Ολομέτωπη επίθεση στον κ. Αλ. Τσίπρα εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς, λίγη ώρα μετά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από την οποία εξήλθε αρκετά ενισχυμένος.

Σε μια χρονική στιγμή που ο ίδιος και το επιτελείο του, πρέπει να καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια για να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι πρέπει να ψηφιστεί η πρόταση της Ν.Δ. και να απορρίψει τι ς σειρήνες του λαϊκισμού που μπορεί και να ανοίξουν τον Ασκό του Αιόλου, εμφάνισε το ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά ως το απόλυτο κακό.

Ο κ. Σαμαράς, αγνοώντας τελείως το ΠαΣοΚ, το οποίο κατ΄ αυτόν αυτή την περίοδο δεν παίζει καίριο ρόλο στο πολιτικό σύστημα και αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το βασικό ιδεολογικό αντίπαλο, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον κ. Τσίπρα.

Υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Ε.Ε., όπου διαμορφώνονται συνθήκες να γίνουν δεκτά τα όσα λέει και ο ίδιος εδώ και δυο χρόνιά, περί δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά με αναπτυξιακή διάσταση, χαρακτήρισε «κίνηση αυτοκτονίας» ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «κατεδαφίζει τις συμμαχίες» της χώρας.

Με την πολιτική κατηγορία ότι ο κ. Τσίπρας είναι «έρμαιο των πολλών συνιστωσών» του ΣΥΡΙΖΑ, των φατριών και των…φυλών, όπως είπε, ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ-1, υποστήριξε ότι το κόμμα της Αριστεράς επιθυμεί όχι μόνο την έξοδο από την Ε.Ε., αλλά και από το ΝΑΤΟ και μίλησε για απομόνωση.

«Άκουσα να λένε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι ακόμη και από το ΝΑΤΟ πρέπει να βγούμε. Τότε ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί μας; Αν κουνηθεί η Τουρκία, τι θα γίνει;» τόνισε με έμφαση και επέκρινε τον κ. Τσίπρα ότι «ψαρεύει σε θολά νερά».

Αναφερόμενος και πάλι στις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αφού είπε πως πρόκειται για «αφέλεια ή έλλειψη εμπειρίας» παράλληλα πρόσθεσε ότι είναι μια στάση «επικίνδυνη για τον τόπο».

«Ερχεται ο κ. Τσίπρας μέσα στο Παρίσι να πει ο κ. Ολάντ να μην γίνει »Ολαντρέου». Αυτό δεν είναι αφέλεια ή έλλειψη εμπειρίας είναι επικίνδυνο για τον τόπο…Ο κύριος Τσίπρας κατεδαφίζει συμμαχίες την ώρα που εμείς τις χτίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε τα όσα είπε την Τετάρτη (23 Μαϊου) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου του ΕΛΚ, υπογραμμίζοντας πως «η άποψη ότι μπορεί να καταγγείλει μονομερώς τη συμφωνία και να μείνουμε στο ευρώ είναι ψέμα».

Ο ίδιος μάλιστα έδωσε και την εξήγηση, προβάλλοντάς την μέσω του ερωτήματος, ότι η δημιουργία αυτών των τρομακτικών σεναρίων γίνονται γιατί στο ΣΥΡΙΖΑ τρέφονται πολιτικά από την απελπισία του κόσμου.

«Δεν επιτρέπω να κάνουν το μαθητευόμενο μάγο πάνω στην πλάτη ενός ταλαιπωρημένου λαού» είπε και καταλόγισε για ακόμη φορά αλαζονεία στον κ. Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε το μήνυμα του λαού στις εκλογές της 6ης Μαΐου για συνεργασία των κομμάτων και παραμονή στο ευρώ.

«Όλα τα κόμματα κάναμε κάποια υποχώρηση. Εγώ το μήνυμα του κόσμου το κρατάω και με αυτό κάνω αυτές τις εκλογές» σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και έθεσε το διακύβευμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

«Το μεγάλο διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών είναι αν θα μείνουμε γύρω από την ισχυρή δύναμη που λέγεται Ευρώπη και ευρώ ή αν αυτά τα κεκτημένα θα τα πετάξουμε» υποστήριξε και κατέθεσε την εκτίμηση ότι λόγω του μεγάλου αυτού διακυβεύματος οι ψηφοφόροι συσπειρώνονται.

«Παλιά ένοιωθα μοναξιά. Το κλίμα αλλάζει»

Το άλλοτε «μαύρο πρόβατο» για την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που έχει ακούσει πολλές κατηγορίες για τη στάση του τα τελευταία δυόμιση χρόνια, πλέον αντιμετωπίζεται ως ο βασικός συνομιλητής και ο πολιτικός που είχε δίκιο σε ορισμένα σημεία.

Αυτό επεσήμανε και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αφού τόνισε ότι αλλάζει και το σκεπτικό της Ευρώπης για την Ελλάδα αλλά και ταυτόχρονα η φιλοσοφία η οικονομική, αναφέρθηκε στη δική του αντιμετώπιση.

«Παλιά σε αυτές τις ίδιες συναντήσεις ένιωθα μοναξιά όταν μιλούσα για ανάπτυξη, σιγά σιγά το κλίμα άρχισε να αλλάζει», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι οι εταίροι παραδέχονται πλέον ότι χρειάζεται και ανάπτυξη και επενδύσεις, σημειώνοντας πως «επενδύσεις δεν θα έρθουν χωρίς το ευρώ».

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε την πάγια θέση του για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι «η σταθερή άγκυρα είναι το ευρώ, αλλιώς χαθήκαμε».

«Αν βγούμε από το ευρώ, γιατί υπάρχουν οι θεωρίες περί δραχμής που τις υποστηρίζουν διάφορα κόμματα, αυτό σημαίνει ότι η δραχμή θα υποτιμηθεί κατά 50%» σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε για τα σενάρια περί προετοιμασιών για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, απάντησε ότι δεν του είπε κανείς κάτι σχετικό και πως δεν γνωρίζει τίποτε και είπε απλά: «Το αντιμετωπίζουν, υποθέτω, όπως ο καθένας πρέπει να αντιμετωπίζει τα πάντα».