Η πρότασή μας για συγκρότηση κυβέρνησης απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις χωρίς καμία εξαίρεση, δήλωσε ο κ. Φώτης Κουβέλης στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης, θέτοντας ως όρους την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο, την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και τη φερεγγυότητα.

Σε ερώτηση για το τι θα έκανε αν εκείνος χρειαζόνταν «4-5 ψήφους του κ. Καμμένου» για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο κ. Κουβέλης είπε: «δεν τις θέλω τις 4-5 ψήφους του κ. Καμμένου».

«Η ψήφος στη Δημοκρατική Αριστερά είναι ψήφος ενάντια στη μιζέρια και στη μοιρολατρία. Είναι ψήφος υπευθυνότητας, ενότητας και ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου» τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία.

Σε ερώτηση για το αν η ΔΗΜΑΡ είναι πιο κοντά στο ΠαΣοΚ ή στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης είπε ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι το κόμμα του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Σε άλλη ερώτηση για το τι θα πράξει αν φτάσει η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στα χέρια του, συγκεκριμένα με ποια κόμματα θα αναζητήσει συνεργασίες και ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, ο κ. Κουβέλης είπε ότι η πρότασή του απευθύνεται σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.

‘Οσο για τα πρόσωπα, επανέλαβε ότι το βασικότερο στοιχείο είναι η φερεγγυότητα της πολιτικής και της προγραμματικής συμφωνίας.

Σχετικά με την πρόταση απαγκίστρωσης από το Μνημόνιο, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι η κίνηση αυτή θα συνοδευτεί από την ύπαρξη μιας νέας συμφωνίας. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την πρόταση που είχε κάνει το κόμμα του για παράταση του χρόνου προσαρμογής, πρόταση που τελικά υιοθέτησε και ο κ. Βενιζέλος.

Σε διευκρινιστική ερώτηση για το τι μέτρα θα περιλαμβάνει αυτή η νέα συμφωνία, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αναδιοργάνωση του Δημοσίου τομέα.

«Υπάρχουν άλλες δυνάμεις που στηρίζουν τη στατικότητα της κατάστασης που επικρατεί σήμερα. Με αυτές τις δυνάμεις η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει σχέση» συνέχισε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ρωτήθηκε και για το μεταναστευτικό, λέγοντας ότι χρειάζεται καταγγελία της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ, η οποία παγιδεύει στην Ελλάδα χιλιάδες ανθρώπους που δεν επιλέγουν τη χώρα μας ως τόπο παραμονής, αλλά ως στάση για μετάβαση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ξεκαθάρισε όμως ότι περάν όσων έχουν δικαίωμα ασύλου, οι υπόλοιποι πρέπει να επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσής τους.