «η Ελλάδα αλλάζει», ανέδειξε την «ελπίδα» ως αντίπαλον δέος στο «φόβο του καταστροφικού μνημονίου», που όπως είπε, προτείνουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, οι …μνήμες ΠΑΣΟΚ , με το βλέμμα στην προσέλκυση ψηφοφόρων του, γέμισαν την πλατεία Ομόνοιας. Το σύνθημα «Με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην κυβέρνηση, με το λαό στην εξουσία» που χρησιμοποίησε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας ακούμπησε το παλαιό ΠΑΣΟΚ («Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο λαός στην εξουσία» επί Ανδρέα Παπανδρέου), έχοντας μάλιστα προηγηθεί η ομιλία της κυρίας Σοφίας Σακοράφα, που εκπροσωπεί στον ΣΥΡΙΖΑ το αντιμνημονιακό ΠΑΣΟΚ.

Η πρώτη του φράση , ανεβαίνοντας στην εξέδρα της συγκέντρωσης, ήθελε να εκπέμπει τον …αέρα της νίκης και της Αλλαγής. Είπε: «Ο κύβος ερρίφθη, την Κυριακή γυρίζουμε σελίδα για τη μεγάλη νίκη του λαού, της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της ελπίδας».

Έθεσε ως δίλημμα των εκλογών το « Μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ή αντιμνημονιακή προοδευτική κυβέρνηση» και ζήτησε από το λαό με την ψήφο του στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να γυρίσει την πλάτη του στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, «στα δύο κόμματα του Μνημονίου της χρεοκοπίας και της δραχμής».
Διατύπωσε ως στόχο την αυτοδυναμία λέγοντας «Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Αυτοδύναμος λαός», αλλά σημείωσε ότι ακόμα και τότε θα επιδιώξει τη συνεργασία. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα μετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε καμία κυβέρνηση που «θα μεταλλάξει την αντιμνημονιακή ψήφο του λαού σε μνημονιακή πολιτική και «θα παγιδεύσει το λαό». Ο κ. Τσίπρας είπε «όχι» στην «οικουμενική του μνημονίου, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», απορρίπτοντάς την όποια μορφή κι αν εκφωνηθεί –«δεν υπάρχει ούτε ως δήθεν κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, εθνικής ενότητας ή εθνικής συνευθύνης. Δηλαδή, κυβέρνηση εθνικής συνενοχής. Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τους υπεύθυνους και υπόλογους για το σημερινό κατάντημα της Ελλάδας».

Εξαπέλυσε πυρά τόσο στον κ. Αντ. Σαμαρά όσο και στον κ. Ευ. Βενιζέλο, «που παραδίδουν μια χώρα σε συνθήκες κραχ» .

Εμφάνισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως εγγυητή της σταθερότητας, της κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας, αλλά και των καταθέσεων των πολιτών και ως τη δύναμη που μπορεί με αποτελεσματικότητα να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη «γιατί μόνο εμείς δεν είμαστε δεδομένοι» . Μίλησε για αλλαγή στην Ευρώπη και τόνισε ότι «ο κ. Σαμαράς εγγυήθηκε την Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ που φεύγει. Εμείς εγγυόμαστε την Ευρώπη που έρχεται».

Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ενισχύσει το ευρωπαϊκό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την αποφασιστικότητά του να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Όπως είπε « στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στους απανταχού κερδοσκόπους. Τη Δευτέρα μην ποντάρετε τα λεφτά σας στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Εσείς θα χάσετε».

Ιδιαίτερα αιχμηρός για την καλλιέργεια κλίματος φόβου και ανασφάλειας απευθύνθηκε στους πολίτες λέγοντας : «Τρομοκρατείστε τους τρομοκράτες πολιτευτές, τρομοκρατείστε τους τρομοκράτες των δελτίων των 8 , με την ψήφο σας , με την νίκη του λαού».

Επίσης, επέμεινε στα ζητήματα κάθαρσης σημειώνοντας ότι «από Δευτέρα, τελειώνουμε οριστικά με τις μίζες, με την κλεπτοκρατία. Το κράτος επιστρέφει στο λαό. Όχι στα κόμματα, στα κυκλώματα και στους εργολάβους».

Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ/Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο θα μιλήσει στις 8.30 το βράδυ της Παρασκευής (15.06.2012), σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Αριστοτέλους.


Ολόκληρη η ομιλία του κ. Τσίπρα στην Ομόνοια