Απομακρύνεται το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τα δύο «μνημονιακά» κόμματα, το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ, με βάση την ασφαλή πρόβλεψη της εταιρείας Singular Logic, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουρείου Εσωτερικών.

Με βάση αυτή την πρόβλεψη ως προϋπόθεση για την επίτευξη ασφαλούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τα μνημονιακά κόμματα είναι να εισέλθει στη Βουλή η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη και να μείνουν εκτός Βουλής το ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι -Πράσινοι.

Σε αυτή την περίπτωση θα διαμορφωθεί, αν και μικρή, ικανή ωστόσο πλειοψηφία των κομμάτων που τάσσονται υπέρ του Μνημονίου στη Βουλή.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση κατά την οποία εισέλθουν στη Βουλή το ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι – Πράσινοι ή κάποιο από τα δύο κόμματα, που θεωρείται από τη Singular Logic, ως η πλέον πιθανή εξέλιξη καθώς εμφανίζουν μία μικρή τάση ανόδου, η επίτευξη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από τα κόμματα που τάσσονται υπέρ του Μνημονίου, καθίσταται «όνειρο θερινής νυκτός».

Η μοναδική περίπτωση για την οποία, με βάση πάντα τα ποσοστά της Singular Logic, μπορεί να επιτευχθεί – έστω και πολύ μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία – από το ΠαΣοΚ και τη ΝΔ, είναι τα εκτός Βουλής κόμματα να αυξήσουν τα ποσοστά τους, χωρίς να εισέλθει κανένα από αυτά στη Βουλή. Κι αυτό γιατί μ´αυτόν τον τρόπο κατεβαίνει ο πήχυς της αυτοδυναμίας, πράγμα όμως που είναι εξαιρετικά δύσκολο.

ΠαΣοΚ – Νέα Δημοκρατία στον εκλογικό χάρτη

Το ΠαΣοΚ, που θεωρείται ο μεγάλος ηττημένος της εκλογικής αναμέτρησης, έχει υποστεί καθίζηση των εκλογικών του ποσοστών σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Χάνει ακόμη και παραδοσιακά κάστρα του κόμματος, με εξαίρεση την Κρήτη, όπου στις τρεις από τις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες διατηρεί το προβάδισμα, αλλά με σημαντικές απώλειες.

Το ΠαΣοΚ, κατά τα άλλα, εκτοπίσθηκε κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ στην Α´και Β´Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών, στον Πειραιά, την Αττική, την Αχαΐα, τη Βοιωτία, την Εύβοια, την Α´Θεσσαλονίκης και τις Κυκλάδες. Σε όλες αυτές τις εκλογικές περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πρώτο κόμμα υπερφαλαγγίζοντας και τη ΝΔ.

Η ΝΔ, από την πλευρά της, μπορεί να διατηρεί την πρώτη θέση σε όλες σχεδόν τις υπόλοιπες περιφέρεις της χώρας, με εξαίρεση τη Σάμο, όπου είναι πρώτο κόμμα το ΚΚΕ, αλλά με σημαντικά μειωμένα ποσοστά ακόμη και σε σχέση με την εκλογική αναμέτρηση του 2009. Τα υψηλότερα ποσοστά πάντως τα έχει στη Μεσσηνία (34,27%), τη Λακωνία (33,21) και στη Φλώρινα (31,58).

Και μία λεπτομέρεια με σημασία: Η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρά ποσοστά στα εκλογικά τμήματα του Αγίου Παντελεήμονα, κάτι που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, συγκεντρώνοντας ποσοστό 11,81%, αν και έρχεται τρίτο κόμμα. Εκτός από τον Αγιο Παντελεήμονα, ισχυρή είναι η παρουσία της Χρυσής Αυγής στην Κορινθία (12,01%) και στη Λακωνία(10,02%).