Το μήνυμα ότι εφόσον ο λαός ψηφίσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, όλοι στην Ευρώπη θα γνωρίζουν ότι το μνηνόνιο θα είναι νεκρό έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του το πρωί της Πέμπτης. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε θα πρέπει να σταματήσει η εσωτερική υποτίμηση και παράλληλα επισήμανε ότι εάν η Ελλάδα δεν πάρει την επόμενη δόση, την επόμενη μέρα διαλύεται η Ευρωζώνη. Απαντώντας – ουσιαστικά στον Ευ.Βενιζέλο – ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι αν είναι στην αντιπολίτευση δεν πρόκειται να υπογράψει τα αιτήματα των εταίρων. Επιτέθηκε, δε, στον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον για δημιουργία κλίματος πανικού.

Στην συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «Ο λαός στις 6 Μαΐου ανάγκασε όλους – και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό – να μιλούν για διαπραγμάτευση» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα καθίσουν απέναντί μας στο τραπέζι».

«Aν η Ελλάδα δεν πάρει την επόμενη δόση, την επόμενη μέρα διαλύεται η ευρωζώνη», εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, ενώ σε ερώτηση για το αν είναι έτοιμος να βάλει υπογραφή αποδοχής στα αιτήματα των εταίρων, ήταν σαφής: «Οι δικοί μας αγωνιστές δεν υπέγραψαν στα ξερονήσια και με ρωτάτε αν θα υπογράψω;»

«Εμείς δεν θα πάμε στην Ευρώπη σαν τον Κασιδιάρη στην εκπομπή του ΑΝΤ1», παρατήρησε χαρακτηριστικά, «αλλά αν μας πουν σε όλα «όχι», σημαίνει ότι έχουν στόχο να εξοντώσουν τον λαό και ότι θέλουν το τέλος της ευρωζώνης», υποστήριξε ερωτηθείς τι θα κάνει αν δεν γίνει τελικά αποδεκτό το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανονικά, πρόσθεσε, θα έπρεπε να είχε επέμβει εισαγγελέας για εκείνους που αναπαράγουν τα περί δραχμής και χαρακτήρισε ανεύθυνο τον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι δημιουργεί κλίμα πανικού και τέλος ερωτηθείς σχετικά εκτίμησε ότι στις 17 Ιουνίου ο λαός θα εκφραστεί με σαφήνεια και στις 18 θα υπάρξει κυβέρνηση με κεντρικό πόλο είτε τη Νέα Δημοκρατία είτε το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι με τους ευρωπαίους θα συζητήσει με ειλικρίνεια. Υπογράμμισε, πάντως, ότι θα εξηγήσει πως στόχος της χώρας είναι οι θεσμικές αλλαγές.

Επανέλαβε τη θέση του για επαναφορά του κατώτατου μισθού και της μετενέργειας και υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει η εσωτερική υποτίμηση και μετά, όπως είπε, θα κάτσουμε να συζητήσουμε.

Αν μας πουν σε όλα «όχι» σημαίνει ότι θέλουν το τέλος της ευρωζώνης, είπε. Νομικά, πολιτικά και οικονομικά, η έξοδός μας από το ευρώ θα διαλύσει την Ευρωζώνη, σημείωσε στη συνέχεια τονίζοντας ότι αν η Ελλάδα δεν πάρει την επόμενη δόση, την επόμενη μέρα διαλύεται η Ευρωζώνη.

Ανέφερε, δε, ότι κάποιοι άλλαξαν θέση και υπέγραψαν το μνημόνιο «κάνοντας κωλοτούμπες» επειδή «τους είχαν πιασμένους στις λίστες της Siemens» και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να σας προκαλεί έκπληξη… όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας ήταν στη λίστα της Siemens», δήλωσε για να σημειώσει με νόημα ότι πρώτη απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν ο εξωδικαστικός συμβιβασμός με Siemens.

Στο σημείο αυτό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι με κυβέρνηση Αριστεράς τελειώνει η διαφθορά και θα ξανανοίξει η υπόθεση της Siemens.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Εχουν αφήσει τη χώρα νεκρή ζώνη με άδεια ταμεία και μας ρωτούν πώς θα συνεχίσουμε την πορεία προς την καταστροφή» και πρόσθεσε ότι στη δραχμή οδηγεί το μνημόνιο.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης οικονομικών της ΝΔ Νότης Μηταράκης, σχολιάζοντας μέσω twitter και facebook, επισήμανε: «Η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ είναι μη αναστρέψιμη. Δεν θα μπορούμε να ξαναβάλουμε την Ελλάδα στο ευρώ και να πάρουμε τα διαβατήρια από τους λαθρομετανάστες».