Εκλογές 2012
από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 

Αλέξης Τσίπρας: ή μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ

«Πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων» - Αναλυτικά τα προγράμματα για πολιτικό σύστημα - εξωτερική πολιτική, οικονομία και εργασιακά
 Αλέξης Τσίπρας: ή μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα από πολίτες και δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει αυτήν την ώρα το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας έγινε δεκτός στην αίθουσα της Αθηναΐδας με το σύνθημα «Ήρθε η ώρα της Αριστεράς». Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην εισαγωγή του τόνισε ότι πρόκειται για ένα «πρόγραμμα αξιοπρέπειας και ελπίδας για τον τόπο».

Η ομιλία Τσίπρα για το ανανεωμένο πρόγραμμα

Το πρόγραμμα για την οικονομία

Το πρόγραμμα για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος


Το πρόγραμμα για την εξωτερική και αμυντική πολιτική


Το πρόγραμμα για τα εργασιακά και κοινωνικά θέματα


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο και βήμα προς βήμα επεξεργασμένο πρόγραμμα. Τόνισε, δε, ότι το δίλημμα είναι «Μνημόνιο ή το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εμείς ζητάμε την ψήφο του λαού για να το ακυρώσουμε, ενώ εκείνοι ζητούν την ψήφο του λαού για να το εφαρμόσουν» είπε.

«Δεν αντιπαρατίθεται μόνο η ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το χθες με την ελπίδα»
υπογράμμισε και επισήμανε: «Το πολιτικό σύστημα δίνει την τελευταία μάχη του. Αυτό το σύστημα του δικομματισμού, του πελατειακού συστήματος, που αποχωρώντας κινδυνολογεί, εκβιάζει. Νομίζουν ότι έτσι θα πλήξουν το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πλήττουν την Ελλάδα. Πρόκειται για το κύκνειο άσμα τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας: «Δεν φτάνει που εξαπάτησε μια φορά τον ελληνικό λαό, τώρα θέλει να τον εξαπατήσει και δεύτερη φορά, υφαρπάζοντας την ψήφο του για να την παραδώσει στην Μέρκελ».

Επιτέθηκε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας: «Έχει εξαπολύσει προεκλογική επίθεση στα δικά του έργα, στη δανειακή σύμβαση που ο ίδιος υπέγραψε και εκβίασε για να ψηφιστεί. Έτσι, όμως, αποκαλύπτει ο ίδιος το ψεύδος των εκβιασμών και των διλημμάτων, που θέτει σε πλήρη στοίχιση με τον Αντώνη Σαμαρά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ψευτοδίλημμα το ευρώ ή δραχμή» λέγοντας ότι χρησιμοποιείται «για να κρύψουν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή Μνημόνιο ίσον επιστροφή στη δραχμή».

Ακόμη, σε μια έμμεση αναφορά στα όσα υποστηρίζει ο Φώτης Κουβέλης, σημείωσε: «Δεν υπάρχει ηπιότερο μνημόνιο, δεν είναι ρεαλιστική η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, γιατί το αγκίστρι έχει πιάσει έναν ολόκληρο λαό. Δεν μπορεί να γίνει σταδιακά. Πρέπει να το βγάλουμε τώρα αμέσως».

Ανέφερε ότι πλέον στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διακυβέρνηση «όχι για να κάτσουμε στις καρέκλες της διαπλοκής, αλλά για να αποκαταστήσουμε τη Δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία».

«Πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς μόλις συγκροτηθεί η Βουλή θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία ας το ξέρουν όλοι και έχει δικαίωμα να ψηφίζει νόμους».

Το Μνημόνιο θα αντικατασταθεί από ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, είπε.


Στους κύριους άξονες του κόμματός του:

 • Επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και αναδιαπραγμάτευση του χρέους με/ή μορατόριουμ στην πληρωμή τόκων
 • Κατάργηση των υπουργικών αποφάσεων που προέβλεπαν 22% μείωση του κατώτερου μισθού, 32% του μισθού για νέους κάτω των 22 ετών
 • Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ
 • Επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στα 461,50 ευρώ και επέκτασή του στα δύο χρόνια.
 • Κατάργηση όλων των χαρατσιών που επιβλήθηκαν
 • Φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων για την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 4% του ΑΕΠ σε ορίζοντα τετραετίας.
 • Αμεση κατάρτιση περιουσιολογίου, όπου θα καταγράφεται η πολιτική όλων των πολιτών με αυστηρές ποινές για όσους αποκρύπτουν την περιουσία τους.
 • Αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και προσαρμογή στα επίπεδα της ΕΕ
 • Επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων
 • Σταδιακή μείωση του ΦΠΑ, ιδιαίτερα σε είδη λαϊκής κατανάλωσης.
 • Εκσυγχρονισμό και στελέχωση των ΔΟΥ με εξειδικευμένο προσωπικό.
 • Επιδίωξη εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της Ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο για αύξηση των εσόδων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών.
«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να γίνουμε οι κομιστές στο εξωτερικό της αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού να βγει από την κρίση. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και εγγυόμαστε να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφάλειας. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και εγγυόμαστε να έχουν όλοι σύνταξη αξιοπρέπειας και περίθαλψη για τα γεράματά τους» συνέχισε.

Σχέδιο Ανόρθωσης με κατάργηση μειώσεων σε μισθούς


Η ακύρωση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων του και η αντικατάστασή από ένα «Εθνικό Σχέδιο Ανόρθωσης» για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση, είναι στο επίκεντρο του επικαιροποιημένου οικονομικού πρόγραμματπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Μνημόνιο είναι «ένας μηχανισμός οριστικής χρεοκοπίας και εξώθησης της χώρας σε οικειοθελή αποχώρηση από την Ευρωζώνη» και υποστήριξε ότι «τα ψευτοδιλήμματα "Μνημόνιο ή δραχμή" χρησιμοποιούνται για να κρύψουν τη μόνη υπαρκτή εξίσωση», η οποία είναι «Μνημόνιο=επιστροφή στη δραχμή».

Σε ό,τι αφορά την πιθανή χρονική επέκταση της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι «προεκλογική υπεκφυγή», καθώς «επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς αλλαγή της μνημονιακής πολιτικής, σημαίνει μικρότερο από το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα», κάτι που «δεν συνεπάγεται ανάπτυξη».

Έτσι, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει «ένα δήθεν πιο ήπιο Μνημόνιο» και ότι δεν είναι ρεαλιστική «η λεγόμενη σταδιακή αποδέσμευση ή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, που εκ του πονηρού διακινούν οι θιασώτες του».

«Το αγκίστρι του Μνημονίου έχει πιάσει έναν ολόκληρο λαό. Και γι’ αυτό πρέπει να το βγάλουμε αμέσως τώρα», τόνισε.

Για το κρατικό χρέος, είπε ότι «θα διεκδικήσουμε νέα αναδιαπραγμάτευση του χρέους, με στόχο τη δραστική μείωσή του, ή ένα μορατόριουμ για το χρέος και αναστολή πληρωμών των τόκων, έως ότου διαμορφωθούν συνθήκες σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας. Το ύψος εξυπηρέτησης του χρέους θα πρέπει, επίσης, να συνδεθεί με το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή με το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (ρήτρα ανάπτυξης).»

Φρένο στις μειώσεις μισθών-επιδομάτων και τα χαράτσια


Παράλληλα, όπως είπε, η κυβέρνηση της Αριστεράς:

I. θα καταργήσει άμεσα την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6-28/2/2012, με την οποία μειώθηκαν ο κατώτερος μισθός κατά 22% (32% για τους νέους μέχρι 25 ετών), καθώς και τα επιδόματα ανεργίας, ασθένειας και μητρότητας και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις. Θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα €751 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα €461,5 ευρώ.

Το επίδομα ανεργίας θα χορηγείται για διπλάσιο χρόνο από το σημερινό (δύο χρόνια), ενώ θα; άρει την κατάργηση της μετενέργειας και θα επαναφέρει την υποχρεωτική επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων,

II. θα καταργήσει τις ειδικές επιβαρύνσεις (χαράτσια) για τα μικρομεσαία εισοδήματα και πρώτα απ’ όλα για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν στα όρια της φτώχειας,

III. θα θέσει σε εφαρμογή τρεις άμεσους στόχους:

1. την υλική ανακούφιση των θυμάτων της κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής,
2. τη σταθεροποίηση της οικονομίας για την αποτροπή ακόμη πιο μαζικής και ακόμη μεγαλύτερης οικονομικής καταστροφής,
3. την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας και ελπίδας, με τον περιορισμό της γενικευμένης ανασφάλειας και τη διαμόρφωση ορατών θετικών οικονομικών και κοινωνικών προσδοκιών και προοπτικών.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη «ρεαλιστική, αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη δημοσιονομική σταθεροποίηση» προβλέπει τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατ’ ελάχιστο στο επίπεδο του 43% -έναντι μείωσης κάτω του 36% του ΑΕΠ ως συνέπεια του Μνημονίου– και, κατά μέγιστο, στο σημερινό μέσο όρο της Ευρωζώνης, του 46%.

Η σταθεροποίηση των δαπανών θα πρέπει να καλυφθεί από την αύξηση των δημόσιων εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (41% του ΑΕΠ έναντι 45%).

«Η προσαρμογή που προτείνουμε», είπε, «θα προέλθει από τη φορολόγηση του πλούτου και των υψηλών εισοδημάτων, με στόχο την αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα (δηλαδή +4% του ΑΕΠ) σε ορίζοντα τετραετίας (με στόχο αύξηση 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο)».

Μείωση ΦΠΑ, φόρος στα υψηλά εισοδήματα

Αυτό προϋποθέτει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ώστε να εντοπίζεται το εισόδημα και η περιουσία κάθε πολίτη και να κατανέμεται δίκαια το φορολογικό βάρος, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Στα ενδεικτικά μέτρα για τη σταθεροποίηση των πρωτογενών δαπανών περιλαμβάνονται το άμεσο πάγωμα των μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις, ώστε να σταματήσει η περιθωριοποίηση των χαμηλών εισοδημάτων και η υποβάθμιση των μεσαίων, καθώς και η η ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, ώστε οι πόροι που θα εξοικονομηθούν να βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών,

Ακόμα, η λειτουργία και ενίσχυση της κεντρικής αρχής κρατικών προμηθειών που θα ελέγχει την κοστολόγηση των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει το κράτος από τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η εφαρμογή και επέκταση των ρυθμίσεων που εξυπηρετούν τον άμεσο έλεγχο των δαπανών, όπως η διαύγεια, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του συνόλου των δημόσιων δαπανών.

Στα ενδεικτικά μέτρα για την αύξηση των δημόσιων εσόδων περιλαμβάνονται:

1) η υλοποίηση πλήρους και καθολικού περιουσιολόγιου, όπου θα αποτυπώνεται η περιουσία όλων των Ελλήνων υπηκόων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλες τις μορφές κινητού και ακίνητου πλούτου. Καθώς και η θέσπιση αυστηρών ποινών δήμευσης μέρους της περιουσίας για όσους συλλαμβάνονται να δηλώνουν ψευδώς τα περιουσιακά τους στοιχεία.

2) η αλλαγή των φορολογικών συντελεστών και της κλίμακας των εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων και η προσαρμογή τους στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων με ελάφρυνση των φτωχότερων και επιβάρυνση των πλουσιότερων

3) η επανεξέταση όλων των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η σταδιακή μείωση συντελεστών ΦΠΑ και η ελαχιστοποίησή τους στα διατιμημένα τρόφιμα (ψωμί, γάλα, κλπ).

4) ο εκσυγχρονισμός και η στελέχωση των εφοριών με ειδικευμένο προσωπικό και η ενίσχυση του πληροφοριακού συστήματος για έλεγχο, διασταύρωση και διαχρονική παρακολούθηση της φορολογικής βάσης,

5) η Εθνική Προγραμματική Συμφωνία, με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο, που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα.

Θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση οι σχέσεις ανάμεσα στο ελληνικό κράτος, τη ναυτιλία και τον εφοπλιστικό κόσμο, είπε ο κ. Τσίπρας», «με στόχο τη κατάργηση των προκλητικών 58 διαφορετικών φοροαπαλλαγών και τη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος που θα ανταποκρίνεται στη Συνταγματική επιταγή για τη συμβολή στα φορολογικά βάρη όλων των Ελλήνων υπηκόων».

Διαγραφή δανείων για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Για το Ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στόχος είναι να καλύπτονται οι μελλοντικές ανάγκες του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από το Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα επί του φυσικού και του ορυκτού πλούτου της χώρας, περιλαμβανομένων και των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εφόσον αποδειχθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα, καθώς και όλη η εμπορεύσιμη κινητή και ακίνητη περιουσία του κράτους.

Για να ανακουφιστούν οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι, οι άστεγοι, οι μικροσυνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε:

* Να εφαρμοσθεί η πρόταση για την ολική ή μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ανάλογα με τη μείωση του εισοδήματος ή του τζίρου που έχουν υποστεί από τη σύναψη του δανείου μέχρι σήμερα.

* Να αναπροσανατολίσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για τη στήριξη της ανεργίας, των χαμηλών εισοδημάτων, για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» και άλλων δομών και υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας.

* Να οργανώσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με στοχευμένα αναπτυξιακά κίνητρα για τη στήριξη ανταγωνιστικών κλάδων της οικονομίας.

Και σε αυτή τη κατεύθυνση, είπε ο κ. Τσίπρας, «θα μειώσουμε άμεσα τον ΦΠΑ στην εστίαση και τον τουρισμό».

* Να δημιουργηθούν συνθήκες που θα διασφαλίζουν τη συνέχεια και τη σταθερότητα της γεωργικής παραγωγικής διαδικασίας.

Με τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών στις τράπεζες, ως μέρος της συνολικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για ένα δίχτυ ασφαλείας για τον κόσμο της υπαίθρου και με τη διαμόρφωση χαμηλών επιτοκίων, μέσω κρατικής επιδότησης του επιτοκίου, για βραχυπρόθεσμα δάνεια που σχετίζονται ευθέως με τη συνέχιση της γεωργικής παραγωγής.

Με την έκδοση για τα επόμενα δύο χρόνια για κάθε αγρότη, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, καλλιεργητικής κάρτας με διάρκεια αντίστοιχη της καλλιεργητικής περιόδου και με οικονομικό πλαφόν βασισμένο στα στοιχεία των δηλώσεων καλλιέργειας της τελευταίας διετίας.

Με την κάρτα αυτή, μέσω μίας και μοναδικής τράπεζας επιλογής του αγρότη, ο ίδιος ο αγρότης θα επιλέγει τους νόμιμους προμηθευτές των εισροών του, οι οποίοι θα αποπληρώνονται το τίμημα των πωλήσεών τους απευθείας από την τράπεζα μέχρι του ποσού του εγκεκριμένου πλαφόν.

Δημόσιος έλεγχος στις τράπεζες, «πάγωμα» ιδιωτικοποιήσεων

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για το τραπεζικό σύστημα και τις ιδιωτικοποποιήσεις, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς:

* Θα εθνικοποιήσει και ακολούθως θα κοινωνικοποιήσει, δηλαδή θα θέσει υπό δημόσιο κοινωνικό και διαφανή έλεγχο, τις τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

* Θα «παγώσει» τις ιδιωτικοποιήσεις των στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία Δημόσιων Οργανισμών που πέρασαν στο περίφημο Ειδικό Ταμείο (Αποκρατικοποιήσεων).

* Θα επαναφέρει σταδιακά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, υπό δημόσιο έλεγχο στρατηγικές επιχειρήσεις που είτε βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Μέσα Μεταφοράς κ.λπ.)
Ο Αλ. Τσίπρας, έδωσε συνέντευξη σε διαδικτυακή τηλεόραση

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί «ακόμα και την αυτοδυναμία», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας στη διαδικτυακή τηλεόραση του «enikos.gr» επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο δικαιούται να διεκδικεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό.
 
Τόνισε πάντως ότι, αν κατακτήσει την πρωτιά, χωρίς αυτοδυναμία, στις εκλογές και χρειαστεί την συνεργασία με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα απευθύνει πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ αλλά και στο ΚΚΕ, το οποίο όπως είπε, παρά την άρνησή του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε να είναι κυβερνητικός του εταίρος.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας για σχηματισμό κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ο υπαρξιακός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι, όπως είπε, να γίνουν υπουργοί ο κ. Ευ. Βενιζέλος, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος. Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι αν θέλουν να γίνουν υπουργοί ας ψηφίσουν τη ΝΔ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεργαστεί «με αυτούς που ευθύνονται για την καταστροφή της χώρας».

Διευκρίνισε ότι αν με τη ΔΗΜΑΡ δεν συγκεντρώσει τους 151 βουλευτές για να σχηματίσουν κυβέρνηση, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, μια δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα εφόσον έχουν 120 βουλευτές. Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τότε θα σχηματισθεί κυβέρνηση, μια και εκτίμησε ότι βουλευτές και άλλα κόμματα θα επιλέξουν να δώσουν ψήφο στήριξης ή ανοχής.
Όταν ρωτήθηκε αν η κυρία Λούκα Κατσέλη θα μπορούσε να έχει θέση σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι παρά τις συγκρούσεις που είχε μαζί της στη Βουλή, η κυρία Λούκα Κατσέλη διαχώρισε τη θέση της στο δεύτερο μνημόνιο και την τιμά που ήρθε σε συνάντηση τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο προγραμματικών θέσεων, χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς να διεκδικεί να μπουν στα ψηφοδέλτια η ίδια ή στελέχη της Κοινωνικής Συμφωνίας. Αυτό, όπως είπε, πρέπει να το συνεκτιμήσει κανείς.
Εκλογές 2012 περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλ. Τσίπρας: «Στις 17 Ιουνίου το τελευταίο κρίσιμο δημοψήφισμα για το μνημόνιο» 
ΝΔ: Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μας είπε πώς θα οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρώπης 
Αλ. Τσίπρας: Ισχυρή εντολή εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ 
 
 
σχόλια (467)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  τα μνημόνια και η ΕΕ | 07/06/2012 19:52
  Η αλχημεία είναι προφανής: Αλλο πράγμα είναι το Μνημόνιο - λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - κι άλλο πράγμα είναι η Δανειακή Σύμβαση! Το πρώτο - λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - θα το ακυρώσουμε (;). Τη δεύτερη θα την επαναδιαπραγματευτούμε. Αλλά: Εκεί είναι, σελίδα 59, παράγραφος 8 της Δανειακής Σύμβασης και του Μνημονίου, που απερίφραστα αναφέρεται: «Η διαθεσιμότητα αυτής της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα που εκτίθενται στο Μνημόνιο...»! Δηλαδή - παρά τα όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ - το Μνημόνιο και η Δανειακή είναι ένα πράγμα. Είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. μπογιοπουλος στον χτεσινο ριζοσπάστη ισχυρο κκε για να είμαστε έτοιμοι από τις 18 ιουνη σε ότι φέρουν με όποια κυβέρνηση ακόμα και αυτή του αριστερού τσίπρα, όσο δεν βάζεις στον στόχο την ΕΕ και τον κάθε λάτση και μπόμπολα ο λαός δεν θα ζήσει καλύτερα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση10
   
   
   
  εκλογες 2012 | 04/06/2012 17:35
  Δεν θα ψηφησω Τσιπρα γιατι πολυ απλα δεν τον εμπιστευομαι.....αν ομως κανω λαθος θα το βρω και θα του ζητησω συγνωμην....εγω θελω πρωτα εργα..απο λογια εχουμε χορτασει..μπορει να μας τα λεει ολα ωραια και καλα αλλα δεν πειθομαι ΠΡΩΤΑ ΕΡΓΑ
  ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗ
  απάντηση112
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Οι τραπεζες χρειαζονται ορούς οχι μονον όρους | 04/06/2012 16:42
  Το κακο ειναι οτι πολλες τραπεζες στην Ευρωπη χρειαζονται ορούς οχι μονον όρους για να δανεισουνε. Μερικες ειναι κοντα πανι με πανι. Αν κολυμπανε ολοι στο χρυσαφι. Διαφορετικα θα ειχε καταργηθει ο καπιταλισμος
  South East London
  απάντηση20
   
   
  HEY TEACHERS , LEAVE THE KIDS ALONE... | 04/06/2012 11:30
  Ολο γκρινια και μουρμουρα , ποσων χρονων εισαστε οσοι επιτιθεστε στον ΣΥΡΙΖΑ ? απο 80 και πανω σιγουρα , παρτε υπνοστεντον και αφηστε τα , τα κανατε μανταρα και θελετε να το τελειωσετε κιολας...ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ... ,HEY TEACHERS , LEAVE THE KIDS ALONE...
  Γιαννης Σ.
  απάντηση113
   
   
   
  δραχμογιαλούρος! | 03/06/2012 10:42
  1. το δόγμα ανήκομεν εις την δύση είσαι λέει ξεπερασμένο. ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ; 2. δεν είπε ότι μια φορά τη λέξη ευρώ. ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ: 3. θα τα κρατικοποιησει όλα. ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ: 4. θα καταργήσει όλους του νόμους του μνημονίου. π.χ. και για τα γεννόσημα. ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ: 5. θα αφοπλίσει την αστυνομία. ΤΟ ΠΙΑΣΑΤΕ; θέλετε τίποτε άλλο; ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΑΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ. ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΑΣ. ΔΕΝ ΚΡΥΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ Ο ΔΡΑΧΜΟΓΥΑΛΟΥΡΟΣ.
  hasapoyannophile
  απάντηση183
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ρημαδομαθηματικα και κομπιουτερακι | 03/06/2012 10:12
  Απο το προγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: "στόχος η αύξηση των εσόδων από άμεσους φόρους κατά 4% του ΑΕΠ". Για να γίνει αυτό θα πρέπει να διπλασιαστουν οι φόροι όλων των φυσικών προσώπων, ή να πενταπλασιαστούν οι φόροι των επιχειρήσεων, ή να δεκαπλασιαστουν οι φόροι στην ακίνητη περιουσία. Και καλά ο Μηλιός και ο Σταθάκης που το συνέταξαν καθηγητές σε πανεπιστήμιο είναι, αναμενόμενο να μην τους βγαινουν τα ρημαδομαθηματικά. Οι υπόλοιποι εκεί στην Κουμουνδούρου δεν είχαν ένα κομπουττράκι να τους καρατσεκάρουν;
  Nikos D.
  απάντηση132
   
   
  ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Εξω οι βασεις του θανατου | 03/06/2012 09:41
  Μαζισου Τσιπρεα για μια Ελλαδα νεα.
  φανουρης
  απάντηση123
   
   
  Πικραμένος | 03/06/2012 08:23
  Και δεν καταλαβαίνω, που είναι το πρόβλημα? Αν θα επιστρέψουμε στην δραχμή δεν θα μειωθεί η αξία των λεγόμενων κεκτημένων? Το πρόβλημα είναι οι 300 που δεν είναι ικανοί να κάτσουν σε ένα στρογγυλό τραπέζι για να βρούνε τι κάναμε λάθος τα τελευταία χρόνια. Αντί αυτού, ασχολούνται ακόμη με τις μεταγραφές. Άντε και του χρόνου.
  Γιώργος Παπαηλίου
  απάντηση50
   
   
  Μνημόνιο παρακαλώ! | 03/06/2012 04:36
  Μνημόνιο και πάλι μνημόνιο. Είναι τάχα δίλημμα αυτό;
  Σάκης Σαμαράς
  απάντηση113
   
   
  Μην αγχώνεστε... | 03/06/2012 02:58
  ...δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ καταντάει το αριστερό πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς θα τον ξαναψηφίσω για κάτι πρόσωπα που γουστάρω. Δυστυχώς η Αριστερά των ρήξεων, της αλληλεγγύης και της ανοικτής κοινωνίας εξέπνευσε άμα τη ανακοινώσει των exit polls της 6ης Μαϊου. Δυστυχώς κατήντησε η Αριστερά των stars, της εξουσίας και των συμβιβασμών. Δυστυχώς δεν πρόλαβε η ΔΗΜΑΡ καν να σκεφτεί να πάει να συναντήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και έτρεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να αγκαλιάσει την ΔΗΜΑΡ. Δυστυχώς όλο το πρόγραμμα δεν είναι άλλο από λεκτικοί ακροβατισμοί και λεονταρισμοί, προσεκτικά διατυπωμένοί ώστε να αφήνουν περιθώρια αναδίπλωσης. Αν θέλετε αποδείξεις δεν έχετε παρά να πάτε στις ανοιχτές συγκεντρώσεις/συνελεύσεις για να τα δείτε και να τ' ακούσετε μόνοι σας Καληνύχτα ριζοσπαστική Αριστερά, καλημέρα πατριωτική κεντροαριστερά...Κρίμα...
  Β.Α.
  απάντηση14
   
   
  Λοιπόν... | 03/06/2012 02:34
  ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ, Ο ΆΣΧΕΤΟΙ, ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝΕ ΣΥΡΙΖΑ.
  ΑΔΡΑΧΜΙΑ
  απάντηση153
   
   
  Αμα θελει ο ανθρωπος μπορει..... | 03/06/2012 01:11
  Γιατι να καταργησει μονο το μνημονιο??? Να καταργησει και την ανεργια, την κουραση για οσους δουλευουν, να καταργησει τις βροχες στις περιοχες με πλυμυρες, να καταργησει την ξηρασια στην ερημο, να καταργησει τη φτωχεια, τα πρωταθληματα του ολυμπιακου, το AIDS, τις τριχες στο πανω σαγονι των γυναικων, την κυτταριτιδα και το πεσμενο στηθος, να καταργησει τις κατσαριδες , τη χοληστερινη στα κοψιδια..... Και απο την αλλη να νομοθετησει αναπτυξη 14%, βασικο μισθο 7500 ευρω , μπονους 100.000 ευρω για καθε παιδι, συνταξη στα 18, στρατευση στα 100 , τριανταπενταλεπτη και προαιρετικη εβδομαδιαια απασχοληση. Εχει τοσα πραματα να κανει ο Αλεξης.......
  Η λογικη φευγει.... ο Αλεξης ερχεται........
  απάντηση202
   
   
  Μνημόνιο ή Τσύριζα; | 03/06/2012 00:23
  Φυσικά μνημόνιο.... Ψεύτη, δημαγωγέ,κομπλεξικέ αριστερέ, εκτοξευτή εξυπναδίστικων ανοησιών!!!!
  Karl Marx
  απάντηση154
   
   
  η απάντησή μας στο δίλημμα Τσίπρα | 02/06/2012 23:21
  ΜΝΗΜΟΝΙΟ.
  Z
  απάντηση5032
   
   
  τα πραγματα κυλανε μια χαρα. | 02/06/2012 22:58
  Παιδια τι να πουμε τωρα.Το πενταγωνο στηριζει ΣΥΡΙΖΑ και αυτο τα λεει ολα.Συμπερασμα.Η νεα Δραχμη που θα φερει ο Τσιπρας βολευει τους Αμερικανους : Στη πραγματικοτητα εξυπηρετει τα σχεδια τους.
  κοιμηθειτε ησυχοι
  απάντηση837
   
   
   
  DEITE KATHARA | 02/06/2012 22:48
  DEN EXETE KATALABEI KATI POLU APLO.KANENAS DE PSIFIZEI ME GNWMONA TO SUMFERON THS XWRAS ALLA THS TSEPHS TOU.OLOI KOITANE POSO MEIWTHIKE O MISTHOULIS TOYS (LES KAI ME TON SURIZA THA AUKSITHEI) KAI EPEIDH EINAI ANERGOI TA RIXNOUN STON KAKO DIKOMMATISMO.TO THEMA EINAI OTI AN UPARXEI ESTW KAI MIA PITHANOTITA ANAKAMPSIS AUTH THA EINAI PERISSOTERO AP'TON VENIZELO O OPOIOS EINAI ARISTOS GNWSTHS THS KATASTASEWS KAI OXI MATHITEUMENOS MAGOS SAN TON TSIPRA.
  KAI MHN APOFASIZETE THOLOMENOI
  απάντηση4525
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ax Patrida..... | 02/06/2012 21:30
  Na doume ti allous KARAGKIZIDES politikous tha geniseis. Alla oi politikoi mas eine fotegrafies tou eaftou mas, ke o eaftos mas POULIETE se/gia ftines anipostates yposxeseis... O EMFILIOS eine mai anasa makria... Xpiniste
  Kakos Lykos
  απάντηση199
   
   
  Δανεικα και αγυριστα! | 02/06/2012 20:38
  Εν περιληψει ο, Δανεικα και αγυριστα. Αυτο μαλιστα οτι πρεπει για την περισταση! Αυτο θα πει απο-Καπιταλισμος!
  South East London
  απάντηση148
   
   
  Τι να πω... | 02/06/2012 19:36
  ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΜ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΕ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΙΘΕΙ!! ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΝΕΟ ΗΓΕΤΗ ΕΝΟΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΜΗΠΩΣ ΞΕΧΑΣΑΤΕ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝΕ ΕΔΩ? ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΗΛΙΘΙΟΣ ΠΟΥ ΨΗΦΗΖΕ ΜΙΑ ΖΩΗ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ.....ΕΛΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟ ΚΑΛΟ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ?......ΕΛΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝΕ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝΕ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ!!!! ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗ , ΟΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΝΔ Η ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟΝ ΒΙΑΣΤΗ ΤΟΥ!! ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ! ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ! ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!!!!!!!!!!! ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΙΓΟΥΡΑ ΞΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΝΔ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΠΕΡΙΤΡΑΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!!! ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ?...........ΑΠΛΟΣ..........ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟ!!! ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΡΑΣΙΝΟ Η ΤΟΝ ΜΠΛΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΡΕΛΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑΣ(ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ-ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΚΛΠ) ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΟΜΑΔΑΣ(ΛΑΟΣ-ΠΟΛΙΤΕΣ) ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΝΩ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΤΗΣ 17/6 ΚΑΙ ΕΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΣΤΗΝΑΝΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΣΤΗΝΑΝΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ??? ΠΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΗΣΟΥΜΕ??????????????? Ε ΟΧΙ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ...........ΕΛΕΟΣ ΔΗΛΑΔΗ...........ΕΛΕΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ!!!!! ΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΣΦΥΡΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΦΥΡΙΞΕΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ 50-50 ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ? ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ...........ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ...........ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΗΡΕΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΧΩΡ
  Thanos
  απάντηση2549