Αποσύρρεται από την προεκλογική καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων στην Ελλάδα , ο κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, λόγω προεκλογικής πόλωσης και ….ΣΥΡΙΖΑ. Ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμενόταν τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, στην Αθήνα, προσκεκλημένος από τον Ελληνα ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων κ. Ν. Χρυσόγελο. Επρόκειτο να έχει συναντήσεις με κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς , παρουσιάζοντας τις προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ανακάλεσε , όμως, την απόφασή του να βρεθεί στη χώρα μας, ύστερα από το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την παρέμβασή του στις 23 Μαίου από το Στρασβούργο – είχε δεχτεί δριμεία κριτική για τους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε σχετικά με το «πρόγραμμα της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Η επίσημη αιτιολογία για την ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης , όπως διατυπώνεται από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων κ. Ν. Χρυσόγελο, με τον οποίο επικοινώνησε «ΤΟ ΒΗΜΑ», είναι μια συνάντηση του κ. Κον Μπεντίτ με τον .πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, το φορτωμένο του πρόγραμμα εξαιτίας της κρίσης στην Ισπανία αλλά και το πολωμένο προεκλογικό κλίμα στην Ελλάδα .

Ομως, όπως τονίζουν άλλα στελέχη από το ηγετικό επιτελείο των Οικολόγων Πράσινων, ο λόγος αλλαγής του προγραμματισμού τους είναι η εμπλοκή στο προεκλογικό κλίμα και η προσπάθεια να μην υπάρξει μια ακόμα … περιπέτεια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, η επιθετική στάση του Κον Μπεντίτ απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια σε μέλη του ηγετικού επιτελείου των Οικολόγων Πράσινων στην Ελλάδα. Οπως τονίζουν στελέχη τους, η επίθεση αυτή αφ´ενός τους προκάλεσε έκπληξη, διότι δεν υπήρχε προηγουμένως καμμιά ενημέρωση και αφ έτέρου καταγράφηκε εκ του αποτελέσματος σε βάρος των Οικολόγων Πράσινων.

Στις 12 Ιουνίου έχει προγραμματισθεί συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων με τον κ. Μπαρόζο στο Στρασβούργο , για να παρουσιασθούν οι προτάσεις και το εναλλακτικό σχέδιο των Οικολόγων Πράσινων για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Οπως εξηγεί ο κ. Χρυσόγελος «ο Κον Μπεντίτ θα περευρίσκεται σε αυτή τη συνάντηση της Ομάδας των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο». Και συμπληρώνει: «Επιπλέον, βάρυνε στην απόφασή του να μην έρθει στην Αθήνα ότι διαπίστωσε πως στην Ελλάδα έχει δρομολογηθεί , προεκλογικά, μια κατάσταση πόλωσης που δεν επιτρέπει να υπάρξει ουσιαστικός δημόσιος διάλογος πάνω σε προτάσεις μας για την κρίση. Η πόλωση δεν αφήνει ουσιαστικά περιθώρια για την παρουσίαση μιας τρίτης στρατηγικής, εναλλακτικής ως προς αυτές που παρουσιάζουν ΝΔ και ΠαΣΟκ από τη μια και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη , που εστιάζει στην πρτοσαρμογή των όρων του μνημονίου στο ευρωπαικό κεκτημένο, στην χρονική παράταση μέχρι το 2016 για την επίτευξη της οικονομικής εξυγίανσης και σε ένα συνεκτικό πράσινο επενδυτικό σχέδιο για αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας , τη δημιουργία θέσεων και την κοινωνική συνοχή ».

Πάντως, προγραμματίζεται, όπως σημειώνει ο κ. Χρυσόγελος, επίσκεψη του κ. Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στην Αθήνα, μετά τις εκλογές.

Η εξέλιξη αυτή αλλά και οι διαφορές μεταξύ στελεχών των Οικολογων Πράσινων, τόσο ως προς την επιλογή της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές (αν και ελήφθη με μεγάλη πλειοψηφία) όσο και ως προς το ιδεολογικό πρόσημο και τις μετεκλογικές συνεργασίες, αναδεικνύουν ένα φορτισμένο αρνητικά εσωκομματικό πεδίο. Μάλιστα, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τριβών, μετεκλογικά. Κρίσιμος παράγοντας , ακόμα και για τη συνοχή του κόμματος, αποτελεί το εκλογικό ποσοστό που θα λάβουν οι Οκολόγοι Πράσινοι, στις εκλογές της 17ης Ιουνίου….