Με αναφορές στην πατρίδα, το Θεό, την ασφάλεια, ο κ. Αντ. Σαμαράς, λίγο μετά και τη νέα υποστηρικτική δήλωση -τη δεύτερη εντός 24ώρου- του κ. Κ. Καραμανλή ότι πρέπει να στηριχθεί η ΝΔ για να κυβερνηθεί ο τόπος, προέταξε την ανάγκη της σύνθεσης των ιδεών και απέρριψε ως ψεύτικο, όπως είπε, το δίλημμα: «συντηρητική ή προοδευτική ατζέντα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ στον απόηχο και της ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου Επικρατείας, το οποίο είχε και τους συμβολισμούς του με τη συμμετοχή κυρίως του Αρεοπαγίτη κ. Χαρ. Αθανασίου και του οικονομολόγου κ. Θ. Λαμπράκη (υιού του αγωνιστή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη), είχε την ευκαιρία να μιλήσει στο Ίδρυμα Κακογιάννη νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης με ανθρώπους του πολιτισμού, επιχειρώντας να τους πείσει για τις απόψεις του και για την ανάγκη συστράτευσής τους.

Εξ αρχής, ο κ. Σαμαράς, επειδή έβαλε τις λέξεις πατρίδα και Θεός με ένταση, και θέλοντας να αποτρέψει συνειρμούς, σχόλια και ερμηνείες περί συντηρητικής στροφής, σημείωσε πως κάποιοι θα μιλήσουν για συντηρητική ατζέντα του ιδίου. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή είπε με νόημα, πως «το να αγαπάς την Ελλάδα δεν είναι ρηχή άσκηση εθνικισμού, αλλά κοινωνία των μεγαλύτερων κατακτήσεων του ανθρώπινου πνεύματος».
Ο κ. Σαμαράς, όπως τους είπε, παρουσίασε το όραμά του, που κατασκευάζεται, κατά τον ίδιο, σε ιδέες και αξίες και διευκρίνισε πως οι άνθρωποι του πνεύματος έχουν για εργαλεία τις ιδέες και υπερασπίζονται τις αξίες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ έτεινε χείρα φιλίας στους ανθρώπους του πολιτισμού που ήταν παρόντες, λέγοντας ότι τι ρόλο θα έχουν στο δικό του σχέδιο για να αλλάξει τα πάντα στην Ελλάδα. Πριν αρχίσει όμως να αναλύει το σχέδιό του, τους ζήτησε να αποκατασταθούν οι -κατ’ αυτόν- απαγορευμένες λέξεις, έννοιες και αξίες. Και αυτό το θεωρεί αναγκαίο, όπως είπε, για «να λυτρώσουμε την ψυχή μας από τη λογοκρισία ή την αυτολογοκρισία που μας είχαν επιβάλλει ή που είχαμε επιβάλλει εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας».
Σε ένα βαθμό ο κ. Σαμαράς έδωσε και μια πρόγευση για το «Ζάππειο 4» που θα παρουσιαστεί αύριο και θα είναι οι προτάσεις της ΝΔ για την πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις, την μεγάλη συνταγματική αλλαγή που ετοιμάζει το κόμμα του, την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια του πολίτη, για την οποία και σήμερα τόνισε ότι θα έπρεπε σε μια κοινωνία να ήταν δεδομένη, αλλά είναι ζητούμενη.

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σαμαρά η πατρίδα, ο Θεός, η επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα και η ασφάλεια δεν είναι απαγορευμένες λέξεις και εξήγησε για ποιους λόγους, στην προσπάθειά του να κερδίσει και ένα κοινό που είναι απόμακρο εδώ και καιρό για τη ΝΔ.

Σε κάποιο σημείο, υπερασπιζόμενος τον όρο πατρίδα επικαλέστηκε και τη Σοβιετική Ένωση επί Στάλιν για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η απουσία αυτής της λέξης από βασικό αλφαβητάρι της ζωής στοίχισε πανάκριβα στην Ελλάδα.

«Ακόμα και στην άθεη Σοβιετική Ένωση του Στάλιν, όπου είχε καταδικαστεί επισήμως η θρησκεία, όταν υπέστησαν την επίθεση του Χίτλερ, κήρυξαν το «μεγάλο πατριωτικό πόλεμο» είπε και συμπλήρωσε πως τα προηγούμενα χρόνια, η κατανάλωση χωρίς παραγωγή είχε εκτοξευθεί, ο νεοπλουτισμός, οργίαζε και οι βασικές αξίες που συγκροτούν την κοινωνία έχαναν έδαφος.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς είχε αναφορές στο Θεό και θυμήθηκε ότι πριν καιρό είχε τελειώσει μια ομιλία του, λέγοντας: «με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμε» και σημείωσε πως τον πλησίασαν κάποιοι βουρκωμένοι επειδή επικαλέστηκε τον θείο παράγοντα. «Μου έκανε ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση όταν μου διευκρίνισαν ότι δεν ήταν ιδιαίτερα θρήσκοι. Αλλά στα χαρακώματα δεν υπάρχουν άθεοι, όλοι προσεύχονται» τόνισε.

Μετά η ατζέντα Σαμαρά είχε τις λέξεις επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα, για τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα τις απενοχοποιήσει, όπως θα πράξει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, και με την ασφάλεια του πολίτη, λέγοντας: «Αν δεν υπάρχει αίσθημα ασφάλεια στους πολίτες, αν κυριαρχεί ο φόβος στην κοινωνία, κανείς δεν είναι ελεύθερος».
Ο ίδιος, γνωρίζοντας πως θα χαρακτηριστεί δεξιός που βάζει συντηρητική ατζέντα στο δημόσιο διάλογο, είπε με νόημα: «Όλα αυτά, κάποιοι λένε ότι αποτελούν τη «συντηρητική ατζέντα»! Και τα αντιδιαστέλλουν προς την λεγόμενη «προοδευτική» ατζέντα: Πού είναι, υποτίθεται, ο συνδικαλισμός, η αναδιανομή εισοδήματος, οι ατομικές ελευθερίες, η παγκοσμιοποίηση. Εμείς απορρίπτουμε αυτό το ψεύτικο δίλημμα! Δεν καλούμε τους Έλληνες να «διαλέξουν» ανάμεσα στην συντηρητική και την προοδευτική ατζέντα. Ζητάμε να γίνει η σύνθεση ανάμεσά τους. Κι αυτή η σύνθεση είναι εφικτή».

Προτάσεις για τον πολιτισμό
Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς κατέθεσε και προτάσεις για τον πολιτισμό, μεταξύ των οποίων η εφαρμογή εθνικής πολιτικής πολιτισμού, η σύσταση ενιαίου υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία πολιτιστικού πάρκου στην περιοχή του Πολυτεχνείου, να δοθούν κίνητρα από τους δημόσιους φορείς σε δημιουργούς με αξιοκρατικά κριτήρια, να επανέλθει και να στηριχθεί ο θεσμός της χορηγίας, να ενθαρρυνθεί ο θεσμός της ευεργεσίας, να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι για τον πολιτισμό, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι να μετατραπούν σε οργανισμούς αυτοδιοικούμενους με δικό τους προϋπολογισμό, αναβάθμιση του ρόλου των Ελλήνων δημιουργών στο Θέατρο, προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών στη μουσική και με αυστηρή νομοθεσία να αντιμετωπισθεί η μάστιγα της πειρατείας στο χώρο της πνευματικής δημιουργίας, να υποστηριχθεί η Εθνική Λυρική Σκηνή για το μηδενισμό του χρέους της και την παράλληλη μεταφορά της στο νέο κτίριο που χτίζεται με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φαληρικό Δέλτα, να λυθεί δίκαια το πρόβλημα με τα Πνευματικά Δικαιώματα, κ.α.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν προσωπικότητες και εκπρόσωποι φορέων από όλο το φάσμα του χώρου των Γραμμάτων και των Τεχνών, καθώς και πάρα πολλοί καλλιτέχνες της νέας γενιάς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συνθέτες, εικαστικοί και άλλοι. Μεταξύ άλλων το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι:

Σωτήρης Χατζάκης-Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Σμαραγδής-Σκηνοθέτης, Τάσος Ψαρράς-Σκηνοθέτης, Γιάννης Μετζικώφ – σκηνιογράφος / ενδυματολόγος, Δημήτρης Παντερμαλής-Πρόεδρος Μουσείου Ακρόπολης, Νίκος Σταμπολίδης – Καθηγητής Αρχαιολογίας, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Κωνσταντίνος Γάτσιος – Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, Γιώργος Οικονόμου – Πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιώς, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης – Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιώργος Παναγιωτάκης – Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, Τέση Σαλή – Παπασαλή – Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου, Σίμος Σιμόπουλος – Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τόνια Μωροπούλου – Αντιπρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ρένος Χαραλαμπίδης, Μίνως Μάτσας, Αντώνης Παπαδόπουλος-Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Δράμας, Δημήτρης Σπύρου-Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Ολυμπίας, Χάρης Παπαδόπουλος-Πρόεδρος Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Γιάννης Γλέζος-Πρόεδρος Ένωσης Μουσικοσυνθετών-Στιχουργών Ελλάδος, Χρήστος Νικολόπουλος-Συνθέτης, Γιώργος Σγουράκης-Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Κινηματογράφου, Τηλεόρασης Βίντεο., Γρηγόρης Καραντινάκης-Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μύρων Μιχαηλίδης – Αρχιμουσικός, Διευθυντής Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Λουκάς Καρυτινός – Αρχιμουσικός, Τζίνα Πούλου – Εθνική Λυρική Σκηνή, Γιάννης Θεοδωρόπουλος – Αντιπρόεδρος Εθνικού Θεάτρου, Γιώργος Ρεμούνδος – σκηνοθέτης, μέλος ΔΣ Εθνικού Θεάτρου, Γιώργος Κατσαρός-Συνθέτης, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Μανώλης Μητσιάς, Αντώνης Ρέμος, Δημοσθένης Δαββέτας – Καθηγητής Φιλοσοφίας / Συγγραφέας / Εικαστικός, Ελένη Μουζάλα – Αναπ. Καθηγήτρια Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, Γ. Παπασωτηρίου – Εκδόσεις Παπασωτηρίου, Φαίδων Κυδωνιάτης – Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ, Θεοφάνης Τάσσης – Καθηγητής Παν. Κρήτης, Μαρία Κομνηνού– Μέλος Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, Δημήτρης Τάρλοου – Θέατρο Πορεία, Ντένη Βαχλιώτη-Ενδυματολόγος, Αλμπέρτα Τσοπανάκη-Θέατρο Παραμυθίας, Νίκος Διαμαντής-Θέατρο Σημείο, Σταύρος Τσακίρης-Σκηνοθέτης Θεάτρου, Θανάσης Σαράντος-Θεατρικό σχήμα «Ηθικόν Ακμαιότατο», Γιάννης Διαμαντόπουλος-Σκηνοθέτης, Αντώνης Σημιτζής-Συγγραφέας, Μανώλης Τσακίρης-Συγγραφέας, Μπιάνκα Νικολαρέϊζη-Ενδυματολόγος, Μάριος Στρόφαλης-Συνθέτης, Χριστόδουλος Χάλαρης-Συνθέτης, Βαγγέλης Φάμπας-Συνθέτης, Λίνος Κόκκοτος-Συνθέτης, Διονύσης Σαμιώτης-Παραγωγός, Γιώργος Λυκιαρδόπουλος-Παραγωγός, Νίκος Σέκερης-Παραγωγός, Τάκης Βερέμης-Παραγωγός, Δημήτρης Σοφιανόπουλος – Σκηνοθέτης, Λένα Βουδούρη – Σκηνοθέτης, Ηλίας Χαρίσης – Ζωγράφος, Άγγελος Αντωνόπουλος – Ζωγράφος.