Aνοιχτή επιστολή απέστειλε στους πολίτες ο κ. Ευ. Βενιζέλος, προκειμένου να «επικοινωνήσει» στους ψηφοφόρους όλα τα επιχειρήματα του ΠαΣοΚ για την ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα και να πείσει ότι μόνο ένα ισχυρό κοινοβουλευτικά και πολιτικά ΠαΣοΚ μπορεί να διασφαλίσει αυτή την προοπτική.

Στην επιστολή του ο κ. Βενιζέλος αναπτύσσει την «εθνική στρατηγική του ΠαΣοΚ που ενώνει και εκφράζει τους Ελληνες» και η οποία είναι η μόνη λύση διεξόδου από την κρίση.

Ο κ. Βενιζέλος τονίζει ότι οι Ελληνες στις 17 Ιουνίου καλούνται να λάβουν «ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις» υπογραμμίζει τη σημασία της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ και προτείνει «αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης χωρίς να τίθεται σε αμφιβολία η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

Η επιστολή θα αποσταλεί με email σε εκατοντάδες χιλιάδες αποδέκτες μέσω της βάσης δεδομένων που διαθέτει η Ιπποκράτους, ενώ για τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής πρόσβασης θα τυπωθούν φυλλάδια με την επιστολή, τα οποία είτε θα ταχυδρομηθούν είτε θα διανεμηθούν πόρτα – πόρτα.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

Φίλες και φίλοι,

στις 6 Μαΐου οι πολίτες έστειλαν ένα πολύ αυστηρό μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ. Το λάβαμε, με απόλυτο σεβασμό στην οργή και την αγανάκτηση τους.

Κάναμε στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών ό,τι μπορούσαμε προκειμένου να προκύψει κυβέρνηση που να αποτυπώνει τη βούληση του λαού. Ικανή να διαχειριστεί μια μεγάλη κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα κόμματα που είχαν εξαρχής ως μόνο μέλημα την αύξηση της εκλογικής τους δύναμης ή δεν ήθελαν να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης για να μη δοκιμαστούν στην πράξη οι προεκλογικές τους υποσχέσεις ή δεν άντεχαν το βάρος της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση, οδήγησαν τη χώρα ξανά σε εκλογές.

Παρατάθηκε έτσι η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που βλάπτει τον τόπο και ιδίως τους πιο αδύναμους.

Στις 17 Ιουνίου ο Ελληνικός λαός καλείται να λάβει ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις που θα καθορίσουν την μοίρα των Ελλήνων για δεκαετίες.

Ο Ελληνικός λαός, στη συντριπτική του πλειοψηφία, θέλει :

-Η Ελλάδα να είναι σταθερά μέσα στο ευρώ.

-Να αλλάξουν οι δυσμενείς όροι της δανειακής σύμβασης που προκαλούν μείωση των εισοδημάτων, ύφεση και ανεργία.

– Να μη διαταραχθεί η σχέση μας με την Ευρώπη και να μη θιγούν οι θετικές όψεις της δανειακής σύμβασης, όπως η δραστική μείωση του χρέους και των ετήσιων τόκων, η προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων στις τράπεζες και η καταβολή των επόμενων δόσεων του δανείου που χρειάζονται για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του δημοσίου, αλλά και για την στήριξη της ανάπτυξης.

-Να στηριχθεί η ανάπτυξη, δηλαδή η παραγωγή, οι επενδύσεις και η απασχόληση στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

– Να λειτουργεί ένα δίκτυ προστασίας και αλληλεγγύης για τους ανέργους, τους πιο αδύναμους, αυτούς που κτυπήθηκαν πιο σκληρά από την κρίση.

– Να υπάρχει κλίμα σταθερότητας, ασφάλειας και αισιοδοξίας μέσα σε ένα κράτος δικαίου που λειτουργεί, μέσα σε μια κοινωνία που διατηρεί τη συνοχή της και αντιδρά στον κίνδυνο του εκφασισμού της.

– Να στρατευθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί.

Αυτή την Εθνική στρατηγική, που ενώνει και εκφράζει του Ελληνες, προτείνει το ΠΑΣΟΚ.

Την ώρα που άλλοι στήνουν το πλαστό σκηνικό ενός δήθεν δικομματισμού το ΠΑΣΟΚ διατυπώνει τη μόνη υπεύθυνη και ολοκληρωμένη Εθνική στρατηγική:

Την στρατηγική της αναθεώρησης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, χωρίς να τίθεται σε αμφιβολία η εφαρμογή των θετικών πλευρών της σύμβασης που είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Χωρίς να τίθεται σε αμφιβολία η Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η άλλη γραμμή, αυτή της μονομερούς καταγγελίας της δανειακής σύμβασης, βασίζεται σε δυο επικίνδυνα σοφίσματα:

– πως ούτως ή άλλως η Ελλάδα οδηγείται εκτός ευρώ

– και πως ούτως ή άλλως η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει λόγω της δανειακής σύμβασης.

Άρα – λένε τα σοφίσματα αυτά – η Ελλάδα, χωρίς να έχει κάτι να χάσει, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και τη θέση της μέσα στην Ευρώπη και την αποφυγή της χρεωκοπίας που κατάφερε ως τώρα με τις μεγάλες θυσίες των πολιτών της.

Αλλοίμονο όμως αν επικρατήσει αυτή η ισοπεδωτική λογική. Η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν πολλά να χάσουν. Δεν έκαναν τόσες θυσίες για το τίποτα.

Δεν πρέπει όμως να επικρατήσει ούτε η λογική της παλαιοκομματικής προεκλογικής παροχολογίας που υποτιμά τη νοημοσύνη και τα ιστορικά βιώματα του λαού μας.

Κάποιοι δεν διδάχθηκαν, δυστυχώς, τίποτα από αυτά που υφίσταται η πατρίδα μας λόγω της δημοσιονομικής κρίσης.

Η Εθνική στρατηγική που προτείνουμε δεν είναι κάτι που προέκυψε μετά την δραματική μείωση της εκλογικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πλήρωσε τεράστιο κόστος για τις δύσκολες και δυσάρεστες αποφάσεις που αναγκάστηκε να πάρει.

Αυτά που προτείνουμε τώρα, ως τη μόνη εφικτή και υπεύθυνη Εθνική στρατηγική, δεν είναι τίποτα άλλο από την δημοσιοποίηση των θέσεων για οποίες αγωνιστήκαμε στην πολύμηνη δύσκολη διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους, την προστασία των καταθέσεων των Ελλήνων, το νέο δάνειο, για να μπορέσει η Ελλάδα να ξαναγίνει ανεξάρτητη και ισότιμη μέσα στην Ευρωζώνη.

Έξω από το χορό όλοι ξέρουν πολλά τραγούδια. Η σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση δεν γίνεται εδώ, στις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων, αλλά με ξένες κυβερνήσεις ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, υπό την απειλή των πιο άγριων κερδοσκοπικών κύκλων των διεθνών αγορών.

Τότε ήμασταν από κάτω. Έπρεπε να διασφαλίσουμε μέσα σε μια συντηρητική Ευρώπη αυτά που ήταν ζωτικά για την Ελλάδα. Τώρα έχουμε ένα κεκτημένο από το οποίο ξεκινάμε τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης. Το χρέος και οι ετήσιοι τόκοι έχουν μειωθεί, 150 δις ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί από τη δανειακή σύμβαση. Έχουμε νέους παίκτες στην Ευρώπη, όπως τον Πρόεδρο Ολάντ. Έχουμε τη στήριξη των ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Αυτά δεν έγιναν ούτε τυχαία ούτε από μόνα τους.

Η χώρα πρέπει να είναι στις 18 Ιουνίου ενωμένη και έτοιμη για μια πανεθνική προσπάθεια που θα τη βγάλει οριστικά και με ασφάλεια από τη κρίση και την εξάρτηση.

Κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να κυβερνήσει και να διαχειριστεί την κρίση. Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων πέρασε και πολιτικά και αριθμητικά. Δεν υπάρχουν μονομάχοι, δεν υπάρχει πλέον διπολικό κομματικό σύστημα. Στις 18 Ιουνίου δεν θα υπάρχει, ούτως ή άλλως, αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα αναζητηθούν συνεργασίες.

Μόνο ένα εκλογικά και κοινοβουλευτικά ισχυρό ΠΑΣΟΚ εγγυάται και διασφαλίζει την αναγκαία και ισορροπημένη κυβερνητική συνεργασία. Μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης.

Μόνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ εγγυάται και διασφαλίζει την εφαρμογή της μονής εφικτής και υπεύθυνης στρατηγικής, που εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Αν αυτό δεν επιτευχθεί, το αδιέξοδο θα είναι δυστυχώς αναπόφευκτο, όποιο και αν είναι πρώτο κόμμα.

Το θέμα μας δεν είναι η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη διαχείριση της εξουσίας, που για μας σημαίνει φθορά και κόστος, αλλά η διασφάλιση της αναγκαίας εθνικής συστράτευσης και η προώθηση της αναγκαίας εθνικής στρατηγικής.

Φίλες και φίλοι,

Η Εθνική στρατηγική που προτείνουμε δίνει ασφαλή και πρακτική απάντηση στις αγωνίες του ανέργου, του συνταξιούχου, του μισθωτού, του δημόσιου υπαλλήλου, του επαγγελματία, του νέου επιστήμονα, του αγρότη, της μόνης γυναίκας που σηκώνει το βάρος της οικογένειας.

Απευθύνομαι σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Έλληνα προσωπικά. Ξεχωριστά απευθύνομαι στους πολίτες που νοιώθουν ότι ανήκουν στη δημοκρατική παράταξη, που εμπιστεύτηκαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και απογοητεύτηκαν γιατί η κρίση ανέτρεψε όλο το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμασταν.

Σας ζητώ να αξιολογήσετε ψύχραιμα τα πολιτικά δεδομένα από τη σκοπιά της δικής σας προσδοκίας, αλλά και από τη σκοπιά της εθνικής προοπτικής.

Οι Έλληνες αγωνιζόμαστε και θα καταφέρουμε να κάνουμε την Ελλάδα ξανά αυτοδύναμη μέσα στην Ευρώπη. Αρκεί να το θελήσουμε στις 17 Ιουνίου.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Ευάγγελος Βενιζέλος