Ξένα πρακτορεία και ΜΜΕ σκιαγραφούν πορτρέτα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα εκτιμώντας ότι είναι «το πρόσωπο» αυτών των εκλογών.

«Η Μέρκελ θα πρέπει να ανησυχεί και η Ευρώπη θα πρέπει να ελπίζει σε εμάς τους Ελληνες», είπε ο Τσίπρας στον βρετανικό Observer. «Είπε ότι οι Ελληνες θα στείλουν μήνυμα, όχι μόνο στη δική τους πολιτική ελίτ, αλλά και στους λαούς και τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, γεγονός που φαίνεται να επαληθεύεται, απόψε το βράδυ στην Αθήνα» γράφει η βρετανική εφημερίδα. Και σημειώνει ότι «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως η πολιτική της λιτότητας προκαλεί δυστυχία, ανεργία και φτώχεια, όπως στη δεκαετία του 1930. Η Ευρώπη χρειάζεται κοινωνική αλληλεγγύη, και πολλοί Ελληνες συμφώνησαν μαζί του».
«Χαρισματικός, και στα 38 του, ο νεότερος σε ηλικία πολιτικός ηγέτης στην Ελλάδα, ο Τσίπρας κεφαλαιοποίησε τους φόβους ότι στην «μετά το μνημόνιο» εποχή η Ελλάδα μετατρέπεται σε «προτεκτοράτο» γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian. Και τονίζει: «Η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα ένα Νew Deal α λα Ρούζβελτ. Δεν είμαστε εναντίον του ευρώ, αλλά είμαστε εναντίον της πολιτικής που ακολουθείται εν ονόματι του ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει καταλύτης για την μεγάλη αλλαγή», είπε ο Τσίπρας.

Φαίνεται ότι είναι ένα μήνυμα που βρήκε μεγάλη απήχηση σε αυτές τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβει το γεγονός ότι ποντάρει στην οργή – και στον φόβο. Δυόμισι χρόνια αφότου η κρίση χρέους στην ευρωζώνη ξέσπασε στην Αθήνα, οι Ελληνες θέλουν να «τιμωρήσουν ένα πολιτικό κατεστημένο που θεωρείται ευρέως υπεύθυνο για την οικονομική κατάρρευση της χώρας».

«Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση σε έναν κόσμο που είδε τη ζωή του να σαρώνεται από το τσουνάμι της λιτότητας, στην άνεργη νεολαία, στους συνταξιούχους. Κερδίζει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ», είπε στο πρακτορείο Reuters, ανωνύμως, τραπεζικός παράγων στην Ελλάδα. «Εφτασε μάλιστα στο σημείο να προτείνει συγκυβέρνηση με το ΚΚΕ, πρόταση η οποία δεν βρήκε ανταπόκριση», καταλήγει το Reuters.