Υπέρ των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, τα οποία πρέπει κατά τον ίδιο να έχουν άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τάσσεται με βαρυσήμαντη γραπτή δήλωσή του, δύο εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες της 6ης Μαΐου, ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης ζητεί να υπάρξει και μια νέα εθνική συμφωνία με το ΚΚΕ, ώστε, όπως εξηγεί ο ίδιος, να σεβαστεί το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμότητα, διότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να είναι και παράνομο και νόμιμο.

Ο κ. Μητσοτάκης, στο κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου υπογραμμίζει ότι η ιστορία διδάσκει πως οι μεγάλες κρίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε συμφορά, μπορεί όμως και να γίνουν ευκαιρία για να γίνουν άλματα προς τα εμπρός.

«Ας ελπίσουμε ότι το δεύτερο μπορεί να συμβεί και σήμερα στην Ελλάδα. Η τύχη μας σήμερα είναι στα χέρια μας» υποστηρίζει ο πρώην Πρωθυπουργός που αναφέρει ότι όλοι, Έλληνες και ξένοι, με τελευταίο τον πιθανότατα νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, συμπίπτουν στη διαπίστωση ότι το ζητούμενο στις εκλογές αυτές είναι η πολιτική σταθερότητα.

Υπεραμύνεται της ανάγκης να έχει η χώρα την επόμενη των εκλογών μια ισχυρή ευρωπαϊκή πλειοψηφία, στο προσεχές κοινοβούλιο, που θα υπερβαίνει τις 180 έδρες και θα δώσει ισχυρή κυβέρνηση τετραετίας.

«Έργο της θα είναι σε συνεργασία με την Ευρώπη και μέσα στην Ευρώπη να ανορθώσει τη χώρα. Το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η ανάκαμψη με σκληρή προσπάθεια και θυσίες, μέσα στην Ευρώπη και με την βοήθεια της Ευρώπης, ή η άτακτη χρεοκοπία και η επιστροφή στη δραχμή» σημειώνει.

Αναγνωρίζει, ως εμπειρότατος πολιτικός που καταλαβαίνει τι γίνεται στην κοινωνία, ότι το ρεύμα εναντίον του μνημονίου είναι ασφαλώς πολύ ισχυρό, από την άλλη πλευρά όμως, διευκρινίζει, πως το υγιές ένστικτο των Ελλήνων τους οδηγεί να ζητούν, με συντριπτική πλειοψηφία, την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

«Τα δύο αυτά ρεύματα κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Είμαι βέβαιος ότι μπροστά στις κάλπες θα επικρατήσει λογική και η υπεύθυνη ψήφος θα δώσει στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, την άνετη κυβερνητική πλειοψηφία» υποστηρίζει και συμπληρώνει: «Άλλωστε, τα αντιμνημονιακά κόμματα, δυστυχώς, πέραν της στείρας άρνησης, δεν παρουσίασαν καμία σοβαρή πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση. Αντίθετα, μερικά από αυτά έριξαν τραγικά χαμηλά το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη όλο και περισσότεροι συμφωνούν στη βασική διαπίστωση ότι το κυρίαρχο πρόβλημα στην Ελλάδα σήμερα είναι το πολιτικό και σημειώνει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η δημοκρατική νομιμότητα και το κράτος δικαίου και να εφαρμοστεί ο νόμος της δημοκρατίας, που άλλωστε αποτελεί τη μόνη προστασία για τον φτωχό και τον ανήμπορο.

Για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, θυμίζει περιστατικά των τελευταίων ετών, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα δεν μπορεί να είναι η μόνη στον κόσμο πρωτεύουσα που το κέντρο της γίνεται γκέτο, να έχει τρεις διαδηλώσεις την ημέρα και να μένει στο έλεος αναρχικών και κουκουλοφόρων, δεν μπορεί μικρά κόμματα, κοινωνικές ή συνδικαλιστικές μικρές μειοψηφίες να παραβιάζουν προκλητικά τον νόμο, να επιβάλλουν τη θέλησή τους στην πλειοψηφία και να βλάπτουν καίρια τη χώρα, ιδιαίτερα σήμερα που η τύχη της κρέμεται σε μία κλωστή.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης προτείνει να γίνει μια νέα εθνική συμφωνία με το ΚΚΕ, ώστε να σεβαστεί το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμότητα.

«Με το ΚΚΕ, που είναι σοβαρό και ιστορικό κόμμα χρειάζεται να κάνουμε μια νέα εθνική συμφωνία. Το ΚΚΕ δεν μπορεί να είναι και νόμιμο και παράνομο. Πρέπει να σεβαστεί όπως ορίζει το Σύνταγμα, στο οποίο ορκίστηκε πίστη, τη δημοκρατική νομιμότητα» αναφέρει ο πρώην Πρωθυπουργός και ρίχνει το καρφί του για πρακτικές και δηλώσεις στελεχών του Περισσού, συνεχίζοντας:

«Οι νεώτεροι, που διοικούν σήμερα το ΚΚΕ, μπορεί να έγιναν όψιμοι θαυμαστές του Στάλιν, δεν φαντάζομαι όμως να μην έχουν τόση αντίληψη της γεωπολιτικής πραγματικότητας, ώστε να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να μεταβάλλουν σε Βόρεια Κορέα την Ελλάδα, μια χώρα που ανήκει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη και βρίσκεται στην πιο ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου. Και πάντως όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δημοκρατία και μπορεί και πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της».

Για μια ακόμη φορά ο κ. Μησοτάκης υπεραμύνεται των συνταγματικών αλλαγών, υποστηρίζοντας πως η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι επιβεβλημένη και απολύτως επείγουσα.

Παράλληλα, για να μη μείνουμε όμως και πάλι στα λόγια, λόγια που θα τα πάρει ο άνεμος, όπως σημειώνει, επαναφέρει την παλαιά του πρόταση, τα κόμματα να συμφωνήσουν και με νωπή τη λαϊκή εντολή να κηρύξουν Αναθεωρητική τη νέα Βουλή και να προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές – καθ’ υπέρβαση του Συντάγματος – και χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες που το ισχύον Σύνταγμα προβλέπει.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η πρώτη απόφαση που ομόφωνα, είμαι βέβαιος, θα πάρει η νέα Βουλή θα είναι η κατάργηση του Άρθρου 86 του Συντάγματος και η υπαγωγή και των υπουργών στη δικαιοσύνη, υπό τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τους απλούς πολίτες – μαζί με τον δραστικό περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας» υπογραμμίζει.

Επίσης, εκφράζει τη βεβαιότητα, ότι η αλλαγή αυτή θα ψηφιστεί από την πιθανότατα – όπως προβλέπει – πολυκομματική νέα Βουλή και θα αποτελέσει το θέμα της αναθεώρησης, την πρώτη ευκαιρία προσέγγισης και δημιουργίας διαλόγου μεταξύ των κομμάτων.


Απάντηση της γγ του ΚΚΕ

Η απάντηση της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα στον κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του προτείνει να γίνει μια νέα εθνική συμφωνία με το ΚΚΕ, ώστε να σεβαστεί το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμότητα, έχει ως εξής:

«Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει τι λέει. Αποδεικνύει ότι το σύστημα έχει βασικό του αντίπαλο, κύριο αντίπαλο, το ΚΚΕ, το οποίο οργανώνει τους αγώνες των εργαζομένων, τους εμπνέει εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στο δίκιο τους. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης το έχει ξαναπεί και άλλη φορά, ότι το ΚΚΕ δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, δεν εξαγοράζεται, δεν υποκύπτει, δεν ενδιαφέρεται για λαμπερές θέσεις και πάνω απ’ όλα ενδιαφέρεται να υπηρετήσει το λαό.Ο κ. Μητσοτάκης για δεύτερη φορά λέει την αλήθεια από τη δική του τη σκοπιά, εναντίον βεβαίως του ΚΚΕ, λέει την αλήθεια».