Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας τη σταδιακή και ασφαλή αποδέσμευση από το Μνημόνιο έως το 2015. Την ομιλία του προέδρου του ΠαΣοΚ παρακολούθησαν εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του Κινήματος εκτός δύο απουσιών που συζητήθηκαν: του Ανδρέα Λοβέρδου και του Μιχ. Χρυσοχοίδη ο οποίος όμως υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε συγκέντρωση νεολαίας στη Γλυφάδα.

Βασικές προϋποθέσεις, «να δείξει ο ελληνικός λαός την κατεύθυνση στην οποία θέλει να πάμε» και να διαμορφωθεί μια ισχυρή συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα δεν είναι δεδομένο και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε «οποιαδήποτε κυβέρνηση».

Ο κ. Βενιζέλος με αφορμή τα περίφημα μέτρα του Ιουνίου δεσμεύθηκε:

  • Όχι νέοι φόροι
  • Όχι επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων
  • Όχι οριζόντιες περικοπές

Επίσης, δεσμεύθηκε για σταθερό φορολογικό σύστημα για δέκα χρόνια, ασκώντας μάλιστα κριτική στη ΝΔ για το γεγονός ότι αποχώρησε από τον σχετικό διάλογο.

Ο κ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι οι πολίτες δυσπιστούν όταν ακούν για πάταξη της φοροδιαφυγής, ωστόσο, αναφέρθηκε αναλυτικά στα όσα έχουν επιτευχθεί από το 2011, ιδιαίτερα στον τομέα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.

Δεσμεύηκε για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με την εξής σειρά:

  • πρώτο βήμα, ανάκληση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που καταβάλλεται από τους μισθωτούς
  • δεύτερο βήμα, σταδιακή μείωση του μη μισθολογικού κόστους (-5% στις ασφαλιστικές εισφορές)
  • τρίτο βήμα, αντικατάσταση του ειδικού τέλους για τα ακίνητα και όλων των φόρων για τα ακίνητα από έναν νέο ενιαίο φόρο
  • τέταρτο βήμα, η σταδιακή μείωση του ΦΠΑ

Το συνολικό κόστος όλων αυτών δεν ξεπερνά, όπως εκτίμησε, το 1% του ΑΕΠ.

Βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας.

Πηγές πλούτου:ο τόπος, οι άνθρωποι, ο φυσικός πλούτος, ο πολιτισμός, επιστροφή στην ύπαιθρο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με αιχμή την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και όχι η εκποίηση, όπως εξήγησε.

«Ήδη υπάρχουν θετικά δείγματα ενδιαφέροντος, όπως η ΔΕΠΑ, που έγινε μετά το PSI» εξήγησε χαρακτηριστικά.