Τους λόγους για τους οποίους ναυάγησε η διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ του Αλ. Τσίπρα και του Αντ. Σαμαρά ανέλυσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο ΒΗΜΑ FM ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η ΝΔ ουδέποτε προσήλθε σε διαπραγματεύσεις παρά μόνο απάντησε με ένα ακατανόητο υβρεολόγιο στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη, ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανοιχτή.

Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα αναγκάσουν ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ να αναθεωρήσουν τη σημερινή αρνητική τους θέση για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ φάνηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφο ανοχής από το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη:

Σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν σε ναυάγιο το ενδεχόμενο πραγματοποίησης ντιμπέιτ, ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε:

«Είναι, τελείως, λάθος να πιστεύουμε ότι η συμφωνία για το ντιμπέιτ χάλασε για τα ονόματα των δημοσιογράφων. Τα ονόματα των δημοσιογράφων τα οποία εμείς αναφέραμε με τη χθεσινή – μεσημεριανή ανακοίνωσή μας, λέμε ότι είναι μια ενδεικτική πρόταση. Είπαμε ότι η κρατική τηλεόραση θα πρέπει να είναι αυτή η οποία θα διοργανώσει αυτή τη συζήτηση. Λογικό είναι, κι έτσι έχει γίνει όλα τα τελευταία χρόνια, να εκπροσωπείται και η κρατική τηλεόραση, με το κεντρικό της πρόσωπο το οποίο στη παρούσα φάση είναι η κυρία Στάη.

Ο κύριος Χατζηνικολάου είναι έμπειρος δημοσιογράφος, δεν μπορεί κανείς να τον χρεώσει σε οποιοδήποτε τηλεοπτικό μέσο, στη παρούσα συγκυρία, χαίρει μιας εκτίμησης. Άρα θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρόσωπα Αλλά δεν είναι εκεί νομίζω το κύριο ζήτημα.

Το θέμα είναι ότι, μέχρι και χθες, δεν είχε γίνει καμία σοβαρή συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής του ντιμπέιτ με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας.

Πρώτον, δεν είχε υπάρξει καμία επίσημη επικοινωνία μεταξύ των Γραφείων Τύπου. Σας διαβεβαιώ, αυτό μπορώ να το ξέρω ο ίδιος. Τον κύριο Μιχελάκη τον έχω δει μόνο στο φουαγέ του Προεδρικού Μεγάρου, τότε με τις διερευνητικές εντολές.

Οι Αναπληρωτές των Γραφείων Τύπου οι κύριοι Μουρούτης και Παπάς έχουν βρεθεί μία η δύο φορές κι έχουν ανταλλάξει τηλεφωνικές επικοινωνίες. Την προηγούμενη εβδομάδα μας είπαν να μην γίνει αύριο, Πέμπτη, χωρίς να έχει καθοριστεί τίποτα από λεπτομέρειες, και χθες που συναντηθήκαμε για πρώτη φορά, μπήκαν στη συζήτηση οι όροι διεξαγωγής του ντιμπέιτ.

Αυτό που έχουμε πει, όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι ότι θέλουμε να γίνουν δύο ντιμπέιτ Κι ένα ανάμεσα στους δύο κι ένα ανάμεσα σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην, της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα λέμε ότι δεν μπορεί να υποκατασταθεί ο διάλογος με όλους, μόνο μ’ ένα διάλογο ανάμεσα στους δύο, Τσίπρα- Σαμαρά.

Και δεύτερον, είπαμε και το άλλο, να γίνει και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με τους όρους του 2009, όπου υπήρχαν και κάποια καινούργια στοιχεία. Ανάμεσα στους δύο να γίνει κατά τα πρότυπα της Γαλλικής εμπειρίας του ντιμπέιτ, των πρόσφατων, Προεδρικών εκλογών. Να υπάρχει η δυνατότητα να διασταυρώνονται ερωτήματα , να είναι ένα ζωντανό πράγμα. Να μην είναι κάτι κατεψυγμένο κι άνευρο. Όλο αυτό το πράγμα το δημοσιοποιήσαμε. Κι υπήρξε αυτή η ακατανόητη από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας επίθεση, το υβρεολόγιο. Αντιλαμβάνομαι ότι τελικά ροκάνιζαν το χρόνο, γι αυτό δεν προσδιόριζαν συγκεκριμένα τους όρους, γιατί ήθελαν να αποδράσουν από τη συζήτηση».

Αναφορικά με τις διαφωνίες της ΝΔ ο κ. Σκουρλέτης τόνισε:

«Απ’ ότι φαίνεται στο σύνολο των προτάσεων μας, είπαν, όχι Γιατί όταν σας λέω έγινε η συζήτηση και μεις καταθέσαμε τις απόψεις μας, βγήκαν με δημόσια ανακοίνωση και είπαν ότι τορπιλίζουμε το διάλογο.
Η πρότασή μας παραμένει στο τραπέζι, όποτε θέλουν να έρθουν να γίνει δημόσια συζήτηση, όπως έγινε όταν εκπρόσωπος Τύπου ήταν ο κ Αντώναρος, όπου μας είχε φωνάξει, στη Βουλή, υπήρχαν πρακτικογράφοι, μας περίμεναν δημοσιογράφοι, συζητήσαμε μια και δύο και τρεις φορές βρήκαμε μια φόρμουλα κι έγινε το ντιμπέιτ.
Τώρα η Νέα Δημοκρατία που έχει την ευθύνη, ως πρώτο κόμμα, να οργανώσει αυτή τη συζήτηση δεν έκανε τίποτα, απολύτως, παρά μόνο διαρροές και την κίνηση που έκανε χθες Δεν είναι αυτό απόδραση. Εμείς είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε όλους
».

Σχετικά με τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος Τύπου του σημείωσε:

«Εμείς έχουμε πει προεκλογικά, εννοώ σε σχέση με τις εκλογές της 6 Μαΐου και τώρα πηγαίνοντας προς αυτές τις εκλογές, ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς θα έπρεπε να βρίσκονται σ ένα ενιαίο εκλογικό μέτωπο. Αν το είχαν κάνει αυτό, ήδη, θα είχαμε μια κυβέρνηση ισχυρή.

Το ΚΚΕ λέει, ήδη, όχι. Ελπίζω μετά το αποτέλεσμα των εκλογών να επανεκτιμήσει τη στάση του.

Επίσης, θεωρώ ότι η ΔΗΜ ΑΡ δεν θα επιμείνει στην άποψη της ότι δεν συνεργάζεται με το ΣΥΡΙΖΑ όσο εμείς εμμένουμε στην κατάργηση του μνημονίου. Αποτολμώ αυτή την εκτίμηση ότι εάν λείπουν οι ψήφοι της ΔΗΜΑΡ για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, τέτοιου χαρακτήρα, δεν θα πάρει την ιστορική ευθύνη να μην συγκροτηθεί».

Τέλος, σε σχέση με την πιθανότητα να δεχθεί ψήφο ανοχής από το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ, ανέφερε:

«Ψήφο ανοχής, πολιτικά, όχι. Δεν θα ζητηθεί ψήφος ανοχής από τις δυνάμεις οι οποίες κατ΄ ένα απόλυτο τρόπο ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της χώρας και δεν φαίνονται και διατεθειμένες να αλλάξουν, έστω και μια τρίχα, από τις θέσεις τους».