Ολομέτωπη, πολυεπίπεδη και βαθύτατα ιδεολογική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαράς, δίνοντας το σάλπισμα για την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, επενδύοντας στους…«νοικοκυραίους», όπως τους χαρακτήρισε, και στη μεσαία τάξη που θέλουν σταθερότητα και όχι αναρχία (διαβάστε εδώ όλη την ομιλία Σαμαρά).

Ο πρόεδρος της ΝΔ το απόγευμα του Σαββάτου κλείνοντας τις εργασίες της Εθνικής Συνδιάσκεψης τόνισε ότι στις 17 Ιουνίου η ψήφος δεν θα είναι χαλαρή, αλλά θα κυριαρχήσει η κρίσιμη επιλογή για το μέλλον του τόπου και μίλησε για πανστρατιά, η οποία δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα,

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλοι, όπως είπε, δίνουν το παρόν σε αυτή την κρίσιμη πανστρατιά και αγωνίζονται για μια Ελλάδα ισχυρή, δημιουργική, αξιοπρεπή, μέσα στην Ευρώπη.

«Αντίθετα απ’ ό,τι συνέβη στις 6 Μαΐου, αυτή τη φορά, στις 17 Ιουνίου, η ψήφος δεν θα είναι χαλαρή. Θα κυριαρχήσει η κρίσιμη επιλογή για το μέλλον του τόπου. Και κάθε πολίτης θέλει να δει ξεκάθαρα τι θα επιλέξει. Όχι μόνο για να στείλει κάποιο μήνυμα. Αλλά για να δώσει την πιο κρίσιμη εντολή. Να κυβερνηθεί η χώρα από την επόμενη μέρα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα διλήμματα είναι τρία: Το πρώτο είναι αυτοί που οδηγούν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή, το δεύτερο δίλημμα είναι καταστροφή ή ανάπτυξη και το τρίτο είναι ανάμεσα σε εκείνους που εκπροσωπούν την εμμονή στο παλαιό κι εκείνους που εκπροσωπούν το καινούργιο.

«Εμείς με τόσο σοβαρά πράγματα δεν παίζουμε. Με την Ελλάδα δεν παίζουμε. Εκπροσωπούμε την παραμονή στο ευρώ και την αλλαγή της οικονομικής συνταγής, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να μπει στην ανάπτυξη και να πιάσει τους στόχους της» δήλωσε, προτάσσοντας την ανάγκη η χώρα να μπει άμεσα στο δρόμο της ανάπτυξης.

«Απομεινάρι του παρελθόντος»

Νωρίτερα ανοίγοντας τις εργασίες ο κ. Σαμαράς εμφάνισε το ΣΥΡΙΖΑ και επίσημα ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, ως τον απόλυτο ιδεολογικό εχθρό και το…απόλυτο κακό και τον ανέδειξε ως το κόμμα που θέλει την έξοδο από την ευρωζώνη και την επιστροφή στη δραχμή και προχώρησε σε αποδόμηση των προτάσεων των φατριών και φυλών, όπως αποκάλεσε τις συνιστώσες.

«Είναι απομεινάρι του παρελθόντος. Και νομίζει ότι φέρνει την πρόταση του μέλλοντος. Εκπροσωπεί ό,τι ηττήθηκε παντού στον κόσμο. Και προσπαθεί να εμποδίσει να κάνει η Ελλάδα άλμα προς το μέλλον» τόνισε ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε πως το δίλημμα αυτών των εκλογών δεν είναι μόνο «ευρώ ή δραχμή», αλλά κυρίως το δίλημμα ανάμεσα σε αυτούς που μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, και εκείνους που επιχειρούν να φύγει η χώρα μπροστά, στο μέλλον.

Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, παρουσία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, του τέως Πρωθυπουργού κ.Κ. Καραμανλή, αλλά και στελεχών που συμπορεύονται με τη ΝΔ από τη Δημοκρατική Συμμαχία και προερχόμενων από το ΛΑΟΣ, ο κ. Σαμαράς ζήτησε να στηριχθεί για να διασωθεί η Ελλάδα και να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή της προοπτική.

Επί αρκετή ώρα ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε αναλυτικά στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, προέβαλλε τις παλινωδίες και τις ετερόκλητες απόψεις των συνιστωσών του κόμματος και επέκρινε σφόδρα τον επικεφαλής του κ.Αλ. Τσίπρα, εν αντιθέσει με το ΠαΣοΚ, στο οποίο αν και άσκησε κριτική για το μνημόνιο, είχε ελάχιστες αναφορές, όπως και στο ΚΚΕ.

«Μέχρι τώρα είχαμε το ΠΑΣΟΚ και την τρόικα που έβαζε φόρους, τώρα έχουμε και τους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ» είπε μεταξύ άλλων και αξιοποίησε τα όσα είπε ο Ντανιέλ Κον – Μπεντίτ, αναδεικνύοντας την άποψή του, ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοησίες.

Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς μίλησε για επίδοξους ολιγάρχες που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, επενδύοντας στην επιστροφή στη δραχμή και τους οποίους εξυπηρετεί με τη στάση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σύγχυση που αποκαλύπτουν δεν είναι «νέα Πολιτική». Είναι η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης. Το ΠαΣοΚ άνοιξε το δρόμο της ατέλειωτης ύφεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας σπρώχνει ένα βήμα πιο πέρα: στο εκτροχιασμό της χρεοκοπίας» τόνισε με ένταση..

Σε ένα χρονικό σημείο, κρίσιμο και κομβικό για το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία ενόψει των εκλογών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τρεις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, έχοντας ως όπλο και τη στήριξη που εξασφάλισε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμματος,

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., θέλοντας να στείλει και μήνυμα ενότητας στην κομματική βάση, μίλησε για αληθινό συναγερμό της παράταξης που θα γίνει κυβέρνηση, όπως είπε, όλων των Ελλήνων και προέταξε για μια ακόμη φορά το πατριωτικό, ευρωπαϊκό μέτωπο έναντι της αντιευρωπαϊκής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον κ. Σαμαρά, η ΝΔ αποτελεί «το μέτωπο όλων των Ελλήνων» και ανέφερε πως τώρα το στοίχημα δεν είναι η εκλογική επιρροή των κομμάτων αλλά η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Γι’ αυτό και κάλεσε όλους τους Έλληνες, πέρα και πάνω από κομματικούς διαχωρισμούς του παρελθόντος, να δώσουν τη μάχη μαζί με τον ίδιο και τη Ν.Δ.για να διασωθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και να αποφευχθεί η καταστροφή. «Για να τελειώσουμε οριστικά με τις εμμονές, τα ιδεολογήματα και τις αγκυλώσεις που μας έφεραν ως εδώ» είπε με έμφαση και καταχειροκροτούμενος.

Για την ανάγκη να υποστηριχθεί το ευρωπαϊκό και πατριωτικό μέτωπο του οποίου ηγείται η Ν.Δ. μίλησαν και οι αντιπρόεδροι του κόμματος κκ.Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας που αναφέρθηκαν και στο διακύβευμα των εκλογών. Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε τον Εθνικό Συναγερμό, του οποίου ηγείται η Ν.Δ.και θα διασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ ο κ. Δήμας μίλησε βεβαιότητα για νίκη της Ν.Δ.και σημείωσε τη στήριξη που έτυχε ο κ. Σαμαράς από το ΕΛΚ.

O κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε τους κινδύνους που υπάρχουν: αποπομπή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αποσάθρωση οικονομίας και αμφισβήτηση Δημοκρατίας. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια νέα πολιτική συμφωνία με την Ευρώπη και είπε πως ζούμε συνθήκες πολέμου.

Ο κ. Δήμας ανέφερε την κατηγορηματική διαβεβαίωση και στήριξη των Βρυξελλών για αλλαγές και διορθώσεις στους όρους του πακέτου στήριξης της χώρας (Μαιος 2010) και εξέφρασε την αισιοδοξία του για βιώσιμη κυβέρνηση τετραετίας, ώστε να μπορεσει η χώρα να ανταπεξέλθει. «Χωρίς νίκη της ΝΔ η χώρα θα μπει σε μια περίοδο μεγάλης περιπέτειας» είπε.

Σφραγίστηκε η συμμαχία με τη Ντόρα

Με χειροκροτήματα υποδέχθηκαν την κυρία Μπακογιάννη, τα μέλη και τα στελέχη της ΝΔ, δείχνοντας ότι τα μίση και τα πάθη του παρελθόντος, παραμερίστηκαν, προτάσσοντας το εθνικό, όπως λένε, συμφέρον, έναντι των προσωπικών επιδιώξεων και φιλοδοξιών.

Αρκετά συγκινημένη η κυρία Μπακογιάννη, καθώς βρέθηκε ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, δυο χρόνια μετά τη διαγραφή της, υπεραμύνθηκε της απόφασής της να συμμαχήσει με τη Ν.Δ. και τον κ. Σαμαρά, λέγοντας πως κινήθηκε στο δρόμο της πατρίδας.

Η κυρία Μπακογιάννη, η συμπόρευσή της οποίας με τη Ν.Δ. επισφραγίστηκε ουσιαστικά από την Εθνική Συνδιάσκεψη, υπογράμμισε πως έπραξε το σωστό και κράτησε «όρθιες αρχές αξίες και ιδανικά».

Με ειλικρίνεια, αναγνώρισε, έχοντας προφανώς κατά νου και το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι ακόμα δεν έχουν αποδεχθεί πλήρως τη συμμαχία της με τη ΝΔ, ότι ήταν προφανώς δύσκολη η απόφαση που έλαβε η ίδια και ο κ. Σαμαράς (τον αποκάλεσε πρόεδρο), αλλά επέμεινε πως είναι απολύτως βέβαιη ότι ήταν πολιτικά και ηθικά σωστή.

Υπεραμύνθηκε της γραμμής ότι θέσανε το εθνικό συμφέρον και την Ελλάδα, πάνω απ’ όλα και τόνισε με έμφαση: «Οι μεγάλοι αγώνες κερδήθηκαν όταν όλοι ενώναμε δυνάμεις».

Η κυρία Μπακογιάννη επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι η καινούργια δύναμη που έρχεται, αλλά το παλιό που αντιστέκεται και με σκληρή γλώσσα, μίλησε για συνομοσπονδία που προσπαθεί να φέρει την Ελλάδα πίσω στη δραχμή και τους κατηγόρησε για «νέο μαυραγοριτισμό».

«Είναι αυτό που ο λαός αποκαλεί τσάμπα μάγκες. Αναμφίβολα έγιναν πολλά λάθη από ΠαΣοΚ και ΝΔ. Αλλά όλοι αυτοί οι κύριοι που ήταν;» διερωτήθηκε και έθεσε ένα από τα διλήμματα: «Η μάχη δεν είναι δεξιά-αριστερά. Είναι η μάχη όλων των υπεύθυνων Ελλήνων κατά των ανεύθυνων λαϊκιστών».

Το παλαιό ΠαΣοΚ στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ

Ιδιαίτερα σημαντική, λόγω του πολιτικού βάρους, ήταν η παρέμβαση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη που υπογράμμισε πως στελέχη του παλαιού ΠαΣοΚ έχουν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ιστορική συνδιάσκεψη με αναφορά σε όλους τους πρηγούμενους αρχηγούς. «Η σημερινή συνδιάσκεψη είναι ιστορική γιατί ολοκληρώνει τον κύκλο που ξεκίνησε ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη» είπε, έχοντας στην πλάτη του το σύνθημα της Συνδιάσκεψης: «Με την Ελλάδα δεν παίζουμε».

Ο κ. Μεϊμαράκης που προεδρεύει και της εκλογικής επιτροπής της Ν.Δ., υποστήριξε με έμφαση, πως με τη συνδιάσκεψη, όπως φάνηκε, ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά και τόνισε: «Δε θα αφήσουμε κανέναν να τζογάρει πάνω στην Ελλάδα».

Να ξαναμιλήσει με τον απλό λαό ζήτησε ο κ. Π. Ψωμιάδης, που έχει την ευθύνη για την προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. στο Βορρά και αναφερόμενος στην πανστρατιά, είπε πως λείπουν κάποιοι φίλοι και αδέλφια που δεν έχουν καταλάβει ότι στρώνουν το χαλί στο ΣΥΡΙΖΑ και θα γίνουν αιτία να καταστραφεί η Ελλάδα.