Την ύστατη μάχη για να κερδίσει από τη μεγάλη δεξαμενή των αναποφάσιστων δίνει ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα στους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, αν και επιτέθηκε σε ΠαΣοΚ, Αριστερά και Χρυσή Αυγή, διαχωρίζοντας όμως τους ψηφοφόρους από τα συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα.

Με την κεντρική του πολιτική συγκέντρωση μπροστά στο Ζάππειο Μέγαρο, θέλοντας να δείξει ότι η προσπάθειά του την επόμενη ημέρα των εκλογών έχει εθνικά χαρακτηριστικά, ζήτησε για μια ακόμα φορά ισχυρή λαϊκή εντολή για να τα αλλάξει όλα και να κυβερνήσει χωρίς συμβιβασμούς.

«Δώστε μας τη δύναμη ενός Έθνους για να αλλάξουμε την τύχη της Πατρίδας! Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!» τόνισε και παράλληλα επιχείρησε να αυξήσει και τη συσπείρωση της κομματικής του βάσης, η οποία είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, κυρίως με τον προσωπικό αγώνα που δίνει ο ίδιος.

Η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ. έγινε στο Ζάππειο, σε ένα χώρο γνώριμο για τον ίδιο και με ισχυρό συμβολισμό, αφού εκεί είχε κάνει την προεκλογική συγκέντρωση για τις εσωκομματικές εκλογές στη ΝΔ την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου του 2009 για (η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είχε επιλέξει την πλατεία Κοτζιά).

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που ακολουθεί το δόγμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, προσπαθώντας την ύστατη στιγμή να κερδίσει τη στήριξη της σιωπηλής πλειοψηφίας των ψηφοφόρων, τους έστειλε μήνυμα, υποσχόμενος ότι οι Έλληνες που είναι, όπως είπε λαός νοικοκυραίων, θα ξαναγίνουν νοικοκύρηδες (παραλλαγή της περίφημης φράσης Άρη Βελουχιώτη »να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του»).

Για να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ και να τονίσει πως οι πολίτες μπορούν να τον εμπιστευτούν, ο κ. Σαμαράς, παρουσία του τέως Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μάρτενς, υπενθύμισε την πολυετή απουσία του από το δημόσιο βίο, υπογραμμίζοντας πως έμεινε μακριά για χρόνια, γιατί αρνήθηκε να κάνει συμβιβασμούς με τη συνείδησή του.

«Δεν επέστρεψα για να συμβιβαστώ. Επέστρεψα για να πολεμήσω.
Και δεν ζητώ την ψήφο σας για αξιώματα. Τη ζητώ για να τα αλλάξουμε όλα! Έλληνες ακούστε με. Ό,τι κι αν ψηφίσατε στο παρελθόν, δεν ενδιαφέρει. Νοικοκύρηδες είστε. Τίμιοι και εργατικοί άνθρωποι είσαστε…Ελπίδα και κουράγιο ζητάτε…Παράδειγμα ζητάτε για τα παιδιά σας…» είπε σε προσωπικό τόνο και ύφος και, αφού τους ζήτησε, απευθυνόμενος σε πρώτο ενικό, να τον κοιτάξουν στα μάτια, είπε: «Θα είμαι ο Πρωθυπουργός όλων σας. Θα αγωνιστώ για τον καθένα σας. Με κάθε ικμάδα της δύναμής μου, μέρα και νύχτα.
Κι όλοι μαζί, κάτω από τη σημαία της Πατρίδας που μας ενώνει».

Για μια ακόμη φορά απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠαΣοΚ μετεκλογικά και έδειξε ουσιαστικά το δρόμο για μια νέα εκλογική αναμέτρηση, ενώ επιτέθηκε στη διαπλοκή και στα εξωθεσμικά κέντρα, τα οποία κατ’ αυτόν επιθυμούν τέτοια σχήματα.

«Δεν θέλω να συγκυβερνήσω με το ΠαΣοΚ. Και δεν συμφέρει τον Ελληνικό λαό να γίνει τέτοια συγκυβέρνηση. Συμφέρει μόνο το ίδιο το ΠαΣοΚ, για να πέσει στα μαλακά. Συμφέρει ακόμα τη διαπλοκή. Τα εξωθεσμικά κέντρα» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Αν κάναμε κυβέρνηση μαζί με το ΠαΣοΚ θα ήμασταν αιχμάλωτοι της δικής του πολιτικής. Θα ήμασταν υποχρεωμένοι να κρατάμε συνεχώς ετοιμόρροπες ισορροπίες. Αλλά εμείς θέλουμε να κάνουμε μεγάλα άλματα προς τα εμπρός».

Υποστήριξε την επιλογή του τον περασμένο Νοέμβριο να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης η ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμο και αφού είπε πως στόχος τότε ήταν να φύγει ο κ. Γ. Παπανδρέου, τώρα είναι η ώρα να φύγει, όπως είπε και το ΠαΣοΚ.

«Ο κ. Βενιζέλος έχει σήμερα το θράσσος να με κατηγορεί ότι θέλω να γίνω πρωθυπουργός . Του απαντώ: αν ήθελα να γίνω πρωθυπουργός με κάθε τίμημα θα τον άφηνα να διαλύσει την χώρα πέρυσι το Νοέμβριο και θα έβγαινα με 60%» υπογράμμισε.
Έχοντας ως όπλο την παρουσία και τον χαιρετισμό του κ. Μάρτενς (κίνηση που δείχνει πως η Ν.Δ. έχει και τη στήριξη του ΕΛΚ), ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε με σφοδρότητα και στα υπόλοιπα κόμματα, αλλά την τιμητική τους είχαν οι δεξιοί σχηματισμοί, ειδικά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τους οποίους αν και δεν τους ανέφερε, τους χαρακτήρισε νεροκουβαλητές του ΠαΣοΚ.

Ιδιαίτερα οξύς ήταν με τη Χρυσή Αυγή, τους οποίους αποκάλεσε ναζιστές και θυμίζοντας ότι η προγιαγιά του, συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα αυτοκτόνησε την ημέρα της εισόδου των Ναζί στην Αθήνα και της ύψωσης της σημαίας με τη σβάστικα στην Ακρόπολη, ζήτησε από τους πολίτες να τους απομονώσουν.

«Δεν δέχομαι ως Έλληνας, η σημαία των Ναζί να εμφανιστεί μέσα στην Ελληνική Βουλή. Απομονώστε τους. Με το που άρχισε η κρίση εμφανίστηκαν όλες τα νοσηρά συμπτώματα της ελληνικής κοινωνίας. Εμείς τα πολεμάμε» δήλωσε.

Υπεραμύνθηκε την ανάγκης να υπάρξει την επόμενη των εκλογών πολιτική σταθερότητα, αλλά και των προτάσεών του, ενώ θύμισε ότι αυτός πρώτος μίλησε για ανάπτυξη όταν κάποιοι τον αποκαλούσαν «Χάρι Πότερ». Αναφερόμενος στο πρόγραμμά του για τη έξοδο από την κρίση, το περιέγραψε με τις εξής πέντε λέξεις: Ανάκαμψη, Κοινωνική Συνοχή, Ανάπτυξη, Ασφάλεια.

Υπογράμμισε με έμφαση την επιλογή του να αντιμετωπισθεί μετά τις εκλογές άμεσα το θέμα της λαθρομετανάστευσης και επανέλαβε ότι θα καταργήσει το νόμο Ραγκούση.

«Δυο χρόνια τώρα δύο αντιπάλους είχα: το Μνημόνιο του ΠΑΣΟΚ που έκλεισε μαγαζιά έβαλε λουκέτα και έστειλε χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία και δεύτερο την Αριστερά που έδιωχνε επενδύσεις, έδιωχνε τουρίστες, έκλεινε επιχειρήσεις χάιδευε κουκουλοφόρους» σημείωσε.
Η ομιλία του έχει και αναφορές στις δεσμεύσεις για την επόμενη ημέρα (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, κτηνοτρόφοι, ομολογιούχοι και δανειολήπτες) και επέμεινε πως πρέπει να υπάρξει ανάκαμψη για να σταματήσει η ύφεση, ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να υιοθετηθούν μέτρα για την διόρθωση ακραίων αδικιών.

«Θα αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαίου του ελληνικού λαού. Ανάπτυξη για μας σημαίνει πάνω απ όλα Ανταγωνιστικότητα. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει μείωση φόρων» ανέφερε και υπογράμμισε και μερικές από τις θεσμικές αλλαγές που προτείνει, όπως το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού και περιορισμό των προνομίων των βουλευτών και υπουργών.